TESTIRALI SMO: Lancia Ypsilon 1.4 8V

Italijani često imaju krajnje čudno shvatanje automobila. Znaju da naprave jedan Ferrari ili Fiat 500 – automobil za bogate – ali i auto za “sirotinju” podjednako uspešno. Kada, međutim, pokušaju da zarone u  srednju klasu, sa Fiatom Croma ili Alfom 159, dožive pravi “brodolom”.  Lancia Ypsilon predstavlja još jedan ekstrem jer, iako je prilično mala i pripada A segmentu, odiše luksuzom koji nemaju ni mnogi automobili B segmenta. Kome je namenjena ova Lancia i da li njeno postojanje uopšte ima smisla? Recimo ovako: uputio bih torinskim inženjerima duboku zahvalnost što su podarili svetu jedan ovako simpatičan automobil, ali mi je žao sto su opet napravili auto u kojem se lako gine. Šta bi sa onim da život nema cenu? .To kod Italijana ne važi? Danas posle osam godina, od kada sam testirao ovaj automobil, verujem da je i danas dovoljno zanimljiv. Može se kupiti i za manje od 5.000 evra, ali je ponuda vrlo slaba. 

Grupacija FIAT ni danas nije ništa bolja. Prodaje FIAT Tipo koji je dobio samo 3 zvezdice na kreš test. Zar u FIAT-u misle da imaju budućnost sa takvim automobilima? 

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

 

 

Lancia Ypsilon je definitivno pravi vozački automobil. Izuzetno je upravljiva, zabavna za vožnju i dovoljno dinamična. Kupce je očarala pre svega odličnim dizajnom, dok su ljubitelji italijanskih automobila praktično oduševljeni. Lancia je osetno drugačija od onoga što nudi konkurencija, ali na žalost tu originalnost prati i prilično “jaka” cena.

Foto: Aleksandar Todorović

Ovaj automobil je kao stvoren za grad zahvaljujući proverenom Dualdrive servo upravljaču, koji je izuzetno efikasan, ekstremno lagan i od velike koristi prilikom uparkiravanja. Dame ga prosto obožavaju, kao i oslanjanje, koje je takođe za svaku pohvalu, pa čak se odlično nosi i sa našim putevima jer je dovoljno mekano upija neravnine sa kolovoza. Na auto putu, Ypsilon je dovoljno otporan na bočni vetar, a zahvaljujući odličnoj zvučnoj izolaciji, koja je čak za 20% bolja nego kod recimo Grande Punta ili VW Pola, ugodno je putovati i na brzinama od oko 150 km/h. Ugodno putovanje se podrazumeva samo za vozača i suvozača, jer na zadnjoj klupi ima premalo mesta za kolena i glave. Baš zbog tog razloga, ovaj automobil ne može biti prvo vozilo u kući, osim ako je to krajnje nužno.

 

Pronalazim za vas polovne automobile

Živahan motor – 1.4 8V

Motor od 1.4 litra ugrađen u Lanciu Ypsilon je dobro poznat ljubiteljima Fiatovih automobila. Isti agregat sa samo 8 ventila i mehaničkim podizačima ventila, te jednim bregastim vratilom jeste sve, ali ne i moderan motor. Nedavno sam testirao pomenuti agregat u Fiatu Linea, koji se prilično mučio u velikoj karoseriji. Isti taj motor u laganom modelu Ypsilon radi svoj posao sa lakoćom, jer se bez problema nosi sa automobilom teškim 975 kg. Osim toga, maksimalni obrtni moment je dostupan na relativno niskim obrtajima, pri samo 3.750 o./min. radilice. Performanse su zadovoljavajuće, ukoliko vam odgovara ubrzanje do stotke iz mesta mirovanja za 13,5 sekundi. Iako sam veći deo testa sa ovim automobilom proveo na autoputu i u zakrčenom Beogradu, gde je ritam vožnje ponekad veoma dinamičan, potrošnja je iznela manje od 7,0 litara. Ovo je izuzetno dobar rezultat, posebno ako imamo u vidu da motor konstrukcijski pripada nekom drugom vremenu. Osim toga, izolacija putničkog prostora je toliko dobra da na trenutak pomislite da vam je pod haubom neka “japanska buba” sa VVT tehnologijom. Bilo kako bilo, srce ovog automobila radi ujednačeno i gura ovu lepoticu sve do maksimalne brzine od 167 km/h, koja je za svako poštovanje.

FOTO: ALEKSANDAR TODOROVIĆ

Dobro opremljena

Na testu sam imao verziju sa paketom opreme Argento Bicolore, koja je u ponudi i sa slabijim agregatom od 1,2 litra i 60 KS, koji vam ne mogu preporučiti jer je previše slab, i nedovoljno elastičan. Uostalom, to je isti onaj agregat koji se ugrađuje u Zastavu 10. Pomenuti paket opreme obuhvata: ABS sa EBD-om, Dualdrive servo upravljač podesiv po visini i dubini, putni računar, klima uređaj, centralnu bravu, vazdušne jastuke za vozača i suvozača, električno pokretana prednja stakla, dvobojnu karoseriju i sve ono što se u ovoj klasi vozila podrazumeva.

Kočnice SU veoma ubedljive, zaustavni putevi su kraći od proseka klase, a pedala kočnice je dobro podešena, tako da je doziranje kočenja veoma precizno. Servo upravljač je brz i precizan, a pri naglom izbegavanju prepreke Lancia Ypsilon se ponaša veoma sigurno i predvidljivo.

EuroNCAP kreš test je dao poražavajuće rezultate za ovaj model, samo dve zvezdice! Pasivna bezbednost je jako loša. Mala masa je sama po sebi problem, i mamac za lakoverne,  da automobil A ili B segmenta čak i kada dobije 5 zvezdica ima neke šanse sa većim i masivnijim automobilom. Iako EuroNCAP agencija stalno naglašava da ne treba porediti automobile različitih klasa, nekako mi Srbi prvi skočimo i ubeđujemo sebe da je G.Punto sa recimo 5 zvezdica bezbedan automobil. Ovakva politika je Volvo koji proizvodi zaista bezbedne automobile dovela do bankrota. Zato je uvek bolje da mu pre kupovine pošaljite pitanja na www.najboljiauto.com/pitajte/

Grupacija FIAT ni danas nije ništa bolja. Prodaje FIAT Tipo koji je dobio samo 3 zvezdice na kreš test. Zar u FIAT-u misle da imaju budućnost sa takvim automobilima? 

 

U svakom slučaju model Ypsilon je pomogao brendu Lancia da izađe iz krize, Prodavao se solidno samo u svojoj matičnoj zemlji Italiji. Svi oni kojima se dopada filozofija Lancie, a žele porodični automobil, mogu da odaberu Deltu, koja je mnogo bezbednija i bolja, a košta malo više. (jeftnije je da naučite da parkirate nego da kupujete ovaj autić na testu).

Šta ona kaže:

Lancia Ypsilon je izuzetno dopadljiv automobil koji odiše luksuzom. Sedišta su opšivena najkvalitetnijom tkaninom, plastika je mekana na dodir i veoma prijatnog mirisa, a pedale izuzetno mekane i postavljene tako da je veoma lako voziti i kada imate cipele sa visokim potpeticama (ukoliko baš ne možete bez njih). Ypsilon je izuzetno lako parkirati, a može da vam posluži i za duži put, jer je u ovom “italijanu” i pri brzinama primerenim za autoput prijatno tiho. Neki Lanciju kod nas nazivaju italijanskim Mercedesom, ali problem je što su vam u ovom automobilu jako male šanse da ostanete živi. Preskičite ovaj model, posebno ako imate decu.

Kome je namenjen ovaj automobil:

Lancia već decenijama pravi zanimljive male automobile dobrog kvaliteta sa bogatom opremom. Italijansko tržište traži takve automobile, pa se i Lancia Ypsilon na Apeninskom poluostrvu prodavala prilično dobro uprkos prilično visokoj ceni. Kod nas su u modi džipovi i velike limuzine, a ne mali automobili, jer njih kao da kupuju oni koji nemaju novca. Zbog toga će kupci male Lancije u Srbiji moći da se izbroje na prste, i bolje je što je tako, jer nudi slabu pasivnu i aktivnu bezbednost. Ovaj automobil jeste simpatičan, ali ja vam ga ipak ne bih preporučio, čak i kada bi bio mnogo jeftniji. A on je sve, ali ne i jeftin.

 

Tehnički podaci

Lancia Ypsilon 1.4 8V

 

DIMENZIJE I MASA

D x Š x V: 381 x 170 x 153 cm

međuosovinski razmak 239 cm
zapremina prtljažnika 215 l
masa praznog vozila 975 kg

MOTOR

R4, benzinski
zapremina 1.368 ccm
maksimalna snaga 77 KS
pri 6.000 o/min.
obrtni momenat 113 Nm

pri 3.750 o/min.

PERFORMANSE

ubrzanje 0-100 km/h za 13,5 s
maksimalna brzina 167 km/h

POTROŠNJA

grad/na putu/prosek: 7,2; 4,6; 5,5 l/100 km

 

EuroNCAP kreš test: 2 Zvezdice

 

Cena  od 4.500€  za 2010.god

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

 

Volvo