Šta kupiti za 6.500 evra?

Pitanje: Postovani gospodine Todorovicu, pratim vas web portal vec neko vreme, odusevljen sam vasim savetima i iscrpnim analizama koje pruzate citaocima. Namera mi je da na leto (dolazim na odmor najverovatnije 01.08.2016) kupim komforniji auto sa petoro vrata, sa vecim prtljaznikom, benzinac prvenstveno, za potrebe moje 4-clane porodice (supruga dvoje dece, odrasli ljudi). Trenutno vozimo Ford Fiestu, 1.3, 1998. (kupljen kao polovan 2009-te god, mali auto, bez klime…). Auto je zavrsio svoju misiju, pa zato planiram da ga prodam. Novi auto je potreban uglavnom radi voznje po gradu (Jagodina, Beograd) kao i za povremena putovanja na relaciji Jagodina – Beograd (130km). Inace, svi u porodici smo vozaci, ne vozimo prebrzo. Zivim sa porodicom u inostranstvu, dolazimo u Srbiju jednom do dva puta godisnje na odmor u maksimalnom trajanju od 2 meseca (ukupno, ne u kontinuitetu, saglasno nasim obavezama).

Potrebno mi je samo dati marku automobila koja zadovoljava moje potrebe

Testoviautomobila RS LOGO

Auto nam je potreban samo u tom periodu od max 2 meseca, sve ostalo vreme bi stajao parkiran u garazi. Dakle tu smo, svestan sam cinjenice da auto koji se ne vozi brze propada nego onaj koji je u upotrebi, ali i pored toga smatram da mi je isplativije da kupim auto saglasno nasim potrebama za taj period u Srbiji nego da za svaki dolazak iznajmljujem rent a car. Potpuno se slazem sa vasom konstatacijom u vezi sa generalnim ponasanjem nasih ljudi kad su u pitanju polovna vozila (svi su strucnjaci, svi sve znaju, itd.) te sam stoga, zainteresovan da auto kupim uz vasu pomoc, zato mi recite da li je to izvodljivo i kolika bi bila cena vase usluge. Video sam i da ste nekim citaocima koji su spremni da izdvoje 6500€ za kupovinu polovnog vozila predlozili da se opredele za novu Dacia Sandero za malo vecu sumu od 8000€.

U mom slucaju je problem u tome sto za tako kratko vreme ne bih bio u situaciji da izvezem potrebnu kilometrazu do prvih servisa, na 1000 i 5000km (ili mozda postoji resenje i za to). Sto se tice izbora polovnih vozila (budzet je 6500€): Ford Focus, Seat, Reno Clio, Peugeot 308, Renault Megane, Honda Civic ili neko od vozila te klase (motori 1.4 do 1.6, reda oko100KS) koje po vasem misljenju ne iziskuje ekstremno skupo odrzavanje.

astra h

Navedeni linkovi su samo ilustracije radi, vas predlog mi je veoma vazan. Imam na umu da je deo budzeta potreban za provere u servisu kao i za zamenu neophodnih delova kako bi auto bio u tehnicki ispravnom stanju. http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2113357_Opel_Astra_2011_god/?cena=high http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2281816_Opel_Astra_2012_god/?cena=high http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2290720_Toyota_Auris_2008_god/?cena=high http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/8337334/toyota-yaris-10-vvti http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2262495_Ford_Focus_2008_god/?cena=high http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2260282_Seat_Altea_XL_2006_god/?cena=low http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2276079_Peugeot_308_2007_god/?cena=low http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2285747_Renault_Megane_2011_god/?cena=high http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2184509_Renault_Megane_2011_god/?cena=high

Sta mislite o ovoj ponudi iz Jagodine, radi se opet o Renault Meganu, dizelas (skuplji je dosta od megana iz nisa, nema ESP,…): http://www.autocentarmica.com/automobil.php?id=289 Ipak, zbog vaseg saveta jednom od citalaca (rekli ste da je Reno Clio III posle revizije od 2008.god od najnepouzdanijeg motora postao najpouzdaniji) sta misiite i o ovom dizel modelu: http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2276815_Renault_Clio_2012_god/?cena=high http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2125989_Renault_Clio_2008_god/?cena=low Inace, uplatio sam vam 3000 hiljade za savet. Srdacan pozdrav Zoran.

najboljiauto.com-tipo

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine, meni je čast da mogu da pomognem ljudima poput vas, koji me redovno čitaju, i koji poštuju moje znanje. Neću se nimalo mešati u vašu odluku, samo ću vam opisati prednosti i mane automobila koje želite da kupite. U potpunosti razumem vašu potrebu, ali ću biti slobodan da vam predložim i jednu alternativu.

U Srbiji je konkurencija kada je u pitanju Rent a Car zaista velika. Tu su velika svetska imena koja posluju profesionalno, i uglavnom koreketno, ali oni poštuju pre svega svoja pravila poslovnja. U Srbiji pored tih velikih kuća, imate i domaće Rent A Car agencije, koje nisu nužno lošije recimo od Sixt-a koji sam nedavno testirao.

Meni je nedavno hitno trebao auto, rent a car, i dobio sam auto u roku od 30 minuta ispred svoje zgrade, dakle auto mi je dovežen, a radi se o kući Easyrent.rs. Ja sam toliko bio oduševljen sa njima, jer su mi naplatili 3 dana, a koristio sam automobil 5 dana, ali nije moje oduševljenje njima samo zbog tog velikog popusta, nego zbog brzine odgovora, lično mi je vlasnik agencije dovezao Fabiju ispred zgrade. Nisam znao ništa o tom rent a  Car-u, a nisam znao da oni uglavnom izdaju kola u dugoročni najam, na nekoliko meseci, pa čak i godinu dana, to se mnogim firmama isplati.

Easyrent je toliko fleksibilna Rent A car agencija, da sam morao i na ovaj način da vam ih preporučim, iako je jasno da ću ih reklamirati, jer se sada njihovi baneri nalaze na mojim sajtovima, ali ja bih ovu kuću reklamirao i bez tih banera (cene banera su simbolične) jer smatram da mojim sugrađanima dugujem informaciju, a ona je da Easyrent Rent a Car za svaku preporuku.

Dakle vi možete pre dolaska u Srbiju, rezervisati auto kod njih na 10 ili 20 ili 30 dana, i taj auto vas može čekati na aerodromu. Posebno, imajte u vidu da za najam od 10 ili 20 dana imate posebne popuste, pogodnosti.

Moja saradnja sa kućom Easyrent Rent a Car-om se širi jer su zahvaljujući mojim preporukama, odlučili da prvo u Srbiji uvrste u svoju ponudu hibridne automobile marke Toyota, jer osim što su ti automobili ubedljivo najpouzdaniji, i što će imati minimalne troškove oko održavanje, oni nude korisnicima potrošnju od oko 5,0 litara, i veoma dinamičnu, jednostavnu vožnju kako u gradu, tako i na otvorenom putu. Nisam mogao zaista a vam ih ne preporučim, jer ste vi njihov idealni budući klijent. Ovo objavljujem i javno, jer ja ne reklamiram bilo koga, i ne reklamiram nekog tek tako, jer je platio baner na mojim sajtovima.  Ako neko Rent a Car agencija nudi sličan kvalitet usluge i nudi slične automobile, reklamirać ih i besplatno na mom portalu, ali tek ako ih testiram ja, ili neki član moje porodice, jer neću nikada reklamirati Rent a Car koji vas na primer ubeđuje da ste preuzeli auto bez ogrebotina, a kojih je recimo bilo.

rent-a-car-bg

Da se sad vratimo vašim pitanjima, i vašem rasuđivanju.

Nije problem što će automobil biti dugo vremena u garaži, već je problem što kad dođete posle recimo pola godine u Srbiju, taj auto mora na preventivni servis radi kontrole, jer ne možete znati da li je iscureo freon, da li su svi fludi u automobilu onog kvaliteta koji bi trebalo da budu. Dakle treba proveriti sve od akumulator do guma. Kad se auto ne pomera recimo pola godine, gume mnogo trpe, dobijaju minimalne deformacije, koja se na prvi pogled ne mogu ni uočiti, ali guma jako dobro pampti. Sutra vam može takav pneumatik eksplodirati na auto putu, ako nije na propisamom pritisku.

Ja verujem da vi dolazite u Srbiju da se malo odmorite, ali i da putujete, da se družite, da se vozite po Beogradu, i mislim da je jako dobro da vozite maksimalno ispravan auto. U ovom slučaju to neće biti jednostavno, ali ako insistirate da imate svoj auto, jer nemate poverenje u Rent a Car, ja to razumem, ali razumite i vi ovo moje krajnje ozbiljno upozorenje, da auto koji dugo stoji, mora prvo u servis. Tako da pre povratka u Srbiju zakažite proveru u servisu, i to ako je moguće u ovlašćenom, a nisam siguran da Jagodina raspolaže dobrim servisima, naprotiv, moja iskustva nikako nisu dobra što se toga tiče. Na kraju, imajte u vidu da se ulje menja na 12 meseci, bez obzira da li ste prešli 10 000 ili samo 1 000 km za godinu dana. Registracija vas košta takođe u dinar isto, bez obzira na pređene kilometre.

Moram da napomenem, da i vama mogu da preporučim kupovinu novog automobila, jer nova je novo, a problem sa pravljenjem kilometraže na Sanderu možemo lako rešiti, ostavite ga meni, ima da vam napravim 5 000 km očas posla, razrada motora By A.Todorović ima da vam bude gratis, a auto ima da ide bolje, i da vam vuče bolje, nego da ga vi razrađujete 50 000 km.

Bez šale, auto kad vraćam sa testa, često ide bolje nego pre testa, jer ga maksimalno dobro razradim. Fabrike danas tvrde da period razrade nije potreban, i istina, on je sveden na minimum, ali razrada je ipak potrebna, jer ne postoji idealno napravljen motor, bar ne serijski motor, koji mi obični smrtnici možemo da da kupimo.

Šalu na stranu, ne bih smeo da preuzmem tu odgovornost da čuvam i vozim vaš auto, to mi je velika briga, i veliki teret, ali je i suludo kupite nov auto, da biste sa njim prelazili 1 000 km godišnje, osim ako hoćete da se upište u Ginisovi knjigu rekorda, kao vlasnik novog automobila sa najmanjom kilometražom posle godinu dana?

Sve ovo pišem da vam pomognem da vam sve bude kristalno jasno. I sami zaključujete da je kupovina novog automobila van svake pameti.

Prvi automobil sa vaše lista je komplet farban. Zašto je farban? Kako je farban? To vam mogu reći tek kada prebacimo u Komenović Auto, i tek kada ga lično pregledam sa uvaženim g.Pavlom Komnenovićem, ali siguran sam da biste bili mnogo razočarani.

Hiljadu puta sam napisao, nemojte gledati kola kod preprodavaca. Oni se bune što to pišem, tvrdeći da moraju od nečeg da žive, da su dobili otkaz, da imaju decu.

To isto mogu da kažu i dileri koji decu prodaju drogu u školi, a u Srbiji ih ima na svakom ćošku, plaćaju policiju, i lepo rade, kao što ovi preprodavci na ime plaćaju na carini, da sve prođe kako treba? Dokle tako? Pa još prilično dugo. jer Srbi vole da sami kupuju auto, i to onaj koji se najviše sija, i koji izgleda kao nov, e pa ova Astra izgleda kao nova, ali vi niste budale, jer ste mene kontaktirali, pa ću vas spasiti bacanje novca.

Toyota Auris kupljena u Srbiji je verovatno poslednji put videla ovlašćeni servis pre 5 godina. A to je jako loše.

http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2290720_Toyota_Auris_2008_god/?cena=high

Ne mogu nikako da shvatim šta znači Srbima da kupe nov auto, da imaju novca za nov auto, i onda posle 2 godine pređu kod “Mike”, “Pere” ili “Laze” da održavaju kola zbog godišnje uštede od 40 evra na primer. Ja bi prvo proverio na ovom Auris da li je promenjen filter vazduha, mogu da se kladim da je na njem onaj fabrički iz 2008.godine.

Srbi kad kupe nov auto, ni za živu glavu ne menjaju filter vazduha. Eventualno ga “Pera” izvadi malo ga protrese, kao što trese tepih njegova žena u kući, vratim vam to u auto,  i sve je “rešeno”. A  posle kad motor troši pola litra goriva više, ne zna se zašto zamislite!

Moram da pregledam lično taj Auris, moguće je da vlasnik spada u 1% ljudi u Srbiju koji su kupovali orginalne delove, i održavali auto u dobrom servisu.  (može da servis bude dobar i ako nije ovlašćeni, ali u tom servisu ti kineski kompjuteri ne vide ni polovina parametara).

Onaj Megane u Jagodini prodaje auto kuća koja tvrdi da je ovlašćeni servis za Renault a to nije (ovlaščeni su servis za Peugeot, ali Peugeot nije isto što i Renault – i servis im nije za preporuku). Šta dalje vam pišem? Vi recite…?

Kako u ovoj zemlji svako može da laže i maže kupce do mile volje? Valjda zato i ne živite više u Srbiji?

Jedini ovlašćeni serviser marke Renault u Jagodini je:

AUTO KUĆA FRANCUZ
Kragujevački put bb35000, Srbija, Jagodina Tel: 035/ 8243 095-prodaja 035/8243 096-servis
Nisu najbolji Renaultov servis u Srbiju, ali su ipak solidni, zadovoljavaju osnovne norme.
Ako želite da proverite Renault po propisima, morate za Beograd! Renault Sava i HIT AUTO su vam ubedljvo najbolji servisu, oni ne ugrađuju falš delove, nemaju zaposlene majstore bez obuke, ne kradu, ne fušare, rade po evropskim standardima. Poslednjih par godina, Renault Save je još bolji od HIT Auta, koji je servis po mom ukusu, i smislu da naplati onoliko koliko pre servisa i kažu, da ugrade ono što kažu, i da završe onda kada kažu,  i pri tome vam ništa ne polome na automobilu, niti u njemu testiraju švalerku. Moram ovako da pišem, jer ljudi neće zapamtiti ovaj moj odgovor u suprotnom, a ako niste znali majstori u Srbiji u ovlašćenim mrežama, koriste automobile ostavljene u servisu da šamiraju svoje devojke, nemojte me sad terati da vam stavljam video snimke na sajt..
Šanse da samo nađete pristojan polovan auto su vam ravne nuli. Zašto?  Zato što ja kad pogledam 100 automobila nađem maksimalno da valjaju dva, a gledam na probranim mestima. Šta vi mislite da li se u Srbiju uvoze najbolji ili najgori polovni automobili?
Već sam vam napisao da su kola kupljena u Srbiji, uglavnom blagi užas, imaju često male kilometraže, ali šta to vredi kad su održavani u servisima koji nemaju nikakve licence, niti originalne delove.
Srbi nikako ne mogu da shvate da su moderni automobili sofisticirani, osetljivi i zahtevni. Mogu ja da pišem i narednih 15 godina sve ovo što sam pisao do sada (ovih 15 godina), moje savete će čitati, slušati 1% pametnijih Srba. Onih 99% koji su mnogo pametniji i od mene, i od vas, će terati po svom! I tu nema nikakve pomoći.
Ja sam zadovoljan, ako bar vama, i ljudima poput vas mogu da pomognem, da vas posavetujem i da vas spasim muka i problema sa automobilom i servisima.

Mogu da rešim i vaše dileme, i glavobolje oko izbora automobila. Vaš Aleksandar Todorović urednik www.Najboljiauto.com i www.Testoviautomobila.rs

najbolji-_auto_logo_670-

DRAGI ČITAOCI, POŠALJITE I VI VAŠE PITANJE, I DOBIĆETE ODGOVOR KLIKNITE OVDE.

Pročitajte odgovore na neka od zanimljivih pitanja koje ste mi poslali:

Da li da menjam Scenic za Lagunu?

Peugeot 308 sa motorom 1.6 VTi nije za preporuku?

U paklu sam: Koji karavan da kupim za 7000€

Pitanje iz Splita: Volvo XC60 je zaista toliko dobar?

Polovni automobili: Fabia, Yaris, Jazz

Polovan BMW X3 ili Corolla 1.6?

Šta kupiti: Nov Sandero ili polovan auto?

Dopada mi se Zafira i C-Max: Koji je bolji?

Đorđe Živković: Izgleda da je nameštena priča oko VW-a

Sa “konja na magarca”: Astru H menjam za Audi A3

G.Maksimović: Hvala vam g.Todoroviću na odgovorima koji su bili presudni za izbor Forda

G.Branislav Ilkić: G.Todoroviću jako ste mi puno pomogli pri izboru automobila

Iskoristite vredne savete – Pitajte A.Todorovića

Da li moj Peugeot 307 2.0 HDI 90 KS ima plivajući zamajac?

Testoviautomobila.rs: Da li je Ibiza bolja od Punta?

Otkrivamo vam zašto nije mudro ugraditi gas

Plivajući zamajac za Škodu košta 2 100 maraka?

Koji polovan auto odabrati: Scenic ili Accord?

Alfa Romeo 159 nije Best Buy – Scenic možda jeste

Koji auto preporučujete za 3.500€?

Da li preporučujete 406 Coupe sa dizel ili benzinskim motorom?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Najbolji auto za 10.000€: šta preporučujete?

Kakav je auto Citroen Xsara Picasso?

Šta da kupim: Logan, Fabiju ili Merivu?

Da li je BMW 320d bolja kupovina od Passata?

 

najbolji-_auto_logo_670-

Volvo