TESTIRALI SMO: 1.000 km Renault Mégane IV 1.5 DCI

Pre pet godina predstavljanjem nove generacije na Salonu automobila u Frankfurtu, Renault je na svojevrstan način zaokružio dvadeset godina postojanja modela Mégane. Francuskoj kući je tačno toliko godina trebalo da ponovo bude na vrhu takozvane “golf” klase. Bolji, udobniji i bezbedniji od kompletne konkurencije, Mégane ima veliku šansu da postane najprodavaniji Renaultov kompakt ikada. Posle 1.000 km, koliko sam ja imao prilike da ga testiram, ovaj automobil vam se prosto uvuče pod kožu. Sada polovan Megane, oko pet godina star može da kupite za 9 000 evra ili manje, u dobrom stanju. Ali provera, kupovina Euro 6 automobila je jako komplikovana! Jer morate da proverite brdo senzora, naravno DPF, EGR, katalizator, dizne. Sve je mnogo nežnije nego na Euro 3 i Euro 4 automobila i trostruko skuplje za popravku. A ja preporučujem ovaj motor 1.5 DCI, jer se pokazao kao jedan od najkvalitnijih Euro 6 motora (to nije isti onaj 1.5 dci koji ste imali u vašem prvom Meganu koji je Euro 3!)

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.rs

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

D.Stevanović: Auto koji mi je našao g.Todorović me odlično služi

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima

Ovo nije prvi put da Renault napravi bolji automobil od njegovog visočanstva, Golfa. Setimo se 1989. godine i Renaulta 19, koji je bio daleko moderniji, udobniji i štedljiviji od Golfa II, a potom i već pomenutog Renaulta Mégane prve generacije, koji je do nogu porazio “umorni” Golf III. Carlos Ghosn je lupio šakom o sto i inženjerima naložio da iz više klase prenesu dostupnu tehnologiju u manji, jeftiniji automobil kompakt klase. Rečeno – učinjeno! Francuski inženjeri su konačno odustali od ideje da konstruišu automobil koji će dostići vozne osobine aktuelnog Golfa VII. Ovoga puta su nadmašili sve ono što postoji u C segmentu! Mégane IV nije bez mana, ali trenutno u ovoj klasi samo nova Opel Astra i Ford Focus mogu da mu stanu na crtu, a da ne “pocrvene” od stida. Zar je Renault baš toliko odskočio? Bojim se da jeste.

Francuski Renault bez sumnje zna kako da konstruiše veoma udobne kompakte ugodne za oko, sa sjajnim motorima koji troše manje od konkurencije, a pritom su i pouzdaniji, tiši i sofisticiraniji. Testirani Mégane sa turbo dizel agregatom 1.5 DCI, koji je na zahtevnom testu potrošio samo 6,3 litara evro dizela, pravi je Renault u svakom smislu te reči. Ali Renault je ovoga puta rešio da veoma iznenadi svoje verne kupce, a sve iz želje da napadne konkurenciju na njihovom domaćem terenu – autobanu.

DSC_0719c-megane

 

Možda bi trebalo da vas podsetim da je Renault u F1 godinama pobeđivao Ferrari, Hondu, Toyotu i Mercedes. VW je želeo da se uključi, pa je ipak odustao od “bruke” u Formuli 1. F1 je ipak nešto drugo od serijske proizvodnje automobila, ali Renault je u “velikom cirkusu” baš zato da bi testirao nove tehnologije, koje potom koristi u serijskoj proizvodnji. Danas je Renault i dalje u F1, tim Alpine, i Alonso u njemu izvlače upravo maksimum iz Renaultovih motora.

Čemu ipak ovaj uvod?

Renault Sport godinama nudi tržištu sportske verzije “civilnih” automobila. Renault je odavno mogao da tržištu ponudi kompaktni automobil sa boljim voznim osobinama od Golfa.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

 

To je učinio tek sada, jer mu je najsofisticiranija tehnologija omogućila da napravi ujedno i veoma udoban automobil. Renault Mégane IV generacije se vozi poput najboljih nemačkih automobila. Pri brzini od 190 km/h, upravljač je čvrst, direktan, precizan i podešen tako da odlično osećate šta se dešava pod točkovima. To neće biti ništa novo za vlasnike Mégana RS, ili vozače Golfova i Focusa. Ali hoće za tradicionalne kupce Mégana.
Minimalizovani Talisman – Mégane IV je sasvim sigurno postavio nova merila klase. Zato je veoma dobro što ovaj model postoji na tržištu, jer, ako ste pravi zaljubljenik u nemačke automobile, sigurno ćete sačekati nekoliko godina da nešto slično ponude Volkswagen, BMW ili Audi. Lestvica na tržištu je podignuta, za šta možete da se zahvalite Renualtu, koji je zadao težak domaći zadatak konkurenciji.

megane-4-DSC_0738c

Renault je uvek znao da napravi auto sa “dušom”

“Duša” automobila je više nego apstraktan pojam. Oni koji nisu pravi zaljubljenici u automobile, decenijama tvrde da je to jedna obična iluzija nerealnih vozača. Ali pogledajte jedan Renalt 4, Renault 5 Turbo, Alpinu A310, Clio Williams, Megane IV! Šta sada mislite?

Niko se danas ne seća Renaulta 21, 25, modela za koje su čak i nemački novinari priznavali da su daleko bolji do nemačke konkurencije (Auto Motor und Sport). Danas su drugačija vremena, objektivnost je u Evropi iščezla poput mehura od sapunice, a poklonici nemačke auto industrije u regionu slepo veruju da su nemački automobili i dalje bez premca ¬– najbolji, najkvalitetniji. Da li je zaista tako?

Clio prve generacije je u svim aspektima, bio objektivno mnogo bolji i prodavaniji od Pola i Corse.

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima

 

Mégane prve generacije je objektivno bio najmoderniji automobil u klasi, ali nije uspeo da pobedi VW. Biti drugi nije sramota, posebno jer je francuska auto industrija sve ove godine uspela da koliko-toliko parira nemačkoj auto industriji. Englezi su odavno “položili oružje”, a sada su na redu i Italijani (FIAT toliko kasni sa novim modelima, posebno hibridnim verzijama, da će samo uvećati svoje gubitke).

Novi Mégane, zahvaljujući tehnologiji većeg i luksuznijeg Talismana, pobeđuje Golf VII u svim segmentima. Da li će mu to biti dovoljno da porazi VW? Van Nemačke, Austrije i Švajcarske sigurno hoće, jer razlike u korist Renaulta nisu male.

Kad god sam testirao bilo koji Renault, uvek bih iznova bio oduševljen komforom koji ovi automobili nude. Renault 9 je bio ne samo auto godine, već i mnogo bolji, udobniji automobil od, na primer, Golfa. Mégane prethodne generacije bio je najudobniji u kompakt klasi. To danas važi i za Mégane IV generacije, koji nudi najviši nivo komfora u uživanja u vožnji, čak i po Srbiji. Mirnoća sa kojom Mégane upija neravnine, poprečne i uzdužne, pa čak i šine, nije poznata u kompakt klasi kod konkurencije. Zvučna izolacija je vrhunska, kvalitet finalne obrade takođe. Instrumenti su lako čitljivi, a digitalni instrumenti su pregledni. Kome se ne dopadaju, neka kupi Golf, kod njega je sve skoro isto kao pre desetak godina.

Pored svega navedenog, ovo je jedan od najbezbednijih automobila na svetu u “golf” klasi. Renaultovim inženjerima je bezbednost putničkih automobila jednako važna kao i u F1. Originalan im je i marketing. Sasvim sam siguran da je pred vama best buy model kompakt klase.

Ali, kako je to Mégane IV “auto sa dušom”?

Smatram da vozači pod “dušom” percipiraju osobeni dizajn automobila u kombinaciji sa posebnim filingom u vožnji. Novi Renault ima i jedno i drugo. Zabavan u vožnji, konstruisan je za motore od 200 i više KS, i tako da može da zadovolji veoma iskusne vozače koji vole da voze na limitu. Ni vozači BMW-a ili Mercedesa neće moći da nađu ozbiljne zamerke novom Méganu. Naravno da će poželeti neki motor od 3,0 litra, jer to ovo ogibljenje može da podnese, ali Renault će brzo ponuditi i verziju RS, koja će opet poniziti nemačku konkurenciju.

megane-more-DSC_0876c

Pustimo da brojke govore umesto reči, a kada napravite test vožnju, biće vam potpuno jasno da sam veoma pažljivo birao reči u pokušaju da ne preteram u hvaljenju novog Renaulta, koji je mnogo odskočio u odnosu na direktnu konkurenciju.

Skidam kapu Renaultu, i nadam se da će ih konkurencija jako brzo nadmašiti, jer to je suština napretka. Tehnologija stalno napreduje. Kupci, iz godine u godinu, za isti iznos novca dobijaju sve bezbednije i bolje automobile. Jedva čekam odgovor konkurencije, jer me zanima ko će uspeti da napravi bolji automobil u kompakt klasi od Renaulta. Za sada je tom cilju najbliži Opel. Vreme će pokazati, koliko sam bio u pravu, a najvažniji sud je vaš, cenjeni čitaoci, pa mi samo preostaje da vam poželim lep dan za volanom novog Mégana, makar u test vožnji.

Pretplaćen na uspeh

Kompaktni Renaultov bestseler godinama se uspešno prodaje širom EU u nekoliko karoserijskih izvođenja. Velika paleta odličnih agregata samo upotpunjuje Renaultovu ideju da sa Méganom IV ponudi “idealan” automobil za skoro svakog. Iako se naši kupci mnogo češće odlučuju za Golf ili Astru, mislim da će već sledeće godine uvideti koliko je uspeo kompromis prefinjene udobnosti i dobre vozne dinamike kod ovog Mégana, dokaz da inženjeri mogu spojiti i nespojivo.

Mégane 1.5 dCi nudi vozačima decenijski predmet želja – brz auto koji troši “kao upaljač”. Ovaj model je najštedljiviji u klasi – uz umerenu vožnju troši manje od 5,0 litara evro dizela. Francuski agregat je i dovoljno elastičan zahvaljujući obrtnom momentu od 260 Nm pri samo 1.750 o./min. radilice, pa su međuubrzanja vrlo dobra, uprkos prenosnim odnosima koji su dugačko proračunati, a sve radi niže potrošnje i manje obrtaja motora. Dobro poznati 1.5 DCI je temeljno dorađen i obnovljen, tako da pomislite da se radi o potpuno novom agregatu. Sada je još tiši, štedljiviji, elastičniji i kvalitetniji – jednom rečju, bolji.

motor - DSC_0750c

Ono čime Mégane IV generacije osvaja kupce nije samo štedljiv common-rail agregat 1.5 dCi, već i avangardni, pomalo ekstremni dizajn koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Francuski kompakt nudi dovoljno mesta u kabini i prtljažniku za prosečne porodice, pa je dorastao dužim putovanjima. U gradu se Mégane slabije snalazi zahvaljujući velikom prečniku okretanja od 11,5 metara, što je pola metra više od proseka klase.
Precizna merenja

Mnogo toga je danas moguće precizno izmeriti, što je odlično, jer tačno znate šta dobijate za svoj novac. Možda vam je dosadilo brujanje u vašem automobilu i želite najtiši automobil u klasi. Evo šta nudi konkurencija: pri brzini od 130 km/h, do putnika dopire jačina buke od 70 dB u Škodi Octaviji, Seat Leonu i Opel Astri. Ukoliko se vaša porodica nalazi u novom Citröenu C4 ili Hyundaiju i30, buka je primetnija i iznosi tačno 72 dB. Mégane mnogo manje zamara, jer je u njemu izmerena jačina buke od samo 68 dB. Prevedeno na svima razumljiv jezik, u Renaultu je tiho kao u automobilima više kategorije – buka pri brzini od 160 km/h jednaka je buci od 130 km/h ako sedite u Citröenu C4 ili pomenutom Hyundaiju i30.

Navedena merenja su potvrdili čak i neki nemački magazini, koji nimalo nisu naklonjeni francuskim automobilima, posebno Renaultu. Možda im smeta što, u ovom trenutku, u Formuli 1 jedino Renault može da pomeri Mercedes sa trona. Merenja takođe kažu da je Mégane bolji od proseka klase i kada je kočenje u pitanju, jer pri brzini od 100 km/h staje za odličnih 34 m, a Golfu VII treba 36 metara, dok je novoj Astri dovoljno 34,8 m. Osim toga, pedala kočnice se dozira jako dobro, što će mnogo značiti prosečnim vozačima kojima je Mégane i namenjen.

Na autoputu Mégane može da postigne obećanu maksimalnu brzinu – najbrže što može je 195 km/h. Neverovatno je koliko ovaj automobil malo troši na brzinama primerenim autoputu. Pri brzini od oko 170 km/h, potrošnja se kreće oko 7,5 litara. Ako poštujete ograničenje brzine, trošićete malo više od 5,0 litara evro dizela, što je izvanredno.

U poverenju, između vas i mene…

Na našim putevima se mnogo gine. Do vozačke dozvole se stiže lakše nego ikad, vozačko neznanje prati i bahatost, a putevi su nam kriminalno loši. Činjenica je da dobre, bezbedne puteve nemamo i nećemo ih uskoro imati. Tačnije, autoputevi su nam u gorem stanju nego ikada, nebezbedni, sa puno kolotragova. Regionalni putevi su poput ruskog ruleta, nikada ne znate šta će vas sačekati iza sledeće krivine – neobeleženi radovi na putu, rupa dubine pola metra ili kamion koji je dva metra prešao u vašu traku. Kad je već tako, i kad živimo u državi gde vam je život veoma ugrožen čim sednete u automobil (neki kažu: i ranije), možda bi bilo mudro da prilikom izbora automobila odredite bezbednost vaše porodice kao prioritet. Mégane IV je ne samo najbezbedniji auto u svojoj klasi, već i ukupno gledano najbolji. Ovo nije nemački automobil, čak se ne i proizvodi u Francuskoj, nego u Španiji, ali će prijati vašem novčaniku ¬– iako ima više opreme, košta osetno manje od Golfa.

Dakle, kompromisi su nužni, ali kod Renaulta kompromisa nema kada je bezbednost u pitanju. Da li ste znali da ovaj francuski proizvođač ima najveći broj modela sa maksimalnih pet zvezdica na Euro NCAP kreš testu? Naravno, jedva čekam da jednako bezbedan, a cenovno povoljan auto ponude VW, Audi ili BMW, jer ću, u tom slučaju, dobiti mnogo više pozitivnih komentara. Ovako, tvrdeći da su Francuzi napravili ubedljivo najbolji automobil u klasi, idem na živce ljubiteljima nemačke, ali i japanske auto industrije. Nije strašno – VW će za koju godinu dostići Renault, bar kada je bezbednost u pitanju (rezultate Golfa VII iz 2012. nije moguće porediti sa rezultatima iz 2105.), ali udobnost, teško. Komfor Renaulta, ovako kompaktnog, daleko je iznad komfora koji nude Golf VII, pa čak i neki mnogo veći nemački automobili. Ali Mégane IV ne nudi samo više udobnosti i bezbednosti, već i bolji ceo paket. Bravo za Renault! Da ne zaboravim, ukoliko ste kupac polovnih automobila, pripremite se na jedno neugodno iznenađenje – polovan Mégane će držati cenu mnogo bolje nego ostali Renaultovi automobili do sada. Kako to znam? Pogledajte koliko košta par godina star Clio IV, a po kojim cenama se prodaju Corsa, Fiesta ili Polo.

DSC_0834c

Nemci se neće predati. Opel Astru, koja je i dobila laskavu titulu automobila godine 2016, i koja gotovo u svim karakteristikama parira novom Renaultu – osim kada je pouzdanost u pitanju tu Opel puno zaostaje (Ovo sada pišem na osnovu stotina pregledanih Astri i Megana sa oko 200 000 km), a to će, sasvim sigurno, kroz koju godinu ponuditi i VW. Ostali? To je pitanje na koje ćemo dobiti odgovor narednih godina. Renault je zaslužio jedan veliki aplauz. Mene je oduševio! Pre pet godina nov je mogao da se kupi za 12.990 € (benzinac 1.6 sa osnovnim paketom opreme).Danas pet godina star sa odličnom opremom i dizel motorom 1.5 dci treba izbrojati oko 9 000 € (takav nov je bio preko 20.000 €). U ovom trenutku, da NE mogu da priuštim nov auto, odabrao bih upravo polovni Mégane – doduše, sa 1.5 ili 1.6 DCI motorom – u mom slučaju kao drugi auto u kući, jer za troje dece (uskoro u planu) ovaj automobil je premali!

Mégane je prava revolucija u kompakt klasi, iako su se Francuzi potrudili da dizajnerski novi Renault ne bude previše avangardan. Zakažite test vožnju i počastite sebe bar jednim satom vožnje u ovom automobilu. Zahvaljivaćete mi se kasnije.

Bezbednost je vrhunska. Pogledajte video:

Šta ona kaže:

Dizajn je prelep, a enterijer zanimljiv. Ovo nije automobil za one koji kupovinom automobila pokušavaju bezuspešno da izleče komplekse, već za porodične ljude koji, pre svega, cene upotrebljivost automobila. Mégane nema najvarijabilniju karoseriju u klasi, ali ima veliki gepek i jako je upotrebljiv, jer se podjednako dobro snalazi na lošim putevima i na autoputu, kada sa njim po potrebi možete juriti preko 190 km/h. Pri tome, može ga voziti svako, jer obilje elektronike svakome pomaže da stabilizuje i uravnoteži automobil u svakoj prilici. Bezbednost je vrhunska – najbolja u klasi. Uopšte, u ovoj klasi trenutno nema boljeg polovnog automobila za 9.000 evra!

Kome je namenjen ovaj automobil?

Srbija ima ubedljivo najgore puteve u regionu i sramotno loše autoputeve. Ko tvrdi suprotno, taj je u velikom sukobu sa realnošću. Isto tako, ko tvrdi da je Mégane IV loš automobil, ili je zlonameran, ili nikada u životu nije provozao novi Renault.

reno-megane-DSC_0852c

Svi oni koji žele auto sa čvrstom karoserijom i veoma sigurnim kočnicama koje se lako doziraju – auto koji tako predvidivo nagoveštava bežanje “preko nosa”, trebalo bi da se odluče za Mégane. Uživaće godinama u njemu i njegovim prednostima nad konkurencijom.

Odabraće ga verovatno i principijelni kupci i oni sa dobrim ukusom koji umeju da cene Renaultov nenametljivi šarm, ali i oni koji žele puno opreme po umerenoj ceni. Nemojte se nadati da će ovaj Mégane brzo gubiti vrednost. Prosto, izgleda previše dobro, a i najbolji je automobil u klasi. Ne morate to da prihvatite kao realnost, kupite automobil koji vam se dopada, osim ako vam je bezbednost vaše porodice ipak na prvom mestu, jer podaci su brutalno jasni i precizni. Kada kupujete polovan auto POUZDANOST mora odmah nakon BEZBEDNOSTI da vam bude najvažnija! A Renaultov motor 1.5 dci najnovije Euro 6 generacije se NAJMANJE KVARI! Zato je u Mercedesu, i to ne samo u A i B klasi, već i u limuzini CLA! Ovaj motor mene pozitivno iznenađuje, iz godine u godinu. Polovnjaci su sada u maju, 2021. u Srbiji poskupeli za skoro 30%, cene će samo rasti, polovnjaka u EU nema, a Vučić je uveo red na carini, tako da od pre mesec dana NE MOŽETE da carinite kola na fakturu od 1.500 koja vrede 6 000 evra ( DA TO SU MASOVNO RADILI SKORO SVI DILERI U SRBIJI – POGLEDAJTE iznose na svojim fakturama ako ste kupili polovnjak na placu u poslednjih 6,7 godina)

PREDNOSTI:
Avangardan i originalan dizajn, koji će još godinama biti aktuelan. Izuzetno bezbedan automobil, jedan od najsigurnijih vozila u C segmentu. Za zaštitu dece osvojio je 87%, a ukupna ocena od 88% (http://www.euroncap.com/en/results/renault/megane/22039) je izvrstan rezultat za 2015. godinu i trenutno najbolji u klasi (auto godine Opel Astra osvojila je 86% – Euroncap stalno menja kriterijujeme ocenjivanja, pa možete upoređivati samo rezulate iz 2015. i 2016.godine). Veoma štedljiv motor sa kojim je moguće bez mnogo muke ostvariti prosečnu potrošnju od 4,0 litra goriva. Elastičan, uglađen i tih motor koji ima dovoljno snage i za duža putovanja. Jako sigurne vozne osobine, mnogo bolji hendling u odnosu na stari model. Izuzetno dobra zvučna izolacija, najbolja u klasi, tiho je čak i na brzinama preko 180 km/h. Udobno ogibljenje, vrlo dobra finalna obrada. Dobra serijska oprema i konkurentna cena. Konačno i Megane ima amortizer koji podiže-drži haubu, poput svake Alfe, pohvalno. Napredna multimedijska ponuda. Niski troškovi održavanja. Garancija od pet godina. Renaultova navigacija je najbolja navigacija koja se fabrički isporučuje u nekom serijskom automobilu.

MANE:

 

Manje mesta za putnike u odnosu na Hondu Civic (u kojoj mesta pozadi ima kao u Insigniji koja je za klasu veća) ali znatno više od Peugeota 308 na primer! Prečnik okretanja veći nego kod proseka klase – iznosi čak 11,5 metara,ako živite u Beogradu, Novom Sadu to je realno jedan od minusa. Prilično je nepregledan (veliki C stub), i zamoran za parkiranje, dok se na naviknete da koristite kameru (sa najboljim paketima opreme). Nedovoljno elastičan osnovni benzinski agregat od 1,6 litara – Birajte zato dizelaše!. Nosivost je jedva u proseku klase – tek 494 kg (što je ipak bolje od Golfa VII – samo 447 kg) – to je puno manje od Focusa koji može da ponese 584 kg. Nedovoljno dobra paleta motora, nema u ponudi dizelaša od 2.0 litra radne zapremine. Rezervoar je samo 47 litara – prosek klase je 50 litara, a Ford Focus nudi 55 litara. Varijabilnost karoserije ja slabija od proseka klase – više se mislilo na dizajn. Kvalitet plastičnih materijala na nekim mestima je prosečan za ovu klasu vozila.

Cena: oko 9000 €  za 2016 god. sa dobrom opremom u dobrom stanju 1.5 DCI verzija

DIMENZIJE
Dužina: 4.359 mm
Širina: 1.8140 mm
Visina: 1.438 mm
Međuosovinski razmak: 2.669 mm
Prtljažnik: 384/1.247 l
Težina: od 1.205kg

gepek-DSC_0722c

MOTOR
Zapremina: 1.461 ccm
Snaga: 110 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat: 260 Nm pri 1.750 o./min.

PERFORMANSE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,5 s
Maksimalna brzina: 194 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,6 litara
Potrošnja na testu: 6,3 litara

EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica

Ocene (od 1 do 5):

[table]Dizajn: 4,5
Bezbednost: 5,0
Motor i menjač: 5,0
Performanse: 4,5
Potrošnja: 5,0
Cena i garancija: 5,0
Udobnost: 5,0
Ponašanje na putu: 5,0
Kvalitet i pouzdanost: 4,0
Ponuda prostora: 4,5
Prosečna ocena: 4,7 [/table]
– – – —
[table]Opšti utisak: 5,0
Paleta motora: 4,0
Mogućnost dalje prodaje: 4,0 [/table]

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.0 EcoBoost

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

D.Stevanović: Auto koji mi je našao g.Todorović me odlično služi

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Filip Stojković: Preporučujem Todorovića jer želim da pomognem drugima

izvor-branka-todorovic

Volvo