U dizel automobil greškom sipan benzin: šta da radim?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, molim vas da mi pomognete i naravno posavetujete. u pregovorima sam oko kupovine Ford Mondea sa 2.0 tdci motorom. Taman kada smo se našli oko cene vlasnik je bio dovoljno pošten pa mi je rekao da je pre neki dan greškom sipao oko 15 litara bezolovnog benzina i vozio oko 40 km. Kada je pokusao da se vrati nazad auto nije hteo da upali pa je odlsepan u auto u servis i tamo su sredili sve što je trebalo. Majstor kaže da je sve u redu. Da li je moguće da motor nije oštećen i da li mislite da bi bilo pametno kupiti taj auto. Hvala unapred, Milan.

Testoviautomobila-RS-LOGOOdgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Milane, ja mogu samo da pokušam da vam pomognem, pošto vidim da ste u velikom problemu, a cilj ove rubrike je da pomažem potencijalnim kupcima automobila u Srbiji koliko je to u mojoj moći. Na osnovu ovoga što ste napisali imam premalo podataka. Pod broj jedan ne znam koliko je evro dizela bilo u rezervoaru kada je gospodin sipao benzin. Mogu samo da nagađam, a to ne volim da činim. Pošto motor kasnije nije hteo da upali verujem da je u rezervoaru bilo jako malo evro dizela (kada sipate 15 litara benzina u rezervoar u kojem imate recimo 30 litara evro dizela, oštećenja su mnogo manja). Pitanje je da li je pomenuti gospodin vozio samo 40 km, i pitanje je da li je to prvi put da je sipao benzin umesto evro dizela, ili je to po ko zna koji put. Majstor je oko tog automobila verovatno imao puno posla, ne samo zato što je morao da skida rezervoar, i da ga očisti, već i zato što je morao da pregleda kompletnu mehaniku, elektroniku. Da li taj majstor želi da vam da neku garanciju, pismenu naravno za taj Mondeo?

lepotica-gorivoNe znam da li je vlasnik “dovoljno pošten” kako vi kažete, ili jednostavno štiti svoje interese. Ako budete kasnije rešili da ga tužite, ukoliko se pokaže da kvar nije u potpunosti otklonjen, on može na sudu da potvrdi da vam je naznačio da je sipao benzin umesto evro dizela, i da je tako vozio 40 km. Ako vas prodavac upozna sa svim manama automobila, vi ga kasnije ne možete tužiti zbog tih mana. Da li me razumete? Ja nisam pravnik, i najbolje je da se posavetujete sa vašim advokatom, ali sve to košta. Ne znam zašto želite da toliko rizikujete? Zbog veoma povoljne cene možda? A da li je ta cena možda realna, jer vlasnik zna da nisu svi problemi otklonjeni? Moguće je da motor nije oštećen, možda je oštećena samo pumpa, ali moguće je da ćete sa tim automobilom imati probleme u bliskoj budućnosti.

Pre provere, detaljne, automobila u ovlaščenom servisu Forda, nemojte ni razmatrati kupovinu ovog automobila. Ako je cena toliko povoljna, da vam ostaje dovoljno novca za generalni remont motora (iako to verovarno neće biti potrebno), onda možete razmisliti o kupovinu. Ako volite da se “kockate” kupite ovaj automobil, ne znam zašto vas “mrzi” da pogledate još jedno stotinak Ford Mondea, ima ih bar toliko u oglasima, sa naznakom, da onaj najskuplji, ne mora biti i najbolji, naprotiv.

Klikni ovde i pošalji pitanje.

TESTIRALI SMO: Renault Clio IV 1.5 DCI

TESTIRALI SMO: Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: novu Toyotu Yaris 1.3

TESTIRALI SMO: Škoda Rapid 1.2

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Plivajući zamajac: problem na Octaviji 1.9 TDI

Golf III 1.9 SDI mi trese?

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je ova Honda Civic iz oglasa?

Da li vredi kupiti VW Touran 1.9 TDI iz 2007.god?

Kupujem polovan auto: Cruze Vs Fluence

Kakva je ova Corsa iz oglasa? Da li je Golf IV dobra kupovina?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajca

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.