Testoviautomobila.rs: KIA neće graditi fabriku u Srbiji već u Meksiku

Sada već bivši ministar g.Mlađan Dinkić, obećavao je da će pored FIAT-a doći još dve marke automobila u Srbiju, sa svojim fabrikama, a kasnije bi fabrike kod nas otvarali i njihovi dobavljači. Pominjali su se i korejski brendovi automobila. Od toga na kraju nije bilo ništa, KIA gradi fabriku u Meksiku, jer je tržište Amerike sve otvorenije za automobile marke KIA.

Kia Motors je sa meksičkom vladom potpisalia sporazum o gradnji fabrike automobila u gradu Monterrey u severoistočnoj pokrajini Nuevo León. Na svečanosti potpisivanja sporazuma održanoj 27. avgusta u Mexico Cityju prisustvovali su visoki predstavnici obe strane – između ostalih potpredsednik Kia Motors Corp., Hyoung-Keun (Hank) Lee, meksički predsednik Enrique Peña Nieto i Rodrigo Medina de la Cruz, guverner pokrajine Nuevo León.

Gradnja počinje već krajem idućeg meseca, a trebala bi biti završena u prvoj polovini 2016. godine, kada će proizvodni kapacitet tamošnje fabrike iznositi 300.000 vozila godišnje. S ovom fabrikom će se godišnji proizvodni kapaciteti korejskog giganta povećati na čak 3,37 miliona vozila – od toga 1,69 miliona vozila u Koreji, a u drugim zemljama preostalih 1,68 miliona vozila. Vodeći ljudi Kije još nisu odlučili koji modeli će se proizvoditi u ovoj novoj fabrici. Vrednost investicije, koja će se protezati na 500 hektara, ocenjena je na milijardu američkih dolara, što ne uključuje brojne dobavljače, koji će tamo takođe postaviti svoje pogone.

Za Kiju je u proboju na meksičko tržište od ključnog značaja uspostavljanje lokalnih proizvodnih kapaciteta, jer Meksiko ima visoke carine za uvoz vozila iz Južne Koreje. Osim toga Meksiko je poznat i po svojoj vrlo dobro obučenoj i jeftinoj radnoj snazi kao i brojnim bescarinskim trgovačkim sporazumima (npr. NAFTA) sa 40-ak zemalja.Kia očekuje da će njena meksička fabrika zahvaljujući svom strateškom položaju odigrati ključnu ulogu u rešavanju teškoća s kojima se Kia suočava u zadnjih nekoliko godina, a to je kako zadovoljiti tražnju za vozilima Kia.

KIA u Srbiji ima sve bolju, sigurniju poziciju, jer se za automobile ove marke sve više odlučuju tradicionalni kupci Opela, Renaulta, Citroena i FIAT-a. KIA nudi garanciju od 7 godina, a to je za naše kupce sasvim dovoljno.

Srećnu vam kupovinu automobila želim, a pitanja šaljite ovde (klikni na link). Obavezno naznačite link automobila sa sajta Oglasi-Auto.rs.

Foto: Aleksandar Todorović

www.testoviautomobila.rs/besplatni-odgovori-vw-polo-1-2-ili-yaris-1-0/

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.