TESTIRALI SMO: Volvo V40 D4

Ako budete te sreće da provozate novi Volvo V40, sva je prilika da će vam nakon njega svi (ili barem, gotovo svi) ostali automobili delovati bledo. A ako se iko ikad približio tome da napravi savršen automobil, to je uradio Volvo upravo sa modelom kome je posvećen ovaj test. V40 nadilazi sve moguće standarde kada je bezbednost u pitanju, jer ono što ovaj model ima, Euro NCAP i ne testira. Konkurencija na čelu sa Mercedesom, Audijem i BMW-om uveliko kopira rešenja sa ovog švedskog automobila, i kopiraće ih i narednih godina. Ovo je odlično, jer će nemačka trojka kroz koju godinu u kompakt klasi ponuditi jednako bezbedan automobil kakav sada nudi Volvo. Ovaj Volvo trenutno ima bolju trakciju od bilo kog nemačkog automobila ove klase. Sada možete kupiti Volvo V40 već za 21.490 evra. Volvo nikada nije bio jeftiniji!

Takođe je izuzetno upravljiv na brzinama preko 220 km/h, čak toliko da zaslužuje više od najbolje ocene za stabilnost. Ovako dinamičan i neutralan automobil niko do sada nije napravio za ovaj iznos novca. Mislite da preterujem? Zakažite test vožnju kod g. Arsića (šefa prodaje Volvo automobila u Grand Motorsu), a zamolite ga i da vas malo provoza, onako kako on ume. Nećete ostati ravnodušni! V40 je hi-tech automobil koji ima ono najbolje iz sva “tri sveta”, i nesumnjivo predstavlja jedno izuzetno prijatno iznenađenje (i osveženje) na tržištu.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

TESTIRALI SMO: Volvo XC60 B4 AWD

logo-tst-hr

Volvo V40, BMW serije 1 i Audi A3 pripadaju posebnoj klasi automobila, zbog čega i jesu namenjeni nešto drugačijim vozačima – onima kojima su imidž brenda, dinamika vožnje, uzbuđenje i dizajn daleko važniji od veličine prtljažnika, obilja mesta na zadnjoj klupi i odnosa uloženo-dobijeno.

Volvo je ubedljivo najpoznatiji švedski brend. Švedski čelik i kod ovog Volvoa čini okosnicu filozofije proizvodnje bezbednih automobila. Inženjeri Volvoa ne žele da se igraju sa standardima Euro NCAP kreš testa, već nude putnicima viši nivo bezbednosti od standardizovanog. Kako je izuzetno mali broj njihovih putnika završilo u mrtvačnici, bolja reklama za bezbednost nije im ni potrebna. Bezbednost je ono što je inženjerima Volvoa na prvom mestu već decenijama.

Volvo daje garanciju od čak 4 godine: BMW, Mercedes i Audi samo 2 godine!

vedski i nemački premijum kompakti nude uravnoteženu kombinaciju luksuza, sporta i elegancije, ali i “ukus i miris” najskupljih modela ovih prestižnih brendova. Mada im je cilj bio isti, Volvo i Audi su uradili “domaći zadatak” na dva posve različita načina. Oba automobila oduševljavaju na svoj način, ali se u suštini toliko razlikuju da u stvarnosti ne mogu biti pravi konkurenti, mada tako deluju na papiru. Ukoliko više uživate u vožnji nego u novcu, sada možete i saznati zašto.

Kako je moguće da je Volvo V40 toliko stabilan?

Fizika je egzaktna nauka. Inženjeri ne mogu protiv prirode, gravitacije i bočne sile, ali mogu da pokušaju da naprave stabilniji i predvidljiviji automobil od konkurencije. U toj predvidljivosti leži “kvaka” kod ovog Volvoa, jer on izuzetno mirno nagoveštava da se približavate granicama mogućeg.

Za volanom ovog automobila imate utisak da ESP nema puno posla – svakako, on se aktivira, ali samo baš kada ste nerazumni sa vašim željama, a sve zbog toga što je ovaj automobil veoma dobro podešen i izbalansiran tako da izdrži velika “maltretiranja” od strane vozača. V40 odlično skriva svoje sportske gene, jer neutralnijeg automobila u ovoj klasi nema, a opet, ovo je i najudobniji automobil u klasi, ili je barem jednako udoban kao novi Mercedes A klase.

Švedski inženjeri su znali da čvrsta šasija i nizak centar gravitacije promovišu brz odziv na zadate komande i nude vrhunsko iskustvo u vožnji bez kompromisa. Prednje McPherson opruge imaju iste 25 mm klipove kao i najbolji automobil D segmenta, Volvo S60. Veća čvrstoća karoserije znači da automobil bolje trpi bočna opterećenja. Pozadi V40 ima monotube amortizere gde se kompresija i povratno amortizovanje vrše preko istog ventila. To znači kraći i brži protok kočione tečnosti, odnosno brži odziv amortizera. Ovo se najviše oseti kada naglo menjate stil vožnje.

Sportsko oslanjanje kao na testiranoj verziji je 10 mm niže u odnosu na dinamično ogibljenje. Opruge i amortizeri su čvršći, što garantuje više sportskih mogućnosti. Ali, uprkos tome, Volvo V40 se na regionalnim putevima u Srbji oseća isto kao i u Švedskoj. Loše puteve pretvara u sjajne, a da pritom nemate onaj pomalo izveštačeni osećaj za volanom kao kod Mercedesa, ili odviše tvrdo podsećanje na to gde se zaista nalazite, kao u BMW-u. Dakle, ovaj Volvo V40 nije samo “zlatna sredina”, već je to i jedan pravi “zlatni” automobil. Zato će baš Volvo biti zaslužan što će narednih godina BMW i Mercedes morati da ponude bolje automobile od A klase, odnosno serije 1.

DSC_2795Volvo V40 je prosto jedan izuzetan automobil najbolji u C premijum segmentu.

Priča se ne završava sa ogibljenjem i karoserijom otpornom na torziona uvijanja.Deblja upravljačka cev i tvrđi ležajevi su povećali torzionu čvrstoću. To doprinosi povećanom osećaju direktnijeg kontakta točka i puta. Električno servo upravljanje (EPAS) koristi električni motor kao podršku upravljanju, a vozač može odabrati između tri varijante asistencije prilikom upravljanja.

DSC_2802U Low režimu, sistem nudi visok nivo asistencije, što olakšava manevrisanje. Medium režim nudi više kontrole pri brzinama koje su primerene autoputevima, dakle iznad 130 km/h. Ali, prava poslastica je High režim, ultimativni program za vozače koji su pravi entuzijasti za volanom. Takva preciznost upravljanja pri bri brzini od 220 km/h do sada nije bila prisutna u ovoj klasi. Ne mogu vam opisati osećaj dok prolazite krivine na autoputu brzinom od 220 km/h, pri čemu vam je putanja baš onakva kakvu vi želite. Nema oznojenih dlanova, poskakivanja automobila. Volvo V40 nikada vam neće “bežati”, već samo traži više i više snage. Nikako ne želim da kažem da je 177 KS iz pet cilindara malo, ali ovaj automobil bez ikakvih dorada može da “ugosti” 277 KS. Da, Šveđani su shvatili i primenili su nemačku filozofiju u proizvodnji automobila.

Treba pohvaliti i EPAS sistem, koji omogućuje integraciju sigurnosnih funkcija i funkcija podrške vozaču, kao što su Lane Keeping Aid i Park Assist Pilot.

DSC_2882Dinamička stabilnost (Dynamic Stability) i kontrola proklizavanja (Traction Control) u novom Volvou V40 imaju nekoliko sofisticiranih dodataka koji nude jedinstven spoj unapređenog hendlinga.

Napredna kontrola stabilnosti (Advanced Stability Control) koristi senzor rotacije kako bi otkrila bilo kakvu tendenciju proklizavanja još u ranoj fazi. To znači da se sistem protiv proklizavanja može aktivirati ranije i sa većom preciznošću. Napredna kontrola stabilnosti poboljšava stabilnost u brzim manevrima izbegavanja. Engine Drag Control sprečava blokiranje točkova tokom kočenja motorom, i funkcioniše savršeno. Trailer Stability Assist pomaže u sprečavanju zanošenja prilikom vuče prikolice. Automobil se stabilizuje kočenjem jednog ili više točkova i smanjenjem obrtnog momenta (ovo nisam probao, nisam imao prikolicu pri ruci, a ni ugrađenu kuku), ali pošto sve na ovom automobilu funkcioniše čak i bolje nego što Volvo tvrdi, verovaću im za ovo.

Volvo V40 je bukvalno ponizio konkurenciju

Najdinamičniji Volvo svih vremena, V40, opet baca rukavicu u lice nemačkim premijum brendovima Mercedesu i Audiju, a ovoga puta i bavarskom BMW-u. Švedski inženjeri su uzeli ono najbolje iz “tri sveta”: vrhunsku udobnost, vrhunsko uživanje u vožnji i vrhunske materijale, a sve to uz agresivni dizajn. Volvo izgleda prepotentno, prkosno i moćno, a takav mu je bio i motor pod haubom na testu – petocilindrični turbo dizel (jedini “petak” u klasi) common-rail agregat sa 400 Nm i 177 KS.

DSC_2892V40 je luksuzan i prostran automobil avangardnog dizajna, koji se nameće kao odličan izbor onima kojima je bezbednost porodice na prvom mestu. Kada je ispod haube turbo motor D4 sa 177 KS, onda imate i sportski kompakt, u kome se brzina oseća jednako intenzivno kao u BMW-u, ali ipak pruža veće uživanje u vožnji, jer uliva više sigurnosti. Kočnice mu teže pregrevaju, a i pedala kočnice je savršena. Ogibljenje pruža više stabilnosti nego kod odlične A klase ili BMW-a serije 1. Jednostavno, Volvo je napravio dinamičniji, stabilniji i neutralniji automobil. Po komforu dobrano nadilazi BMW, a rekao bih da ima jednako udobno sedište kao Mercedes A klase. Volvo V40, poput Mercedesa i u C segmentu nudi sedišta koja vas ne zamaraju ni posle 10 sati vožnje. Ovo je jedan izuzetno dobar automobil ako ga često koristite u gradu, a morate povremeno na putovanja duža od 1.000 km.

Prosto je neverovatno koliko je Volvo V40 u svakoj situaciji stabilan. Petocilindrični agregat od 177 KS jeste moćan, a tako i zvuči.

V40 nudi i ono što se podrazumeva u premijum klasi – veoma bogatu opremu, kvalitetne materijale u enterijeru i vrhunsku zvučnu izolaciju, uz najbolji mogući kvalitet u klasi. Sedam paketa opreme su sasvim dovoljni za kupce koji su željni kombinatorike. Ovaj automobil je lako parkirati, jer je kamera odlična. Cena ovog modela iznosi 30.490€ sa Kinetic paketom opreme, ali ako nemate naviku poput mene da putujete brzinom od 220 km/h, kupite Volvo V40 sa osnovnim motorom 1.6, koji može biti vaš već za 20.000 €, jer je Grand Motors je nedavno počeo sa akcijskim sniženjima kao uvod u “veliko finale” – Beogradski sajam automobila, koji se održava sledećeg meseca.

220 km h volvo v40Brzina od 220 km/h je za ovaj Volvo sitnica: u Nemačkoj je ovo dozvoljeno – uživao sam.

Čak i ako odaberete bazni paket opreme, dobićete sve ono što vam zaista treba, odnosno sve ono što je nužno za odličnu pasivnu bezbednost.

Izgleda bolje nego što kupci Volvoa očekuju

Više mi se dopada dizajn A klase, jer ima zaobljenije i usklađenije linije od skadinavskog kompakta. Ovaj Volvo ima previše snažne “bokove” za moj ukus. U sportsku bočnu siluetu dobro se uklapa nizak prednji deo, diskretna ispupčenja na “haubi” razbijaju monotoniju velike površine, a niska široka maska hladnjaka ističe farove koji zadiru duboko u bokove automobila. Izraženo zakošeno staklo i uzdignuti zadnji branik veoma ju na jedan model koji ste svi već zaboravili, Volvo 480.

DSC_2749Švedska jednostavnost u enterijeru kao da “skriva” cenu i kvalitet ovog automobila. Plastika jeste na nivou one u BMW-u, kao i finalna obrada, ali je sve odrađeno tipično skandinavski, jednostavnije, umerenije i svedenije. Ako mislite da nemački automobili imaju “hladan” kokpit, ovaj u Volvou će vam delovati kao santa leda. Ovaj Volvo dolazi iz nekog drugog sveta, za neke druge kupce, jer Srbi, ruku na srce, više vole onu skupu plastiku u Audiju A3 ili A4. Možda vam oči neće biti najsrećnije, ali će vam neki drugi delovi tela biti veoma zahvalni. Ergonomija je hirurški precizno odrađena – Šveđani su je shvatili veoma ozbiljno. Na zadnjem sedištu sedi se jako udobno, a problem je samo krov, koji je kao kod kupea, tako da će vam stradati frizura, ukoliko je imate, ali to isto nudi i Mercedes A klase. Ipak neko treba da kupi i veće automobile iz ovih kuća, jer kupci u Evropi imaju i previše novca, samo im ga treba izvući. Volvo to još uvek ne ume da radi dovoljno dobro – šteta, jer će ovako kupci za više novca kupovati automobile koji manje nude.

Ispod haube nalaze se motori za svačiji ukus i džep

Pod haubom možete imati i neki slabiji motor, paleta agregata je vrlo dobra. Ponuda startuje sa novim motorima iz serije VEA (Volvo Environmental Architecture). Najslabiji benzinski motor ima oznaku T2 i nudi dovoljnih 120 KS. T3 nudi takođe  četvorocilindrični turbo motor zapremine 1,6 litara ali sa 150 KS i 240 Nm. Ovaj motor, u kombinovanom ciklusu vožnje, troši 4,8 l na 100 km. Sledi verzija T4, koju pokreće agregat iste radne zapremine, ali od 180 KS i 270 Nm. Švedska kompanija je kupcima ponudila i T5 agregat, koji razvija maksimalnu snagu od 187 kW (254 KS, 400 Nm!), sa kojim V40 ubrzava iz mesta do 100 km/h za 6,7 sekundi. Naravno, tu su i turbo dizel verzije sa pet cilindara D3 i D4, koje pokreće turbodizel motor zapremine 2,0 litra. Verzija D3 razvija snagu od 150 KS i maksimalni obrtni moment od 350 Nm, a verzija D4 na testu ima 177 KS i 400 Nm!

Volvo bolji od BMW-a: Najbolji dizelaš je velika prednost

Najveća prednost Volvoa V40 u odnosu na Audi A3, Mercedes A klase i BMW serije 1 jeste cilindar “viška” – 2,0-litarski petocilindrični turbo dizelaš je vrlo lako zameniti sa V6 dizelašem, jer veoma ravnomerno razvija snagu i pritom zvuči, tačnije – “urla” prilično “sportski”.

DSC_2751U C segmentu jedino Volvo V40 ima dizelaš od 5 cilindara i 2.0 litra!

Maksimalna snaga motora od 177 KS itekako se oseti, iako automobil ima 1.600 kg, ali snažan motor ništa ne vredi bez pozamašno velikog obrtnog momenta od 400 Nm koji je raspoloživ već pri 1.700 o./min., pa su međuubrzanja impresivno kratka. Automatski menjače je toliko efikisan, sa pruža bolje ubrzanje od 100 km/h iz mesta mirovanja (8,3 s) u odnosu na verziju sa manuelnim menjačem (8,6 s). Motor hoće da povuče i sa 1.300 o./min, kad uđe u crvene obrtaje, ne posustaje. Volvo V40 je jako dobro izolovan, pri brzini od 100 km/h od putnika dopire buka od 64 dB, BMW serije 1 zamara više sa 67 dB, odnosno Audi A3 sa 65 dB. Imajte u vidu da naše uvo, razliku od 1 dB doživljava kao razliku od 10%.

DSC_2654U slalom vožnji, Volvo V40 je najbrži, na stazi postiže prosečnu brzinu od 67 km/h, BMW serije 1 sa 65 km/h prilično kaska, a priključak drži jedino Audi A3 sa 66,6 km/h. Kad već govorimo o brzini, i izmerenih realnih 223 km/h, treba napisati da Volvo pri 100 km/h do mirovanja potroši tek 34 metra, BMW 36 metara, a Audi A3 37 metara. Pri 130 km/h, ta razlika je duplo veće, a pri brzinama preko 160 km/h i mnogo veća. Dakle, razmišljajte malo na ovu temu. Volvo je bezbedan za jurnjavu, a dobro je i što ima veliki rezervoar od tačno 62 litara (BMW 52 litara, Audi A3 tačno 50 litara). Ugledni nemački Auto Zeiting, je Volvou za kočenje dodelio 109 poena, BMW-u 90, a Audiju A3 82 poena. Podatak za razmišljanje.

…ipak ima poneku manu

Iako je međuosovinsko rastajanje raskošnih 265 cm za ovu klasi, mesta ima dovoljno samo na prednjim sedištima, dok na zadnjoj klupi krupniji putnici neće imati previše prostora za kolena i glave. Prtljažnik od samo 335 litara takođe razočarava i jedan je od najmanjih u premijum C segmentu, iako zbog ravnih stranica na prvi pogled deluje kao da je dosta veći. Nosivost je relativno mala, tek 443 kg.

Na zadnjem sedištu zaista nema puno mesta za glave, a ni za kolena.

DSC_2771

Preglednost nije sjajna, naprotiv, imate utisak da ste za volanom kupea, a taj osećaj i nije mnogo daleko od istine. Potrošnja bi takođe mogla biti malo niža (krivac je automatski menjač): prosek na testu je pokazao 8,1 litara, što je za 0,5 litra više od konkurencije, koja doduše ima manje “konja” ispod haube. Servisa u Srbiji ima jako malo, ali to ne ide na dušu Volvou, zar ne?

Svetski novitet – vazdušni jastuk za pešake

Vazdušni jastuk za pešake aktivira se u situaciji kada senzori u prednjem braniku detektuju kontakt između automobila i pešaka. U toj situaciji se podiže zadnji deo “haube”, odakle izlazi naduvan vazdušni jastuk. Vazdušni jastuk ima oblik slova “U” i pokriva oblasti ispod haube i jednu trećinu vetrobranskog stakla i “A” stub, što možemo videti i na zanimljivoj animaciji:

Zahvaljujući start/stop sistemu, potrošnja je i u gradu prihvatljiva. Pomenuti sistem dobro funkcioniše. Potrošnja u gradskim uslovima vožnje ipak nikako ne može da padne ispod 7,0 litara – 177 KS traži svoje.

Tradicionalna švedska preokupacija sigurnosnim aspektima prisutna je i kod ovog modela: ABS, EBA (pomoć pri naglom kočenju), EBL, DSTC (dinamička kontrola stabilnosti), SIPS sistem zaštite kod bočnih sudara, osam vazdušnih jastuka sa dvostepenim dejstvom sa vazdušnim zavesama napred i pozadi, uz masivnu karoseriju stvaraju realan osećaj sigurnosti u neželjenim situacijama, kao i težina od 1.600 kilograma koja je za svako poštovanje.

DSC_2697Šta ona kaže: Volvo V40 je iznad kompletne konkurencije. Mercedes, BMW i Audi vam to neće priznati. Precizna merenja hoće. Volvo je tiši, stabilniji, udobniji, raskošniji, bolje opremljen i bezbedniji. Pored ovih navedenih “sitnica”, Volvo ima i onaj najvažniji –najbolji dizajn u premijum C segmentu. Bar tako misle vozači u Beogradu, kojima je ovaj Volvo V40 preko svake mere privlačio pažnju. Konačno jedan prelep Volvo na tržištu. Zar su Kinezi morali Šveđanima da ukažu na prednost proizvodnje i prodaje vizuelno atraktivnih automobila? Dakle, Volvo ne mora da bude ružan da bi bio bezbedan, i Volvo ne mora da ima linije “tenka” da bi bio siguran kao tenk.

DSC_2655Zaista morate biti izuzetno netalentovan vozač a da ne primetite koliko je ovaj automobil stabilan, raskošan, udoban, brz i siguran. Volvo je poseban automobil za posebne vozače kojima je život porodice važniji od luksuza. Nema najveći gepek u klasi, ne nudi najviše mesta na zadnjem sedištu, ali Volvo ima toliko mnogo modela u ponudi koji to nude, da “baby” Volvo ima prava na ove grehove. Greh je ne kupiti sebi ovaj kompakt ako možete da ga priuštite, jer boljeg automobila u ovoj klasi nema. Ovaj Volvo nudi više bezbednosti od mnogo većih, ali i skupljih limuzina. Osim toga, zar ima nečeg vrednijeg od vašeg života? Volela bih da o ovome mislite pre, a ne posle kupovine automobila.
PS. Kupite ga sebi, a ne mužu.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Volvo V40 nije nemački automobil, a preko toga ego većine prosto ne može da pređe. Tradicija i ukorenjene predrasude okreću naše kupce nemačkim brendovima. Nije realno da Volvo V40 bude najprodavaniji premijum kompakt u Srbiji – mi nismo Šveđani, niti to pokušavamo da budemo (a trebalo bi, bar ponekad).

Švedska nije Srbija, pa Šveđani, za razliku od Srba. mogu bez većih problema da priušte ovaj automobil. Šveđani svoje tajkune debelo oporezuju, Srbi ne, Srbi za njih glasaju, a od ljudi nazadnih shvatanja očekuju korenite promene. Kada naš narod bude obrazovan, sposoban i samosvestan kao što su to Šveđani, tad ćemo i imati demokratsku i socijalno odgovornu državu poput njih, što znači nikad. Ukoliko ste shvatili šta sam hteo da kažem na ovih šest stranica, a pritom imate dovoljno novca za ovaj automobil, mogu samo da priznam da vam veoma zavidim, ali i da sam istovremeno srećan što ćete sebe moći da počastite sebe jednim ovakvim automobilom.

Biće mi takođe drago što će vaša porodica u ovom automobilu imati i velike šanse da preživi udes, jer ipak je život jako važan, iako o njemu ne razmišljamo kao o dragocenom poklonu, koji ste zamislite dobili od vaše drage majke, i vašog oca, a ne od boga. I opet, idemo ka religiji, koja je opet u toj Švedskoj na mestu, na kojem i treba da bude. Zar je onda čudno što je Volvo V40 tako savršen kad dolazi iz jedne gotovo “savršene” zemlje? Priuštite si bar malo te savršenosti, jer život vam juri “brže od 220 km/h” i izmiče pred vama, jer ćete već sutra biti mnogo stariji nego što ste to danas, i već sutra vam se ovaj tekst više neće tako dopadati, kao što vam se vaša žena ne dopada kao pre nekoliko decenija. Šalim se naravno, ljubav je bar nešto opipljivo, i u nama, a ponekad tu ljubav treba pružiti i automobilu, koji vama može da pruži tako puno kao ovaj Volvo V40. Bilo bi dobro da ovde stavim tačku, zar ne dragi moji?

thumbs-upBezbednost je vrhunska, za klasu iznad kompletne konkurencije. Dok EuroNCAP ne uvede “šest” zvezdica, vi možete označiti V40 sa ocenom 5+. Vrhunski motor, vrhunska tehnologija ispred svog vremena. Odlično podešeno ogibljenje koje nudi vrhunski komfor, ali i izuzetno veliku stabilnost. Izuzetno moćne, efikasne kočnice koje prosto nije moguće pregrejati u uslovima normalnog saobraćaja. Moćni farovi, moćno grejanje, i jednako efikasno rashlađivanje. Ugrađeni audio sistem je vrhunskog kvaliteta.  Relativno niska potrošnja od 8,1 litara za motor od 177 KS. Vrhunske kočnice koje se lako doziraju i nude jako kratke zaustavne puteve. Dizajn je očaravajući. Realna maksimalna brzina je preko 220 km/h, a i tada Volvo ostaje veoma siguran. Odličan automatski menjač, i još bolja međuubrzanja. Kvalitet i finalna obrada su na nivou premijum klase, bolji nego kod BMW-a serije 1. Pregledni instrumenti, za razliku od Mazde 3: ovde je digitalni brzinomer itekako vidljiv. Dobra zvučna izolacija i vrlo dobra aerodinamika. Bogata oprema. Izuzetno pouzdan automobil. Umereni troškovi održavanja za jedan premijum automobil.  Eksluzivnost vam je zagarantovana, jer osim ambasada skandinavskih zemalja, imaćete ga samo još i vi, par odabranih,

thumbs-downPravih mana ima izuzetno malo, a one koje ima mahom su smešne. Volvo V40 nije nemački automobil, što je u Srbiji veliki minus. Garancija je još uvek samo dve godine. Preglednost može biti bolja. Mesta za putnike na zadnjoj klupi nema dovoljno. Gepek je tek prosečan. Osnovni benzinski motor ne pruža dovoljno dobre performanse. Automatski menjač je bolji od onoga na Mercedesu, ali još uvek ne može da parira onom u BMW-u – a nedostaje mu tako malo. Volvo nema dobru servisnu mrežu u Srbiji. Pad vrednosti je brži nekog kod nemačke trojke. Izgled enterijera zaista ne impresionira na prvi pogled. Volvo nema dovoljno dobar imidž u Srbiji, pa je dalja preprodaja naporna. Ima prenaglašene bokove, poput “Šveđanke”, ali to je valjda zato što su ga pravili Šveđani. Mana ima toliko malo, da imam problem da prikažem ovaj test kao izuzetno objektivan. E da setio sam se: ne dopada mi se zvuk sirene, hodovi upravljača su pola centimetra kraći od onih na Mercedesu, zvučni signal koji upozorava da niste vezani vas udara direktno u mozak, a ogledalo na štitniku za sunce je “čudnog” oblika. Vaš komšija koji ima Mercedes ne želi da prizna da je Volvo bolji automobil, čak i uz pretnju da sa njegovom ženom odete na letovanje (ipak su mudri vlasnici Mercedesa). U ponudi nema narandžaste, ni ljubičaste boje za Volvo V40, da li vam je ovo dovoljno?

Cena: od 20.000€

Testoviautomobila RS LOGO

DIMENZIJE Specifikacije
Dužina 4.370 mm
Širina 1.800 mm
Visina 1.440 mm
međuosovinski razmak 265 cm
prtljažnik 335 l
težina od 1.597 kg

MOTOR Specifikacije
zapremina 1.998 ccm
maksimalna snaga 177 KS pri 3.500 o/min.
maksimalni obrtni momenat 400 Nm pri 1.700 o./min
PERFORMANSE Specifikacije
ubrzanje od 0-100 km/h   za 8,3 s
maksimalna brzina 215 km/h
potrošnja (fabričko obećanje) 6,7 litara
potrošnja na testu 8,1 litara
Euro NCAP kreš test 5 zvezdica
Prosečna ocena 4,6
Bezbednost 5,0
Motor i menjač 5,0
Performanse 5,0
Potrošnja 4,0
Cena i garancija 4,0
Udobnost 5,0
Ponašanje na putu 5,0
Kvalitet i pouzdanost 5,0
Ponuda prostora 3,0
Dizajn 5,0

vodic-za-kupovinu

Opšti utisak 5,0
Paleta motora 4,0
Mogućnost dalje prodaje 3,0

 

TESTIRALI SMO: Volvo XC60 B4 AWD

Volvo