TESTIRALI SMO: Toyota Avensis 2.0 D-4D

Avensis u novom ruhu cilja, pre svega, na svoje verne kupce, ali i na vozače Mazdinih i Hondinih automobila, jer je ova Toyota po voznoj dinamici bliža Mazdi 6 više nego ikada pre. Nove svetlosne grupe, markantnija trapezoidna maska hladnjaka i masivniji branici zaista su osvežili pomalo konvencionalni dizajn Avensisa. Novi motor iz BMW-a jeste tiši, uglađeniji, štedljivi i elastičniji. Pitanje je samo da li će imati i pouzdanost starih, dobrih Toyotinih agregata?

Tekst: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.net
Foto: Branka Todorović

Prosečna potrošnja na testu od 6,4 litara je za svaku pohvalu: jer Avensis je limuzina koja sa lakoćom pojuri preko 200 km/h i veoma dobro „prikriva“ brzinu kojom se krećete. Sjajna aerodinamika (Cw = 0.28) u kombinaciji sa veoma dugo izračunatom šestom brzinom vam omogućava da putujete sa gasom do poda uz potrošnju koja je zaista prihvatljiva.

DSC_0461

Tih, udoban, stabilan, i veoma kvalitetan automobil sada se prodaje po bagatelnoj ceni od 19.990 € ako se opredelite sa benzinac od 1.6 litara. Dizelaš 1.6 D-4D treba platiti jednako povoljnih 20.700 €. Kako Toyota ne prodaje svoj model srednje klase preterano uspešno u Evropi, Avensis je opet doživeo temeljno “podmlađivanje”. Japanski inženjeri nisu pokušavali da konstruišu sportski automobil u telu limuzine D segmenta, pa je Avensis ostao “obična” limuzina, u punom smislu te reči, sa nivoom komfora i jednako temeljnom zvučnom izolacijom kao kod Mercedesove CLA klase. Kupcima je ponuđena Toyota u kojoj je na 200 km/h toliko mirno i tiho da sumnjate u preciznost brzinomera. Novi Avensis je veoma uglađen, komforan i prostran, a i dovoljno je otmen. Nemojte propustiti da dobijete najbolji kvalitet u ovoj cenovnoj kategoriji. Jedino BMW-ov motor „kvari“ utisak. Sumnja u njegovu pouzdanost (samo kod vernih Toyotinih fanova), i nedostatak boljeg upravljača i menjača vas vraća u realanost da ipak ne vozite BMW, već Toyotu. A šta je onda Toyota dobila sa ovim motorom?

BMW-ov motor ispod haube

Motor ispod haube od 2,0 litra je po ukusu domaćih kupaca, koji ne žele da nezajažljivoj državi plaćaju ekstra namet za agregat od preko 2,0 litra radne zapremine (što je velika šteta, jer upravo motor 2.2 D-CAT i 177 KS je idealan izbor za ovu raskošnu japansku limuzinu). Iako je Avensis po performansama, voznoj dinamici i tehnici postao puno bolji, on je daleko od BMW-a serije 3. Ali ipak, Toyota ima nešto što konkurencija ne može da dosegne, a to je pouzdanost, koja je i dalje vrhunska, ali ako budete želeli takvu Toyotu, moraćete da je kupite sa naravno Toyotinim benzinskim agregatima (1.6 i 1.8).

bmw-motor

No, ovom ću se prilikom fokusirati na novi 2,0 D-4D koji dolazi kao zamena za 2,2 litarski dizelaš. On ispunjava Euro6 norma o izduvnim gasovima, i zbog toga je i kupljen.

Radi vrlo uglađeno i tiho (kao da ga je konstruisao BMW). Inženjerima u Minhenu možemo da zahvalimo na linearnom razvijanju snage, ali su mane prednjeg pogona itekako prisutne. Trakcija Avensisa je dobra, bolja od proseka klase, ali kod naglog izbegavanja prepreka u krivinama, i ova Toyota, kao i svi ostali automobili sa prednjom vučom, postaju „smešno“ bespomoćni, dok kod BMW-a na primer, ili Mercedesu C klase, jednom oštrom „kontrom“ upravljača vraćate auto na željenu putanju.

Foto: Branka Todorović

nova-totota-avensis

palac-goreKvalitet, vrhunski kvalitet, i najbolji mogući kvalitet: mehanike, elektronike, karoserije. Veoma udobno ogibljenje, dobro profilisana sedišta, dobra ponuda prostora, veliki prtljažnik, elastičan i veoma štedljiv BMW-ov motor. Vrhunska zvučna izolacija, odličan audio uređaj, dobar raspored komandi, mekana pedala kvačila, dovoljno dobre kočnice koje su otporne na pregrevanje (bolje od proseka klase), ubedljivi svetlosni snop. Jeftin servis, i umerene cene originalnih rezervnih delova. Odlično drži vrednost, brzo se prodaje. Bezbedan, siguran automobil koji je dobio maksimalnih 5 zvedica na Euro NCAP kreš testu. Na kraju, da li sam napisao da je ovo najkvalitetniji automobil u klasi? Prosečna potrošnja na testu od 6,4 litara je za svaku pohvalu: jer Avensis je limuzina koja sa lakoćom pojuri preko 200 km/h i veoma dobro „prikriva“ brzinu kojom se krećete. Sjajna aerodinamika (Cw = 0.28).

palac-dole (1)Paleta motora nije potpuna. Nedostaje turbo benzinac i neki snažniji dizelaš. Nedovoljno originalan kokpit, loš pregled sa vozačevog sedišta za osobe više od 190 cm, loše rešena parkirna kočnica koju zamenjuje spori taster (Hyundai i40 ima još i gori), i dalje nedovoljno precizan i direktan servo upravljač (iako je sada osetno bolji). Menjač je dobar, ali nije idealan izbor kada se ispod haube nalazi BMW-ov motor (mogli sa da od bavaraca kupe i menjač, kada su već odrešili kesu). U krivinama je stabilan, ali se naginje više od Audija A4 i BMW-a serije 3. Ergonomija nije idealna. Vozači koji su viši od 190 cm neće moći da pronađu idealnu poziciju za volanom. Utičnice za eksterne nosače zvuka nisu za pohvalu, šarke na poklopcu prtljažnika duboko zadiru u slobodan prostor. Toyota to može i mora bolje. Isuviše kratak servisni interval od 10.000 km za BMW-ove dizelaše nikako nije za pohvalu. Dugovečnost motor neće biti onolika koliko to Toyotini kupci očekuju. Razgranatost servisne mreže nije na nivou Škode.

Cena od 19.990 €

Štednja, kompromisi, kombinovanje….

Ne znam koliko je dobar potez Toyote da kupi BMW-ov motor, jer svih ovih dana sam za upravljačem Avensisa maštao da vozim BMW. Taman kad krenete da ubrzavate, i izvlačite maksimimum iz bavarskog motora, dočeka vas brdo ograničenje: prosečan upravljač, prosečan menjač, već pomenuti prenos snage na prednju osovinu. Drugim rečima BMW-ov motor je konstruisan za BMW. To vam je kao kada biste šljivovicu pravili od krompira. Dobili biste na kraju alkohol, ali svi dobro znate kako se takvo piće zove. Ja prosto žudim za starim dobrim Toyotinim dizelašima, oni jesu bili bučniji, ali je i 2.2 motor bio i snažniji, osetno snažniji (177 KS), pa ste sa „viškom“ snage mogli nekako da auto putevima da „dohvatite“ BMW-e sa nešto slabijim motorima. Ovako BMW-ov motor u Toyoti, je kao suši poslužen pored ćevapa.

Pa ipak, prosečnim vozačima će itekako goditi mogućnosti nemačkog motora. Jer ako ćemo biti brutalno iskreni vlasnici Toyotinih automobila su sve, ali ne i sportski nastrojeni vozači (čast izuzecima). Menjač u Toyoti, nema sportski kratke hodove kao onaj u BMW-u, ali jeste bolji nego na starom Avensisu. Prevedeno na svima razumljiv jezik: vozači Toyote biće prezadovoljni. ”Brzine” su međusobno dobro postavljene (osim druge brzine) što se pozitivno odražava na prosečnu potrošnju goriva. Onaj ko kazaljku obrtomera drži u rasponu 1.700-2.300 obr/min na regionalnim će cestama iz rezervoara isprazniti tek 5 litara goriva, pa čak i manje, na svakih 100 km (pa čak i više). Prilikom brzog tempa na autoputu potrošnja se kreće u rasponu od oko 8 litara dok se u zagušenim gradskim sredinama, uz pomoć serijskog start-stop sistema, za 100 kilometara u „euro 6“ dim pretvori oko 8,5 litara dizel goriva. Moram priznati da je potrošnja veća nego kod starog Toyotinog dizel motora 2.0 D-4D od 124 KS (prosečno mi je trošio 6,1 litara, a BMW-ov motor je trošio 6,4 litara), ali BMW-ov motor je i snažniji. Teorijski, moguće je postići sa novim motorom iz Minhena jednako nisku potrošnju, ali tako da što ćete ranije podizati nogu sa gasa.

potrosnja-avensis

Novi BMW-ov motor prava je mera za limuzinu ovog kalibra, ako je doživljavate kao uglađeniju, i sporiju limuzine od modela kojeg je nasledila.

Obzirom da se radi o dizelašu pozitivno sam se iznenadio uglađenim radom, odnosno odsustvom naporne buke i još dosadnijih vibracija. Ti je BMW kralj u klasi. Ne treba biti genije pa zaključiti da su Japanci u sardnji sa Nemcima gledali da nekako uštede, da ne bacaju suludo mnogo novca u razvoj modernijih dizelaša koji „navodno“ ispunjavaju Euro 6 normu.

Na kraju, će svi, pre ili kasnije priznati, da dizelaši prosto nisu ekološki motori, i da su odgovorni mnogo više za cancer od benzinaca, i naravno od hibridnih automobila. Holandija je prva zemlja u nizu koja planira da zabrani prodaju dizelaša, videćemo da li će u tome i uspeti. Našoj državi je naravno ekologija na poslednjem mestu, pa nema nikakvih povlastica za kupovinu hibridnih automobila, niti kazni za modele koje ispuštaju previše C02. Upravo zbog toga Toyote u Srbiji, forsira Auris sa motorom 1.6, a ne sa novim 1.2 Turbo benzincem, koji je hit u Hrvatskoj. Toyotina filozofija u konstruisanju limuzina nije se puno promenila u poslednjih tridesetak godina. Iako su limuzine danas postale gotovo sportski automobili, Toyota odbija da ponudi takav model na tržištu.

I to je sasvim u redu. Avensis u karoseriji dugačkoj 465 cm, pozadi nudi dovoljno mesta za kolena i glave putnika i izuzetno udobno oslanjanje. Plišano ogibljenje Avensisa sada je postalo još mekše, ugodnije i tiše, što samo potvrđuje činjenicu da je ovaj auto, pre svega, konstruisan za duga, naporna putovanja, ali nudi i dovoljno veliki nivo stabilnosti.

Toyota je bezbednost stavila na prvo mesto – Toyota Safety Sense – svi sistemi

Foto: Branka Todorović

avensis - IMG_1353

Idealna za duža putovanja

Ako ste visoki 165 cm, onda će vam se ova limuzina činiti savršenom. Kada autoputem vozite brzinom od oko 150 km/h, sve je veoma tiho i mirno, a vibracija gotovo i da nema, te putnici imaju utisak da se voze u Mercedesu. Udobnost sedišta je vrlo dobra – sedalna površina je ugodno mekana, a zadnja klupa je odlično profilisana, pa čak i oni krupnije građe neće imati primedbe. Avensis je pravi direktorski automobil u svakom smislu te reči. Iako nema sportskih gena, niti pretenduje da se nametne vozačima kojima su performanse najvažnija stvar u životu, ova limuzina bez ikakvih problema može pojuriti preko 200 km/h. Najvažnije je da za volanom ove Toyote i prosečni vozači mogu biti jako brzi i sigurni. Naši vozači će ceniti i veoma pregledne instrumente i mekane komande, ali i dovoljno precizni šestostepeni manuelni menjač, čija je ručica japanski mala i kratka (meni se to recimo ne dopada – „nemam japansku ruku“)

Kada savladate krivine i dobijete priliku da na pravcu pritisnete gas, zapanjićete se kad ustanovite da moderni BMW-ov common-rail vuče odlučno i bez zadrške. Činjenica da je maksimalni obrtni moment dostupan u intervalu od 1.800 do 2.400 o./min. Brzina se u novom Avensisu ne oseća mnogo – izolacija je u svakom pogledu toliko dobra da ste lišeni zamornih i dosadnih šumova, a sve komande su mekane i traže minimalnu količinu energije. Aerodinimika od samo 0,28 Cw zaslužna je za izuzetno nisku potrošnju, ali je šesti stepen prenosa izračunat veoma dugo, pa su obrtaji prijatno niski i na velikim brzinama.

cenovnik-odrzavanja

Motor je i jako tih uglađen, cena servisa je niža od konkurencije, a pouzdanost elektronike i mehanike je najbolja na svetu. Ako odaberete benzinac, moraćete na servis na svakih 15 000 km i to će vas posle 120 000 km koštati 1 052 €, dok ćete sa BMW dizelašima morati na servis na svakih 10 000 km (tako BMW traži) i zbog toga će vas buždet biti umanjen za 1 182 €. To je puno manje od onoga što nudi konkurencija, u ovlašćenim servisima razume se.

Toyota za razliku od drugih nudi i garanciju od 5 godina, bez ograničenja kilometraže, a to je jako lepo od japanskog proizvođača automobila. Dakle, ako puno vozite i racionalno birate automobil, budite sigurni da nema bolje limuzine za vas od Avensisa.

Avensis nije Lexus

I već kada ste pomislili da je Toyota Avensis zapravo Lexus sa drugačijom značkom, shvatite ograničenja prednjeg pogona. Iako Avensis ima elektroniku koja kontroliše prenos sile preko točkova na podlogu, ipak je potrebno precizno doziranje gasa ukoliko želite da budete najbrži na semaforu sa što je moguće manje proklizavanja, što je kod modela za zadnjim pogonom mnogo lakše. U krivinama, Avensis bežanjem preko nosa nežno nagoveštava da ste preterali sa gasom – nedostaju mu preciznost i oštrina koje imaju Lexus IS, Infiniti Q50 ili BMW serije 3. Novi Avensis se više ponaša kao Mercedes CLA – sazrela limuzina za sazrele vozače. Na kraju krajeva, marketing Toyote zna da kupci BMW-a nikada nisu ni razmišljali da kupe Avensis, pa zašto bi onda od njega pravili još jedan BMW? Oni nisu želeli da konstruišu trkačku limuzinu, već prefinjeni automobil koji nudi konvencionalni stil uz maksimalni komfor, koji konkurencija u ovom cenovnom rangu ne može da ponudi.

Nije bez mana

Kada pomislite da Avensis može ubedljivo da pobedi Mazdu 6, jer u mnogo čemu nudi više (pomenimo samo kvalitet materijala, udobnost, prostranost i pouzdanost, ali i mnogo bolju zvučnu izolaciju), shvatite da on ima za metar duži zaustavni put pri kočenju na brzini od 100 km/h od Accorda i Mazde 6. Preglednost Avensisa nije impresivna, i to ne samo pri vožnji unazad, već i pri vožnji napred, zbog krova koji se odveć strmo spušta. Dakle zaboravite na Savine gume (kao na testu), za Avensis birajte samo vrhunske pneumatike, jer to traži BMW-ov motor od 143 KS.

Foto: Branka Todorović

kokpit-novi-avensis

Ako ste viši od 190 cm zaboravite na Avensis. Ergonomija prosto nije dovoljno dobra za vozače koji su košarkaške građe. Moram vam priznati da se skoro svakog dana pitam, da li su glavni Toyotini inženjeri iz Japana, bili nekad u Evropi, u Nemačkoj, Švedskoj, Rusiji ili Srbiji? Prosečni vozači u navedenim državama u proseku imaju gotovo 100 kg, a nisi baš ni niski. Ja sam idealnu poziciju za volanom tražio 24h. A pri tome nemam 100 kg, i imam tek 184 cm. Moram priznati da se u Mazdi 6 osećam još skučenije. A da li su možda baš zbog toga nestale japanske limuzine D segmenta iz Evrope (Honda Accord, Mitsubihi Galant, Nissan Primera).

zadnje-sedista-avensis

Zašto Toyota nije kupila i menjač od BMW-a?

Iako menjač zaslužuje veoma dobru ocenu, nije mi jasno zašto je drugi stepen prenosa pomalo “pogrešno” proračunat, jer je predugačak, pa uvek morate vraćati ručicu menjača u prvi stepen prenosa iako se već krećete, jer u drugom stepenu prenosa motor ne reaguje dok obrtaji radilice ne dođu na 2.000 o./min. U trećoj i četvrtoj brzini motor ravnomerno vuče već od 1.700 o./min.

Cena takođe nije “savršena” – snažniji dizelaš se ne može dobiti sa osnovnim paketom opreme (Avensis 1.6 dizel košta povoljnih 20 700 €, ali 2.0 dizel ide sa srednjim paketom opreme koji diže cenu na 24 500 €). Alu felne, kožu na upravljaču i menjaču i automatski klima uređaj sa dve zone dobijate već sa paketom opreme Luna. Kada imate u vidu vrhunski kvalitet i činjenicu da Avensis dobro drži cenu, onda ovaj automobil i nije skup. Možda ova Toyota nije savršena, ali se u njoj osećate udobno, ugodno i otmeno, a to ne može da košta malo. Osnovnu dužnost limuzine – pružanje najvišeg stepena udobnosti na dugim, napornim putovanjima, Avensis svakako ispunjava. Osećaj za servo upravljačem, spori taster za otpuštanje parkirne kočnice i doziranje pedale kočnice veoma su slični osećaju koji pruža Mercedesova C klasa. To se mnogim vozačima čak i veoma dopada. Iako ima BMW-ov motor, Avensis ne želi da bude sportska limuzina, u oštrim krivinama, Toyote se više naginje od bavarske limuzine. BMW ne vidi Toyotu kao konkurenciju, i obratno. Pitanje je samo, da li će najzahtevniji kupci na svetu (kada je kvalitet u pitanju), kupci Toyote, biti zadovoljni kvalitetom BMW-ovog motora, jer dozvolite, sumnjam da će moći da pređe 700 000 km pre nego što počne da troškari ulje, kao Toyotini dizelaši do sada. Ako vam je za utehu, Avensis se može kupiti i sa pravim Toyotinim motorima, doduše benzincima od 1.6 i 1.8 litara, sa njim na servis idete na svakih 15.000 km, a ne na 10.000 km, kao što je slučaj sa BMW-ovim dizelašima (BMW je zahtevao da se skrati servisne interval za njihove motore u Toyotama).

Nedostaju turbo benzinci, Toyota je izgleda rešena da ima bar dva motora u ponudi, koji mogu da pređu pomenutih 700 000 km bez problema.

Osnovni dizelaš, naravno BMW-ov od 1.6 litara je namenjen isključivo staloženim, porodičnim ljudima, kojima performanse nisu bitne.

I na kraju, da li je Avensis bolji od Mercedesa CLA i C klase, Audija A4 i BMW-a serije 3? Smešno pitanje, razume se! Naravno da nije.

A da li je Toyota Avensis pouzdanija, kvalitetnija od Mercedesa, Audija i BMW? Još jedno smešno pitanje od mene! Naravno da jeste, to statistike decenijama pokazuju, dokazuju, a realnost nam sve to lepo servira u svakodnevnom životu.

Pa kako onda Toyota nije zagospodarila tržištem Nemačke, nego Nemci biraju, i kupuju skuplje, a nekvalitetnije automobile poput BMW-a i Mercedesa? Pa ko još u prebogatoj Evropi kupuje kola da mu traju 10 godina ili 400 000 km? Da tačno tako, u Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, kupci menjaju kola na 3-4 godine, toliko će sigurno izdržati svaki Mercedes, ali i BMW, a svakako i jedan Audi A4. Danas svi žele da budu „Šumaheri“ za volanom, svi žele sportske limuzine. Mislim, tako je bar u Evropi, za Japan ne znam, da li će neko inženjere u Tokiju da obavesti o novim, starim trendovima u Evropi? Honda to nije shvatila pa je ugasila prodaju Accorda na starom kontinentu. Toyoti se to isto može desiti, ali ne ove godine, ponajviše jer vlasnici Toyotonih autombila pre svega cene pouzdanost i dugovečnost. Kupci Toyote žele da im auto traje, traje i traje sve dok im boja ne izbledi. Ona na sedištima, razum se, jer je i Toyotin lak, daleko kvalitetniji od onog na jednom BMW-u i Audiju. Opet ja o kvalitetu! Pa kome je do toga?

Na kraju, za ovaj novac bolji automobil od Toyote Avensis prosto ne postoji. To što Toyota za malo para ne može da napravi zabavniji automobil od mnogo skupljeg BMW-a, e to je već nešto drugo.

Šta ona kaže:

Ovakav nivo udobnosti u ovoj klasi nude samo Mercedes C klase i Citroën C5 koji nikako nije ozbiljna konkurencija Avensisu, bar kada je kvalitet u pitanju. U svakodnevnoj vožnji ćete uživati jer su komande mekane, a servo upravljač je dovoljno lagan i za žensku ruku. Dimenzije vozila nisu baš kompaktne, tako da ga nećete moći parkirati gde god poželite.

Ako vam se još i novi dizajn dopada, morali biste svakako da uzmete u razmatranje ovaj automobil, koji možda nije najbrži u klasi, ali jeste najpouzdaniji, a ovo drugo je daleko važnije, posebno ako vas iritira činjenica da neki majstori svoj radni sat naplaćuju više od advokata. Toyota Avensis je limuzina koja će vas oduševiti na duže staze. Ovaj udobni japanski automobil “ubija” umor čak i kada se krećete lošim putevima, kojih u Srbiji „nema“.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Toyota sa novim Avensisom cilja pre svega na kupce Mazde 6. Toliko su unapredili Avensis, da će sada Mazdini inženjeri morati da kopiraju kolege iz Toyote. Avensis je sada mnogo tiši, udobniji, prostraniji, varijabilniji od „šestice“, ali i primetno jeftiniji. Kada još imate u vidu da vas održavanje Avensisa sa dizel motorom, u periodu od 120 000 km košta tek 1.182 €, Mazda postaje neisplativa investicija. Na kraju Avensis najbolje drži cenu u klasi. Valjda zato što su njihovi vlasnici i izuzetno zadovoljni ovim automobilom. Vozači koji ne mogu sebi da priušte luksuz da im se auto često kvari, odabraće Toyotu, čak i ako potajno priželjkuju mnogo skuplji BMW serije 3, ali ove limuzine ipak nisu direktna konkurencija. Avensis je idealna prilika za sve one koji mnogo putuju i žele pre svega udoban i bezbedan automobil koji je uz to i veoma pouzdan. Toyota ukupno gledano nudi više od konkurencije i, na sreću svih kupaca u Srbiji, još uvek je primetno jeftinija od Mercedesa CLA. Nemojte misliti da sam slučajno pomenuo ovaj nemački automobil, jer je Avensis na neki način “japanski Mercedes”. Avensis sa motorom 2.0 D-4D od 143 KS je pristojno brz auto, koji se najbolje snalazi na autoputu.

izvor-branka-todorovic

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA
D x Š x V: 475 x 181 x 148 cm
međuosovinski razmak: 270 cm
zapremina prtljažnika:509 l
masa praznog vozila: 1.490 kg

MOTOR
R4, turbo dizel
zapremina: 1.997 ccm
maksimalna snaga: 143 KS pri 4.000 o/min.
obrtni momenat: 320 Nm u intervalu od 1.750 o/min. do 2.200 o./min.

PERFORMANSE
ubrzanje 0–100 km/h: za 9,5 s
maksimalna brzina: 200 km/h
potrošnja (fabričko obećanje): 4,5 litara
potrošnja na testu: 6,4 litara

EuroNCAP kreš test: 5 zvezdica

Testoviautomobila RS LOGO

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.0 EcoBoost

TESTIRALI SMO: Toyota Verso 1.6 D-4D

TESTIRALI SMO: Toyota Aygo 1.0 VVT-i

TESTIRALI SMO: Toyota Yaris 1.3 Dual VVT-i Sport

Najbolje je da zakažete test vožnju, jer ovaj test je samo uvod o priču o jednom veoma kvalitetnom automobilu, dole vam se nalaze kontakt telefoni i adresa najboljeg Toyotinog dilera u Srbiji: Toyota Centra:

TOYOTA Centar doo
Zrenjaninski put 26
11210 Beograd

T: +381 11 3316 300      F: +381 11 3318 861

 E-mail:

info@toyota-centar.rs
prodaja@toyota-centar.rs  flotna.prodaja@toyota-centar.rs  koriscena.vozila@toyota-centar.rs
servis@toyota-centar.rs rezervni.delovi@toyota-centar.rs

Web:
www.toyota-centar.rs

www.proverena-vozila.rs

www.lexus.rs

Dragan OcokoljićDirektor prodaje i marketinga

Tel: 011-3316-303 / 060-8696-827

E-mail: dragan.ocokoljic@toyota-centar.rs

Irena VelimirovićAsistent prodaje vozila

Tel: 011-3316-382

E-mail: irena.velimirovic@toyota-centar.rs

Saša KrasojevićMenadžer za ključne kupce

Tel: 011-3316-320 / 060-0213-000

E-mail: sasa.krasojevic@toyota-centar.rs

flotna.prodaja@toyota-centar.rs

 

Nenad VukovićViši prodajni savetnik

Tel: 011-3316-311 / 060-510-4043

E-mail: nenad.vukovic@toyota-centar.rs

 

Dušan BičanskiMenadžer prodaje korišćenih vozila

Tel: 011-3316-365 / 060-0233-640

E-mail: dusan.bicanski@toyota-centar.rs

koriscena.vozila@toyota-centar.rs

Slobodanka NikčevićProdajni savetnik

Tel: 011-3316-325 / 060-2712-414

E-mail: slobodanka.nikcevic@toyota-centar.rs

Volvo