Uporedite mi Civic i Auris sa Accordom

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, Nakon što vam sutra uplatim iznos od 1899 dinara (ako ne ne varam: zbog forme svog pitanja) očekujem da ubrzo potom i dobijem odgovor od vas. Hvala Vam unapred.

Već nekoliko godina vozim K12 dci od 82KS, i veoma sam zadovoljan autom, pogotovo po pitanju odnosa hitrosti a ekonomičnosti. Verujem da je taj agregat dobar prvenstveno na dužim putovanjima(kao i svaki dizel). Elem, Mikra je prešla oko 260K km, i “udaću” je veoma uskoro). Kako su mi apetiti malo porasli, pa i potrebe, mislim da je vreme za veći automobil i to sa 5-oro vrata (proširenje porodice, poslovni status, pouzdaniji (noviji) auto, itd.) Kako mi je ovaj japanac izuzetno dopao(sjajno su spakovali sve), tako nisam ni gledao evropska vozila. Možda je to problem iskustva koje imam, ali verujem da nisam jedini koji misli da oni prave najpouzdanije motore.

Uporedite mi Civic, Mazdu 3 i Auris sa Accordom

Pitanje iz Austrije: Koju mi limuzinu preporočujete?

TESTIRALI SMO: Citroen C4 Cactus Feel Edition 1.2

TESTIRALI SMO: Toyota Verso 1.6 D-4D

autoveb_com_logo_final_385x90px

 

Modeli, odnosno konkretni automobili koji mi se sviđaju su Toyota Auris (http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7446910/toyota-auris-20-d4d-luna), jedini dizel od ova četiri,
; Mazda 3 (http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7397827/mazda-3); Honda Accord (
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7420751/honda-accord-20-sport-96000-km
); i Honda Civic (
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7523918/honda-civic-sport
). Na ovo mogu da dodam samo još da sam iz razloga teže kasnije prodaje skoro pa odustao od agregata 2.2 D-CAT(
http://www.mojauto.rs/polovni-automobili/2121263_Toyota_Auris_2008_god/?cena=high)
; i 2.2 dizel Civic (
http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7415086/honda-civic-22-sport
).
Moje potrebe su uglavnom vožnja po gradu ali i česti “izleti” po našoj zemlji. Barem jednom mesečno se vozim van grada. Imam jednom do dva puta godišnje nameru da putujem do inostranstva (do 1500km u jednom smeru).
U ovom užem izboru sam imao i Suzuki GX4, ali sam nakon Vašeg teksta odustao od istog. Takođe su me nagovarali da razmatram i Astru J, ali, kao što već rekoh, manje verujem evropskim modelima, pogotovo Opelu. U linkovima koje sam Vam kopirao, mogli ste da vidite da je moj cenovni opseg traženog auta oko 7000€. Iako naravno planiram da prvo pogledam sva ova vozila, pre nego se odlučim za konačno, cenio bih i Vaše mišljenje po pitanju ovih modela, odnosno agregata (već pređenih, odnosno prelaželih kilometara)

Nadam se da će Vam biti zadovoljstvo da mi odgovorite. Napisao sam vam pitanje još prošle nedelje, ali neke stvari su se promenile u međuvremenu (pogledao sam neka vozila), no u svakom slučaju moj stav po pitanju kupovine ostaje isti. Pročitao sam neke vaše tekstove o kolima kakva želim da kupim i tražim savet ne samo koji auto je bolji (auris vs civic vs mazda 3 ili accord,…) već više možda sta je pametan izbor obzirom na prošlost vozila, vlasnike, i svoje potrebe. Kada sam kod toga, da rezimiram: ja vozilo nameravam da koristim pretezno po gradu, ali i na povremenim putovanjima po unutrašnjosti, i ređim izletima van granica naše lijepe zemlje. Ako se ne sećate, ponoviću da sam tri godine unazad vozio K12 (mikru) i uglavnom bio zadovoljan.
Potreban mi je veći auto jer mi se porodica širi, a i noviji (pouzdaniji) auto. Inače vozim auto od 94 (od stojadina, juga, samare, brava, logana), tako da nisam bas neiskusan vozač – sada pazim kako drugi voze  ; takođe mogu se pohvaliti i da sam vozio neka bolja kola kada sam imao prilike (nekoliko meseci A4, mercedes E220, mazdu 6 i RX400) pa poznajem i luksuznija vozila i pakete. Sve u svemu, to se ni blizu ne može porediti sa nekim kao što ste vi, više to pominjem zbog iskustva i eventualne vaše procene mene kao ličnosti.

Da rezimiram: Možda bih najviše voleo da kupim Aurisa (cena-kvalitet-dizajn-sigurnost), ali trenutno jedina kola koja na oglasima nalazim(polovniautomobili, mojauto) su dosta sumnjiva (npr.spoj ispod vrata ne izgleda kao fabrički-nije ravan, što mi ukazuje da je vozilo vrlo verovatno udarano), ili imaju dosta slab paket opreme uz dosta pređenih km i starijim godištem. Trenutno postoji dva Aurisa na placu Tago Car-a (vaše mišljenje o kupovini na tom placu?), i jedan Auris u Toyota Centru (uslužno prodaju auto održavan kod njih od jedinog vlasnika). Što me dovodi do gledanja alternativa za Aurisa. Postoji jedan Civic benzinac 1.8 od prvog vlasnika (Civic). Takođe tu je i mazda-3 sa vrlo malom kilometražom od drugog vlasnika (mada sam čuo neke savete da je loša pokrivenost servisom mazde, pa sam malo skeptičan, te bih voleo da čujem vaš savet). Da imam koju hiljadu više, verovatno bih uzeo Hondu Accord bez mnogo razmišljanja, ovako, mogu samo da se nadam da neću dobiti mačku u džaku ako se odlučim za benzinskog Accorda koji već nedeljama stoji u oglasima.

Takođe sam svestan i razlike između dizel agregata (D4D, i-cdti) i benzinskih motora. Da se dizeli bolje pokazuju na dužim relacijama i da im je potrošnja manja, ali i da je održavanje skuplje. Da su za gradske relacije bolji benzinski motori.
U svakom slučaju, izneo sam vam predloge. Ova vozila možda ne pripadaju istoj kategoriji (ustvari Acccord odskače), ali su tu negde po pitanju cene. Možda važna stavka koju bih mogao da vam kažem je da sam vrlo uredan vlasnik, da volim da čuvam svoje vozilo, ulažem u njega i da nemam nameru da stalno menjam auta. Ja ne žurim da kupim auto, mada neke dobre ponude možda zbog toga i nestanu.

Da vas ne davim više, verujem da sam vam dosta (ponovo) napisao.
Unapred zahvalan,
Đorđe Arambašić

p.s. Sajt vam je dobar, mada bi za moj ukus mogao biti malo bolje dizajniran, preglednost i pretraživanje je nešto što može biti i bolje, ali vi dobro pišete, i zabavno je čitati vaše tekstove. Nastavite tako!

Ime i prezime Đorđe Arambašić
Kada planirate kupovinu? U narednih desetak dana
Kakav auto kupujete? Polovan
Koliko novca želite da potrošite? oko 7000 €
Šta trenutno vozite? Nisan Mikru K12
Između kojih se automobila dvoumite? Dvoumim se između Toyote Aurisa, Mazde 3, Accorda i Civica
Gde ste čuli za ovaj sajt? Pronašao sam ga na pretraživaču (google)
Koliko kilometara godišnje prelazite? oko 15000
Da li biste platili da vam pronađem auto? Da

autoveb_com_logo_final_385x90px

 

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine poslali ste mi jako mnogo pitanje, i linkova. Želite odgovor za 24h, a niste značili da vam je hitno potreban odgovor. Niti mogu na ovoliki broj pitanja da odgovorim tako brzo.

Prosto, ja moram da se potrudim da iz vašeg ugla gledanja preporučim ono najbolje za vas. Da pokušam da sagledam gde je Nissan Micra koju ste imali u odnosu na ove automobile.
Nissan Micra jeste sjajan auto, ljudi prosto nisu svesni koliko je to kvalitetno napravljeno vozilo, čak i bolje i pouzdanije od Toyote Yaris.

Honda Accord je mnogo veći automobile, teži, snažniji, i tastrošniji. Realno gradska potrošnja mu je oko 10 litara. Civic 1.8 prolazi sa 9,0 litara, ali ako ste malo nervozniji sa papučicom gasa, eto ti I njega na 10 litara.
Toyota Auris je primetno udobniji, ali i bezbedniji automobile od navedenih, ima i čvršću karoseriju. Dizel motori, Hondini i Toyotini od 2.2 litra, imaju mnogo veći obrtni moment od benzinskih agregata 1.8 i 2.0 litara, i nude neuporedivo bolja međuubrzanja.

Nisam siguran da ste pažljivo čitali moje testove, savete, odgovore na pitanja. Dizelaši, i dizel motori neuporedivo bolje podnose vožnje u gradu, takozvanu stani, kreni vožnju. Drugim rečima turbo dizel agregati mnogo manje rade se delimičnim optrećenjem. Benzinci su to mnogo lošiji.

Naravno, ako godišnje prelazite samo 15 000 km, a od te kilometraže samo 10 000 km pravite u gradu, onda možete kupiti benzinca, jer to je relativno malo kilometara.

Na auto putu, recimo ako održavate brzinu od 160 ili 180 km/h, Accord 2.0 mnogo lakše podnosi te brzine od nekog dizelaša iste radne zapremine. Kod Accorda su obrtaji radilice pri tim brzinama mnogo dalji od opasnog crvenog polja na obrtomeru.

Možda ovaj Accord ima samo 96 000 km, ali sumnjam u taj podatak. Ipak je to auto star 8 godina, a za 7 000 € možete pronaći mnogo mlađe automobile, posebno iz “Golf” klase. Prosto taj Accord ne vredi toliko novca.

KOMPLETAN ODGOVOR PROČITAJTE NA MOM ČETVRTOM PORTALU WWW.AUTOVEB.COM

Uporedite mi Civic, Mazdu 3 i Auris sa Accordom

Volvo