TESTIRALI SMO: Renault Twingo Sce 70

Novi Twingo je prava mala revolucuja! Iako je Renault novi model konstruisao u saradnji sa Mercedesom (koristi novorazvijenu platformu), filing za volanom evocira uspomene iz mladosti, kao i pozicija sedenja. Mali, praktični, petovratni Twingo mogao bi nedvosmisleno da ponese naziv Renault 4 novog veka. I zaista, za volanom Twinga osećao sam se kao da vozim modernu, hi-tech verziju “četvorke”, a takva su i ubrzanja – do “stotke” stiže za 18 sekundi, što je brzo ili sporo, u zavisnosti od toga kakva vam je percepcija ubrzanja. Motor je trocilindrični, a takav mu je i zvuk, kao kosilica za travu. Ali nije sve u zvuku, jer ovaj Renault je izrađen veoma kvalitetno, izuzetno je udoban, a na zadnjem sedištu ima najviše mesta u klasi. Šta više tražiti? Šarm? Renaultovi automobili su ga uvek imali, a ovaj Twingo će sasvim sigurno doživeti veliki uspeh, jer, osim što izgleda simpatično, jako je zabavan za vožnju. Zahvaljujući Jevtović Autu, imao sam prilike da testiram novi Twingo, i vama pomognem u izboru novog automobila.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Renault – Premijere: Kadjar i Espace

Testoviautomobila-RS-LOGO

Cena od 9.000 € neće odbiti kupce u Evropi. Renault sve ozbiljnije sarađuje sa Mercedesom – ovaj francuski brend planira da gradi zajedničku budućnost sa uspešnijim proizvođačem automobila iz Nemačke. Nova platforma na kojoj leži Twingo pred vama je baš ona koju će koristiti novi Smart ForTwo i ForFour. U principu, Twingo je postao “Smart” sa kozmetičkim izmenama. Ono što je najvažnije, Twingo sada može da se nosi ravnopravno sa konkurencijom u A segmentu, jer ima petoro vrata kao Fiat Panda, Toyota Aygo, VW UP! Ili Hyundai i10.

Twingo druge generacije, predstavljen 2007. godine, imao je izvanredne vozne karakteristike, nudio najbolju stabilnost u klasi i bio ozbiljan mali automobil sa kojim se moglo i na duži put bez prevelikog zamora. Da li je to bilo dovoljno za uspeh? Nije! Kupci malih gradskih automobila nisu previše marili za odličnu dinamiku vožnje Twinga, već su se osećali iznevereno jer nisu imali petoro vrata, kao vlasnici Fiatove Pande, ili su morali da zavuku dodatno ruku u džep i kupe Clio III sa petoro vrata, koji i nije pravi gradski automobil iz ugla gledanja žitelja mediteranskih gradova, a zapravo su oni glavni kupci u A segmentu. Dakle, Renault je omanuo u računici? Da, jeste, i to treba priznati. Renault je imao najviše uspeha sa modelima koji su bili revolucionarni u svojim kategorijama.

Novi Twingo treće generacije će sigurno napraviti veliki uspeh, jer on nudi kupcima malih automobila ono što oni i traže: praktičnost, udobnost, mali prečnik okretanja, jednostavno parkiranje, nisku potrošnju, ugodnu vožnju u gradu.

palac-goreOriginalan i kvalitetan. Okretan, zabavan automobil za vožnju. Dovoljno štedljiv agregat. Sjajno podešeno ogibljenje, odličan menjač. Odlično se ponaša na brzinama od 140-150 km/h. Jako dobre i efikasne kočnice, koje sa lako doziraju. Veoma udobna prednja sedišta. Vrhunske kočnice koje se lako doziraju i odlična stabilnost. Umereni troškovi održavanja. Izuzetno mali prečnik okretanja od 8,9 m je rekod u klasi! Odlična finalna obrada i vrlo dobar opšti ugrađenih materijala. Mnogo bolji automobil od Fiat Pande. Ne krade se i veoma se lako parkira.

mane-palac-doleAtmosferski benzinac od 70 KS ima mali obrtni moment, pa je nedovoljno elastičan. Buka na velikim brzinama iritira, a u vožnji gradom zvuk “zujalice”, odnosno motora iza zadnje osovin,e izaziva podsmeh ili smeh. Cena je previsoka, iako se radi o novom modelu. Skromna paleta motora – dizelaš nije u ponudi. Trakcija na putu je daleko od najboljih u klasi. Elastičnost motora je loša, ubrzanje od 80 do 120 km/h u V stepenu prenosa traje 35 s, to isto uradi Hyundai i10 za 26 s. Brži pad vrednosti nego kod nemačke konkurencije. Francuski automobil ne bi bio francuski bez neke nepotrebne gluposti: ovoga puta to je komplikovano otvaranje prednje haube. Pneumatici na prednjoj osovoni su uži od onih pozadi. Bezbednost je u proseku klase, loša zaštita putnika u bočnom sudaru.

Dizajn novog Twinga sasvim zadovoljava modne trendove i tradicionalne kupce francuskih automobila, i ovakav “osoben” izgled mami ne samo žene, već i mlađe kupce, koji su odrasli sa iPhoneom u rukama.

novi-twingo-todorovic Možda je baš zato Renault odlučio da ima najveći broj gadžeta sa svim mogućim aplikacijama koje mladi ljudi koriste u novom Twingu. Ergonomija je vrlo dobra, gotovo odlična.

testoviautomobila-rs Sedi se visoko, preglednost je dobra, a ugodan položaj za volanom možete pronaći i ako imate 190 cm. Obruč upravljača savršeno leži u rukama, prosto ne želite da ga ispustite koliko je dobro profilisan. Ne osećate se skučeno o ovom automobilu. Originalan enterijer zabavlja oči, a precizna ručica menjača će oduševiti i iskusnije vozače i početnike za volanom. Udobno je i na zadnjem sedištu – Renault nije štedeo, pa novi Twingo može uspešno odigrati ulogu porodičnog automobila ako su vam deca još mala (ako nisu, ionako se već odavno ne voze sa vama).

Na putu i van njega

U gradu je ugodno voziti Twingo: ima manje mrtvih uglova od konkurencije, ali i od starog modela. Parkiranje je vrlo jednostavno: prednji točkovi mogu da se zakrenu za 45°, dok se kod automobila sa prednjim pogonom mogu zakrenuti za samo 30°- 35°. U ovoj “disciplini” novi Twingo definitivno nema konkurenciju. Vožnja regionalnim putevima je najbolji dokaz da Twingo nije auto samo za grad. Lepo se vozi i lepo ubrzava do 80-90 km/h, nakon čega gubi dah, ali brže od toga u Srbiji i nije dozvoljeno, osim na autoputu.

Ispod haube je motor od 70 KS, koji garantuje opuštenu vožnju, ali i puno kalkulisanja kada je potrebno da pretekne šleper. Elastičnost mu nije jača strana. Ali zato će odlične kočnice i dobro podešeno ogibljenje koje nudi jako mnogo neutralnosti i stabilnosti vratiti svakom vozaču osmeh na lice. Ovaj automobil jeste projektovan za snažniji motor od 90 KS sa turbo punjačem, ali tada cena postaje jednako “snažna” (11.100 €).

lep-renaultNovi Twingo veoma miroljubivo reaguje kada u krivini naglo oduzmete gas. Bukvalno je pravljen sa ciljem da uvek ostane na putu, koliko god da je vozač loš. Zadnji pogon nije najbolje rešenje za sneg, ali ga kod nas ionako sve manje ima. Iako nema uvek dovoljno snage, nervoze nema za njegovim upravljačem, jer se sedi veoma ugodno i udobno, pa ponekad poželite da putovanje potraje i malo duže. Ovaj novi Twingo je prava mala “zaraza”, nudi neki osobeni filing vožnje, odličan položaj za volanom i osobeni zvuk, koji se meni dopada.

Važno je da znate: novi Twingo deluje jako sigurno pri nagloj promeni pravca, prilikom oštrog kočenja Renault deluje moćno i predvidivo, zanošenja su minimalna i to tek na velikim brzinama i na veoma oštrim krivinama.Ovaj automobil je napravljen tako da i najneiskusniji vozači ostanu na putu kada preteraju sa gasom.

Pri brzini od 100 km/h, Twingo se zaustavlja za samo 37,6 metara, Hyundai i10 potroši jedan metar više odnosno 38,6 m, a VW UP! i Škoda Citigo 38 m. Drugim rečima Twingo efikasno koči kao mnogo snažniji, i mnogo skuplji automobili. Imajuću u vidu snagu motora, i slaba ubrzanja, imaćete utisak da Twingo ima neverovatno dobre kočnice.

Novi Twingo nudi na izbor dva multimedijska sistema

Novi Twingo jedini je gradski automobil koji na izbor nudi dva multimedijska sistema: pametno rešenje koje obuhvata besplatan sistem navigacije zasnovan na sistemu R&GO povezan sa vašim pametnim telefonom ili ugrađeni tablet R-Link Evolution® najnovije generacije sa dugim spiskom aplikacija razvijenih za vozače. R&GO obuhvata integrisani sistem navigacije Copilot® Premium. Velika mu je prednost to što koristi 3D navigaciju sa auto kartama koje vozač preuzima na svoj pametni telefon. Zbog toga mu ne treba 3G ili 4G veza i uvek je dostupan, čak i u područjima koja nisu pokrivena signalom mobilnih operatera. Sjajno, zar ne?

Funkcije uključuju informacije Active Traffic™, navigaciju glasom, navođenje na složenim raskrsnicama Clear Turn™, upozoravanje na nadzorne kamere i upozoravanje na ograničenje brzine. R&GO korisnicima nudi i mogućnost preuzimanja auto karata države po izboru putem usluge Active Traffic®, koja je prvih dvanaest meseci besplatna. Multimedijski sistem R&GO napavljen je tako da vozač ne skreće pogled sa puta kako bi bio siguran. Korisnik imeniku ili kalendaru pristupa s dva pritiska na ekran pametnog telefona.

zadnje-sediste-twingoNajviše mesta u klasi za glave i kolena na zadnjem sedištu!

Novi Twingo može da komunicira sa sistemom R&GO®. Povezivanje novog Twinga s radijem putem Bluetootha® vozaču omogućava da pametni telefon pretvori u dodatak instrumentnoj tabli koja nudi korisne dodatne informacije: putni računar, obrtomer, pa čak i uslugu Renault Driving eco2 za štedljiviju vožnju. R&GO® omogućuje pristup radiju i pesmama preuzetim na pametni telefon ili USB uređaj.

Motor sa 3 cilindra i 70 KS

Kupac može izabrati jedan od dva motora u ponudi novog Twinga. Oni manje zahtevni biraće slabiji trocilindrični atmosferski motor 1.0 Sce, kao na testu, a oni zahtevniji daće prednost turbo bezincu 0.9 TCe sa takođe 3 cilindra. Bezinac na testu, bez turbo punjača, potpuno je nov agregat, a drugi motor 0.9 TCe ima preko 50% novih delova u odnosu na motor iste oznake koji se ugrađuje u Clio IV ili Capture.

Motor se nalazi iznad zadnje osovine, pa je ugrađen pod uglom od 49°. SCe kao na testu razvija maksimalnu snagu od 70 KS pri 6.000 o./min. i maksimalni obrtni moment je nedovoljnih 91 Nm pri 2.850 o./min. (u Renault 4 se ugrađivao motor od 1,1 litra sa 74 Nm, koji je tu silu isporučivao pri nižim brojem obrtaja – 2.500 o./min. R4 je bio 140 kg lakši od novog Twinga). Turbo motor ima 90 KS i maksimalni obrtni moment od 135 Nm pri samo 2.500 o./min. radilice.

najboljiautoSlabiji motor ubrza Twingo do 100 km za 18 sekundi, a Renaultu 4 je za isti zadatak trebalo 22 sekunde, ali su im međuubrzanja slična u trećem stepenu prenosa, jer je R4 imao kraće prenosne odnose. Maksimalna brzina od 151 km/h je teško dostižna – ja nisam uspeo da nađem dovoljno veliku nizbrdicu za tu svrhu. Šalu na stranu, realno može da ide 147 km/h, kao Jugo 55. Da li vam zaista i treba više od toga? Za volanom ovog Twinga nećete želeti da vozite brže od 120-130 km/h, jer tada buka od vetra postaje prilično izražena. Pri 130 km/h do putnika dolazi buka od 73 dB, a kod VW UP!-a 71 dB, kao i kod Hyundaija i10. To naše uho subjektivno doživaljava kao 20% manje buke.
Gde u Srbiji uopšte možete bezbedno voziti brže od 130 km/h? Ako ste navikli da poštujete ograničenje brzine na autoputu, kao i to da vas pretiču brži automobili, onda ovo nemojte shvatiti kao manu.

motor-pozadiKrajem ove godine godine, kupcima će se ponuditi i robotizovani EDC menjač, sa adekvatnom višom cenom za takvu verziju Twinga. Moj vam je savet da kupite Twingo sa veoma preciznim petostepenim manuelnim menjačem, koji je odlično usaglašen sa pomalo nejakim motorom.

foto-todorovic-renoRenault Twingo meni izgleda modernije, avangardnije i svežije od Audija A4. Istih dana sam testirao ova dva automobila, pa ćete uskoro čitati “najčudniji” uporedni test. 

Čak i najjeftinija verzija serijski dolazi sa ABS, ESP, ASR i Hill Holder (pomoć pri kretanju uzbrdo) sistemima. Na putu Čačak – Kraljevo, elektronika nije morala da se aktivira – odličan raspored težine iznad osovina 55/45% u korist zadnje osovine pretvaraju Twingo u stabilan automobil. Kao kod BMW-a.

Kod modela sa prednjim pogonom, prednja osovina opterećena je sa 65 % ukupne težine a zadnja sa 35%. Doduše, Twingo sa zadnjim pogonom nosi sa sobom i sve prednosti, ali i mane ove koncepcije.

Twingo ima i mane

Zvuk motora se mnogima neće dopasti – “zujanje” ne uliva puno poverenja neiskusnim vozačima. Mali prtljažnik je ono što nude sve automobili u A segmentu, pa to i nije veliki minus. Nosivost je tek prosečna – 390 kilograma (mali Hyundai i10 nudi nosivost od 430 kg). Osnovni benzinski motor sa 3 cilindra ima mali obrtni moment i nije dovoljno elastičan. Konkurencija je tu dosta bolja, na primer VW UP! i Hyundai i10 1.1. Trakcija je daleko od najboljih u klasi – točak lako gubi kontakt sa podlogom. Buka je ipak najveći minus ovog automobila, ona je prisutna već pri 130 km/h, a na 140 km/h postaje neugodno zamorna.

1-twingo-euroncap-4Bezbednost je solidna, bar tako tvrdi Euro NCAP kreš test koji je dodelio novom Twingu četiri zvezdice, ali i to je bolje od Megana, odnosno Dustera koji su dobili po tri zvezdice, pa slobodno možemo reći da je novi mali Renault ispunio očekivanja i ne možemo ga svrstati u grupu nebezbednih automobila. Osim toga, Twingo mnogo bolje koči od Dustera i puno je stabilniji od njega, tako da će neiskusni vozači itekako ceniti ove osobine simpatičnog mališana. Loš rezultat u bočnom sudaru je, pre svega, loša zaštita grudnog koša ostavlja Renaultu mnogo prostora za napredak, što će verujem ovaj francuski proizvođač u skorije vreme i učiniti.

Šta ona kaže: Enterijer je veoma kvalitetno i maštovito odrađen, ima puno prostora na zadnjem sedištu za tako mali automobil i veoma se lako parkira. Vožnja je pravo uživanje – sve pedale su mekane, menjač je precizan, motor lepo prima gas, a volan se lako vrti. Izbor boja je takođe sjajan. Dizajn zaslužuje čistu desetku!

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako želite pak automobil koji je drugačiji od svega onoga što nudi konkurencija, onda je novi Twingo pun pogodak. Niko ne proizvodi automobil A segmenta sa zadnjim pogonom. Ovaj Renault bi se mogao okarakterisati kao pravi porodični francuski automobil koji može odgovoriti na sve vaše skromnije zahteve. Nije jeftin, ali je zato kvalitetno izrađen. Nije brz, ali je zato štedljiv. Nije nemački automobil, ali zato je lep, šarmantan i udoban.

aleksandar-todorovicAko ste bili zadovoljni starim Renaultom 4, “novim R4” bićete prosto oduševljeni. Doduše, Renault ga prodaje pod nazivom Twingo, ali oni ga proizvode, pa mogu da ga i zovu kako žele. Nemojte pogrešno da me razumete: ja bih ovaj automobil kupio (pod uslovom da imam poslaničku platu i pristup skupštinskom restoranu). Mene je ovaj auto oduševio, iako izmereni podaci ne inspirišu većinu potencijalnih vozača da izvade pare za jedan ovakav Renault, osoben osećaj vožnje je ono što me je kod ovog automobila osvojilo. Najbolji Renaultov diler u Srbiji: Jevtović Auto će vam rado ustupiti Twingo na probnu vožnju, samo se najavite na telefon 032/301-110, i uživajte, kao što sam ja uživao.

Cena od 9.000 €

DIMENZIJE : SPECIFIKACIJE
Dužina: 3.595 mm
Širina: 1.647 mm
Visina: 1.558 mm
Međuosovinski razmak: 2.492 mm
Prtljažnik: 219/980 l
Težina: 970 kg

MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina: 999 ccm
Snaga: 70 KS pri 5.600 o./min
Obrtni momenat: 91 Nm pri 2.850 o./min

PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 17,0 s
Maksimalna brzina: 151 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 4,5 litara
Potrošnja na testu: 6,9 litara
EuroNCAP kreš test: 4 zvezdica

 

Testoviautomobila-RS-LOGO

 

Renault – Premijere: Kadjar i Espace

TESTIRALI SMO: Renault Clio IV 1.5 DCI

TESTIRALI SMO: Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: novu Toyotu Yaris 1.3

TESTOVIAUTOMOBILA.RS: Testirali smo Clio Grandtour 1.2 TCE

Testoviautomobila.rs: Testirali smo Citroën C4 1.6 HDI

TESTIRALI SMO: Kia Sportage 2.0 CRDi

TESTIRALI SMO: Mercedes B 200 CDI

TESTIRALI SMO: Honda Civic Tourer 1.8

TESTIRALI SMO: Škoda Octavia A7 1.4 TSI

TESTIRALI SMO: Novi Nissan X-Trail 1.6 DCI

TESTIRALI SMO: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Great Wall H6 2.0 TCI

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.