Šta kupiti: Clio ili 307?

Poštovanje gospodine Todoroviću, sve pohvale za vaše tekstove, i za sve informacije koje ste podelili na vašim sajtovima.

Planiram uskoro kupovinu novog(polovnog) auta. Potreban mi je auto generalno za svakodnevnu upotrebu, odlazak na posao, gradska i prigradska vožnja, godišnje prelazim oko 15.000 km.
Više sam okrenut benzicima, pre svega zbog jeftinijeg održavanja, mada dizelaši nisu isključeni.

Pošto se uvoze većinom dizelaši, sa ko zna kakvim kilometražama, od ovakvih polovnjaka se svašta, i dobro i loše, može očekivati.

Koje je vaše mišljenje o 1.5 dCi motorima (65ks,70ks,81ks,86ks koji se ugradjuje kod Clia 2 i 3,Megana II) sa Delphi pumpom visokog pritiska, koji su ugradjivani u Renaultove motore (Clio, Megane), godišta 2007 – 2009, kojih ima dosta u ponudi?
Ovi dizelaši su pre svega mali potrošači, i zato su veoma zanimljivi.

No, čitajući iskustva pojedinih vlasnika, sa Renaultovog foruma, ispada da nije redak problem koji ove pumpe prave, citiram:

“… kvalitet izrade metalnih delova kod tih pumpi je loš tako da se posle određene kilometraže (čak i ispod 100.000 km)
dešava da se metalni opiljci koji se krune u Delphi pumpi zapuše dizne ili kako već i obično vlasnicima ovih modela izbiju iz
džepa od 1000 do max 2500 evra za ovu popravku zavisno od toga da li se popravka vrši sa repariranim ili novim delovima.”

Neko tvrdi da je to zbog lošeg goriva, zbog neredovnog menjanja ulja i filtera, a opet neko tvrdi da su to slučajevi statistički
toliko retki, da to nije ništa neuobičajeno.

Dobra strana ovih motora, koji su sigurno prešli velike kilometraže je što nemaju plivajući zamajac, i turbinu, ali opet ako su
im te pumpe toliko kritične a popravka toliko skupa, da li vredi rizikovati sa kupovinom ovih automobila, čija cena se trenutno
kreće oko 3500 – 4000 eura?

Što se benzinaca tiče, koji bezinci mladji od 2007 god. se mogu uzeti u obzir, u tom cenovnom rangu?(3500 – 4000 eur)

Lično, mislim da je trenutno jedna od boljih ponuda Peugeout 307 1.6 (80/109 kW/KS) 2007 god, kojih ima ponudi.
I sami ste pozitivno pisali o ovom Peugeot-ovom motoru u nekom od vaših prethodnih tekstova, ali voleo bi da čujem još neke
druge vaše predloge automobila? Visok sam 190 cm, i manji auto od Grande Punta ne dolazi u obzir. Karavan mi nije potreban.

Voleo bih da se moje ime ne prikaže.
Hvala unapred na odgovoru.

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine, hvala na poverenju, i zanimljivim pitanjima.  Vaše ime nisam objavio, kad vam to toliko znači. Niste jedini koji je to tražio, očigledno je u Srbiji luksuz kupiti kola od 3.500 evra, dok se naši političari baškare u svojim stanovima, koje nisu zaradili od plate, i voze u luksuznim limuzinama na moj i vaš račun,

Kupovina kola od 3.500 evra je uvek jako rizična. To su već automobili u godinama, sa popriličnom kilometražom, automobili koji su farbani nekoliko puta, održavani preko štapa i kanapa, a pošto u Srbiji niko ne kupuju originalne delove, možete misliti u kakvom su stanju ti automobili. Istina prolaze tehnički pregled, ali naš tehnički je prilično nezahtevan, jer mogu da prođu i prethodno havarisani automobili.

Izbegavam da tražim čitaocima automobile koji su stariji od 5 godina, sa više od 250.000 km, jer je nemoguće pronaći star a dobar polovan auto. Dobar auto je samo nov auto, ostalo je sve nužno zlo. Možete kupiti i polovan auto star samo par godina sa manje od 100.000 km pa da imate sa njima nekoliko kvarova u prvih godinu dana. Fabrika daje garanciju na vozilo 2 ili 3 godine, šta mislite zašto?

Kod nas vlada mišljnje da se može naći dobar polovan auto star 10 godina, ali to su nebuloze. Pitanje je samo šta podrazumevate pod dobar auto? Ako ste spremni da godišnje idete u servis nekoliko puta, i preventivno menjate sve što je dotrajalo, velike su šanse da vas taj auto neće ostaviti na putu, ako ga normalno vozite i čuvate, ali imajte na umu da se kvare i novi automobili.

Ono što ja mogu je da vam nađem najmanje loš automobil u moru loših automobila. Da vam nađem auto koji nije ukraden, tri puta havarisan i pet puta farban, koji nema više od 400.000 km realnih kilometara.

Linkove koje ste mi slali sa placeva u Novom Sadu, nisu za javnu objavu, jer su to sve dileri koji vraćaju preko 300.000 km, i koji uvoze dobrano udarena kola. Dođite na neki od greničnih prelaza, pa pogledajte šta se uvozi.

Vi gledate samo najjeftinije modele iz 2007.godine, pa moram da vam postavim pitanje, da li vi želite najjeftiniji, ili najbolji auto star 9 godina?

Onaj najbolji, budite uvereni, nije i najjeftiniji.

Postavili ste ogroman broj pitanja, na koje nije lako dati odgovor. Pre svega priča oko Delphi pumpi je mnogo komplikovanija nego što sam ja mislio. Istina nakon 2007.godine tih problema je bilo u znatno manjem broju, ali sa sa druge strane kod Nissana i motora DCI koji ima Delphi pumpe nije bilo tih problema, jer se Nissan opredelio za kvalitetniju seriju Delphi pumpi.

Odnosno Delphi kao Delphi i danas isporučuje pumpe i dizne, i Renaultu, i Nissanu, i sve je stvar proizvođača koji kvalitet želi. Ako je niža cena (Renault) onda je slabiji kvalitet. Nissanu nije primarna cena, i dobijali su mnogo kvalitetnije dizne i pumpe.

Jesam hvalio Peugeotov motor, benzinac od 1.6 litara, zaista je to solidan, i relativno pouzdan motor, ali od Peugeota 307 ima puno kvalitetnijih i boljih automobila, posebno kada su u pitanju dizelaši. To nikako nije loš auto, i loš izbor, ali mnogo vam je lakše da nađete dobru Astru H ili FIAT Stilo, nego 307-icu.

OVO JE SAMO UVOD ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT GOSPODINU NA MEJL

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Šta kupiti: C4, Focus ili Astru?

Šta kupiti: Passat B 5.5 ili BMW?

Da li je Toyota zaista kvalitetna?

Šta kupiti: Alfu 156 ili Volvo V50?

Da li da kupim Mitsubishi Colt ili Daihatsu Sirion?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajcaajstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Golf V bolja kupovina od Focusa i Astre H ili ne?

Ford Kuga 1.5 EcoBoost troši 12 litara?

Pitanje iz Travnika: Qashqai 1.2 Vs Qashqai 1.5 DCI

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je Opel Vectra C?

Polovan automobil: Dodge Caliber 1.8

Šta kupiti: Accord, Avensis, Lacetii ili…

Testoviautomobila RS LOGO

Volvo