Šverc goriva 100 km od granice – katanac na pumpe

Vlada Srbija nikako da shvati da narod kupuje gorivo tamo gde je jeftinije, a benzin i dizel su u Srbiji preskupi.

UNKS, međutim, upozorava da u pograničnim mestima prema BiH i Makedoniji “cveta” šverc zbog znatno nižih cena, posebno dizela.

N1-automobili-960x160

Kako se navodi u saopštenju, usled pada kotacija benzina i dizela na međunarodnom tržištu, prosečna maloprodajna cena litre benzina je u prethodnih 15 dana pala za oko tri dinara i iznosi 1,0 evro, dok je u odnosu na juni prošle godine niža za 21 dinar.

Dizel je u minule dve nedelje skliznuo za oko jedan dinar, na 1,02 evra, a u poređenju s lanjskim junom jeftiniji je za 24 dinara.

Srbija po ceni dizela i dalje prednjači u poređenju sa zemljama u regionu, budući da je to gorivo skuplje samo u Albaniji, gde u proseku košta 1,11 evra. Najniže cene dizela imaju Makedonija (0,66 evra) i BiH (0,74 evra).

S druge strane, prosečna cena benzina u Srbiji ove nedelje je niža od proseka u Crnoj Gori (1,02 evra), Hrvatskoj (1,06 evra), Sloveniji (1,11), Albaniji (1,12) i Grčkoj (1,20 evra).

gorivo cene

Srbija je u sredini regionalne liste i kada je u pitanju prosečna cena gasa, koja iznosi 0,54 evra, samo što je, za razliku od benzina i dizela, razlika izmedu najniže i najviše cene daleko veća, navode iz UNKS-a. Najjeftiniji TNG autogas ima BiH (0,35 evra), a najskuplji Mađarska (0,67 evra). Koliko će narod u Srbiji ovo još moći da trpi?

Testoviautomobila RS LOGO

Volvo