Trikovi kako da vozite dobro po snegu

Ne volite da vozite po snegu, ali morate zbog posla? Ne volite da odlažete putovanje zbog prirodnih nepogoda? Mrzite avion, i više volite da putujete svojim automobilom na odmor? Ako nemate dovoljno iskustva sa vožnjom po snegu, možda vam neki od ovih saveta pomognu da ovu zimu prođete bez udesa.

Tekst: Aleksandar Todorović

Saznajte kako da kočite po poledici i snegu i kako da krenete na snegom pokrivenoj uzbrdici. Dobićete i odgovor zbog čega ABS ima veliku važnost pri vožnji u otežanim vremenskim uslovima. Od vaše tehnike vožnje zavisi da li ćete bezbedno stići na odredište. Imajte na umu da je najlakše upravljati vozilom, a da je najteža i najzahtevnija operacija kočenje. Za usporavanje vozila po snegu i poledici najbolje je koristiti motor. Na snegu i ledu, vozila sa pogonom preko svih točkova (4 x 4) u velikoj su prednosti nad automobilima koji imaju prednji ili zadnji pogon. Vozači u Srbiji – nažalost – nisu ovladali tehnikom vožnje u dovoljnoj meri. Auto škole ne sprovode dovoljno temeljnu obuku, a posledica ove neprofesionalnosti jeste stalan priliv velikog broja novopečenih vozača koji ne umeju da kontrolišu vozilo na mokrom kolovozu, a o putu pokrivenom snegom da i ne govorimo. Zbog svega toga možda je korisno da pročitate vašim ukućanima, koji su novopečeni vozači ovaj tekst, siguran sam da će im koristiti, a možda će im i spasiti život. Vozači u Srbiji – nažalost – nisu ovladali tehnikom vožnje u dovoljnoj meri. Auto škole ne sprovode dovoljno temeljnu obuku, a posledica ove neprofesionalnosti jeste stalan priliv velikog broja novopečenih vozača koji ne umeju da kontrolišu vozilo na mokrom kolovozu, a o putu pokrivenom snegom da i ne govorimo.

Ponekad pomaže samo guranje: tako je to kad vozač zaboravi da montira lance.

Sigurno guranjePolaznici auto škola nemaju prilike da koče oštro, a samim tim ne mogu ni da spoznaju kako se automobil ponaša pri ekstremnim usporenjima i kako reaguje na oštro kočenje u krivinama, dok im je vožnja po snegu uglavnom velika nepoznanica. Sa zimom i prvim padavinama, saobraćajne nesreće su neizbežne, a učesnici udesa u velikoj većini predstavljaju mladi i nedovoljno iskusni vozači, koji nisu umeli da reaguju na pravi način u kritičnim situacijama. Oni koji misle da su dovoljno dobri refleksi jedini preduslov za bezbednu vožnju po snegu i poledici, u velikoj su zabludi. Daleko je važnije iskustvo, a još je važnije da ste dobro upoznati sa mogućnostima vašeg vozila, odnosno da tačno znate kako se vaš automobil ponaša u ekstremnim situacijama i kako da reagujete na pravi način. Nisu svi talentovani za vožnju – nažalost, mnogo je takvih za upravljačem, i od njih ne treba očekivati da postavljaju brzinske rekorde, već je sasvim dovoljno da usvoje osnovna pravila za bezbednu vožnju po snegu. Time će sebi olakšati vožnju, a druge učesnike u saobraćaju manje usporavati i, što je najvažnije – mnogo će manje izlagati druge riziku zbog svog neznanja.

Kočite motorom mnogo je sigurnije!

Vožnja automobila u zimskim uslovima zna da bude veoma problematična i samim tim naporna. Sve operacije koje vozač mora da obavlja na suvom kolovozu postaju neuporedivo teže na snegu. Najneugodnije iznenađenje vozač doživljava prilikom naglog kočenja na ledu, poledici i snegu, a razlog je slabo prianjanje pneumatika na kolovoz. Koeficijent prianjanja između točka i asfalta može varirati od 0 do 1. Kada je put pokriven snegom, on nije veći od 0,5, a na zaleđenom kolovozu koeficijent prianjanja se kreće između 0,1 i 0,01, odnosno – veoma je mali. Da biste se zaustavili na takvom kolovozu ili bar usporili brzinu kretanja vozila, nužno je da zadržite bilo kakav koeficijent prianjanja, odnosno – treba izbeći da on pređe u koeficijent klizanja. Osnovno pravilo koje morati poštovati jeste da nikada ne smete snažno pritiskati pedalu kočnice, jer ćete u tom slučaju izgubiti minimalnu količinu trenja između pneumatika i kolovoza  vozilo će nastaviti da se kreće po inerciji. Da biste izbegli eventualno izletanje sa puta ili udaranje u prepreku, usvojte tehniku doziranog kočenja – nežno i kratko pritiskajte i puštajte papučicu kočnice, trudeći se da je što manje koristite.

subaru-driving-snowZa usporavanje vozila po snegu i poledici najbolje je koristiti motor. Odaberite niži stepen prenosa, jer ćete time smanjiti potrebu za kočenjem i umanjiti rizik od blokade točkova. Na nizbrdici ubacite ručicu menjača u drugu brzinu i vozite konstantnom brzinom, dakle – što je moguće “tečnije”, a pre ulaska u krivinu odaberite idealnu brzinu kretanja kako u njoj ne biste morali da kočite ili ubrzavate. Da biste ovo postigli, važno je da vam putanja bude što je moguće idealnija, tačnije – nužno je da vozite najboljim mogućim radijusom. Nikakvi nervozni pokreti upravljačem ne dolaze u obzir. Drugim rečima: sve što činite radite polako i nežno, jer je to jedini način da bezbedno stignete na odredište.

ABS je veoma važan

Moderni automobili imaju ABS sistem, koji sprečava blokiranje točkova pri kočenju i na taj način u svakom trenutku omogućava vozaču da upravlja vozilom, čime mu daje dovoljno vremena da izbegne prepreku. Prvi ABS je konstruisan davne 1970. godine, ali nije bio dovoljno pouzdan da bi ušao u serijsku proizvodnju. Mercedes 1978. godine počinje da ugrađuje ABS-2 u S-klasu kao dodatnu opremu, što ga čini prvim proizvođačem automobila koji je takav sistem ugradio u serijski automobil.

Woman Stranded in Snow Using Cell PhoneAnti-lock Braking System se sastoji od hidrauličkog modulatora sa upravljačkom elektronikom i senzorima na točkovima. Senzori na točkovima konstantno prikupljaju informacije o jačini kočenja i koeficijentu prianjanja. Kada je kočenje toliko intenzivno da može doći do blokiranja točka, procesor u centralnoj elektronskoj jedinici šalje informaciju hidrauličkom sistemu koji otvara elektromagnetne ventile. Otvaranjem ventila pada pritisak u hidrauličkom sistemu, koji smanjuje silu na kočionim oblogama. Čim dođe do ponovnog okretanja točka, senzor šalje tu informaciju procesoru, koji hidrauličkim sistemu šalje povratnu informaciju da zatvori elektromagnetne ventile i time ponovo maksimalno obnovi silu kočenja, sve dok ne dođe do ponovnog blokiranja točka.

U prevodu, ABS se aktivira u poslednjem trenutku, tako da nema potrebe za doziranim kočenjem, što znači da i nedovoljno iskusni vozači uz pomoć ABS-a mogu da koče izuzetno oštro, a da pritom ne ugrožavaju svoju i tuđu bezbednost. Vozači koji u svojim vozilima nemaju ABS moraju biti mnogo obazriviji i povremeno puštati pedalu kočnice, a potom nastaviti sa kočenjem blagim dodirivanjem – najviše do pola hoda pedale kočnice – jer je na snegu stepen prianjanja pneumatika relativno mali.

nevolje-na-sneguZbog svega toga, ukoliko kupujete polovan automobil, nemojte ni u kom slučaju kupiti model bez ABS-a, jer  život nema cenu.

Kretanje na snegu

Pri kretanju, odnosno pri prelasku iz stanja mirovanja u stanje kretanja, izuzetno je važno da pneumatici imaju što bolji kontakt sa podlogom – u ovom slučaju, sa snegom. Da biste sprečili proklizavanje kada krećete na snegu, dozirajte gas lagano i postepeno ubrzavajte. Trudite se da vam točkovi ne proklizaju, a nije loše ni da po velikoj poledici krenete iz druge brzine, jer se na taj način smanjuje sila koja se prenosi na točkove, a samim tim i povećava  pogonska snaga. U ovom slučaju su u prednosti vozači koji imaju automobile sa automatskim menjačima, posebno ukoliko imaju mogućnost da odaberu, odnosno  uključite “winter” režim, koji produžava prenosne odnose i time smanjuje mogućnost da vam se točak zavrti u prazno.

Pri kretanju na uzbrdici treba odabrati deonicu kolovoza koja je najpogodnija i sa veoma laganim dodirivanjem papučice gasa nežno popuštati pedalu kvačila, jer je nužno da postoji koeficijent prianjanja. Kada na usponu koji je pokriven snegom stanete i ne možete da krenete, primenite sledeće: kod vozila sa prednjom vučom vredi pokušati da vozite unazad, odnosno u rikverc, jer će vas na taj način pogonski točkovi gurati, pa ćete imati veće šanse da savladate uzbrdicu.

Woman on a Cell Phone in a Snow StormAutomobili sa prednjom vučom imaju izvesne prednosti u odnosu na modele sa zadnjom vučom, posebno ako su na sva četiri točka zimski pneumatici, jer ih je daleko lakše kontrolisati na snegu. Njihova prednost je u tome što je raspored težine u odnosu 60%  prema 40% između prednje i zadnje osovine, što olakšava kretanje iz mesta. Ipak, ovakva raspodela težine  kod automobila sa pogonom preko prednjih točkova ne daje prednost ovom tipu prenosa u krivinama, ali prosečnom vozaču je ipak teže da kontroliše vozilo sa zadnjim pogonom, kod kojeg do proklizavanja i zanošenja može doći kasnije, ali je to onda intenzivnije i zahteva od vozača bržu reakciju i više znanja. Zbog svega toga, preporučujem vam da što pre montirate zimske pneumatika na sva četiri točka, jer je i najgora zimska guma na snegu bolja od najbolje letnje gume, s obzirom da pruža najmanje do četiri puta veću vučnu silu.

Pri izboru dimenzija za zimske pneumatike uvek uzmite užu gumu, koja će vam omogućiti lakše i bolje upravljanje vozilom. U ekstremno teškim situacijama, možete slobodno smanjiti pritisak u pneumaticima za jednu trećinu kako bi se ostvario bolji kontakt između snega i gazećeg profila gume. U svakom slučaju, dobro je da u gepeku uvek imate i lance za sneg (pre polaska na put montirajte lance na rezervni točak), jer ponekad ni vrhunski vozači ne mogu da se izbore sa mnogo snega na putu.

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.