Zašto i dalje vozimo kad smo cirke

Alkohol i vožnja nikakako ne idu zajedno. Granice u nekim zemljama su prilično tolerantne, u Italiji, Španiji je dozvoljeno 0,5 promila u krvi. Tako je nekada bilo i u Srbiji, ali su nadležni morali nešto da urade, jer je broj nastradalih zbog alkohola rastao iz godine u godinu. Moj vam je savet da uvek imate 0 promila u krvi ako planirate da vozite. Nemojte konzumirati alkohol bar 24h pre vožnje. Organizmu je potrebno mnogo više vremena da se oporavi od otrova koji je alkohol. Nisam protiv dobrog vina i piva, ali samo kada ne vozim, i kada sutra ne moram da sednem za volan. Alkohol vas mnogo više usporava nego što mislite.

Polovni Passat koji nije za preporuku

Polovnini Golf dobar izbor?

Testoviautomobila RS LOGO

U našoj (ne)kulturi nas takođe uče da “valja da se nazdravi”, kao da hvatamo svaku moguću krivinu da nešto gucnemo.  A onda u krvini za volanom krivudamo. Ponekad se to tragično završi. Znamo dobro zašto se konzumira alkohol, a znamo dobro i kako se lako pogine u saobraćaju. Šta onda činiti? Da li morate da postanete hronični trezvenjaci?

Treba da se nazdravi kada se kupi auto, kada se šarmira nova devojka, kada vam se ženi prijatelj, kada fudbaleri pobede nekog jednom u godinu dana. Nazdravljamo čak i na sahrani. Nema veze, mora da se cirka.

alkohol-voznja

Ako na prazan stomak popijete čašu alkohola, njegov učinak se primećuje već posle 15 minuta, a ako je popijete u toku obroka, reakcija se događa posle sat vremena. Kada ga jednom progutate, alkohol odlazi pravo u krv, kroz želudac i creva, a ona ga zatim prenosi u mozak, gde uspori sve ili sasvim poremeti rad pošto alkohol deluje na organizam kao sedativ.

Samo dve čaše dovoljne su da se dostigne 0,50 grama alkohola u litri krvi – a to je prag za koji se već naplaćuje kazna i uzima dozvola. Pri toj količini, osobe koje nisu navikle na alkohol osećaju laku opijenost. Mnogi i nemaju osećaj pripitosti, ali piće uprkos tome utiče na njihov organizam. Tako već nastaju opasne promene: opada sposobnost opažanja u vožnji i znatno se produžava vreme reakcije.

Ovaj postotak alkohola izaziva osećaj opuštenosti, čovek postaje hrabriji, manje pažljiv, pospaniji ili veseliji, bezbrižniji, ali i površniji u proceni sposobnosti za vožnju i uslova na putu, a istovremeno se smanjuje i budnost i usporavaju se refleksi.

Pri toj pripitosti vidno polje se sužava u tolikoj meri da vozač ne razlikuje ploče sa natpisom ili pešake koji žele da pređu ulicu, kao ni vozila koja nailaze iz smerova pod pravim uglom. Katkad vidi dvostruko, pokreti su mu neusklađeni, teže procenjuje udaljenosti na cesti, slabije podnosi svetla vozila koja mu dolaze u susret, refleksi su mu sporiji. Teže se podnose i noćna zaslepljenja svetlima vozila koja dolaze iz suprotnog smera.

I ako ste popili samo jedno piće, najbolje je da sačekate barem osam sati – iako je organizmu potrebno oko 2h da razloži čašu piva –  ili je bolje da prespavate. Sve druge varijante trežnjenja krajnje su beskorisne. Zbog toga, budite strpljivi i sačekajte pre nego što mutne glave sednete za volan i dovedete i sebe i druge u opasnu sitauaciju.

Istraživanje Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića GUDAP, koju predstavlja Predrag Amičić, pokazalo je da je tek 23,8% vozača znalo da je dozvoljeni nivo alkohola u krvi 0,3 promila, dok je 74,2 odsto reklo ili da ne zna ili je pogrešno odgovorilo.

Milan Božović iz Srpskog komiteta za bezbednost objašnjava da ni 0,3 promila zapravo nije dozvoljeno, to je samo nivo iznad kojeg je predviđena novčana kazna, ali je konzumacija alkohola u toku vožnje zabranjena i svakako nije preporučljiva.

Na pitanje da to preciziraju i da objasne koliko je dozvoljeno uneti alkohola na praktičnom primeru, a ne u promilima, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti dr Mira Kovačević, i doktor iste bolnice Tatjana Đurić objašnjavaju da to zavisi i od stanja osobe, da li je umorna, da li je konzumirala hranu, ali u proseku, jedno malo pivo, čaša vina ili jedna mala rakija su gornja granica.

                                 Koliko traje trežnjenje?

  • Procenat do 0,8 promila i do 8 sati
  • Procenat do 1,3 promila oko 13 sati
  • Procenat do 2,0 promila oko 20 sati

Moj vam je savet, ako želite da uživate u vožnji, zaboravite na alkohol. Budite odgovorni prema sebi, i prema vašoj porodici. Ja vam pre dužih putovanja umesto alkohola preporučujem dobar seks, on utiče pozitivnu na vožnju. Ne preporučujem vam drogu, alkohol, već ljubav.  Kad ima mnogo dobrog seksa, i mnogo ljubavi nema nikakve potrebe za alkoholom. Molim vas da to objasnite vašoj lepšoj ili snažnijoj polovini, kako god.

Testoviautomobila RS LOGO

Polovni Passat koji nije za preporuku

Polovnini Golf dobar izbor?

Kako kupiti polovni auto

Ovo su najbolji i najgori polovni automobili

Servis turbo punjača

Filtar čestica čađi izaziva opasno razređivanje ulja

Polovni: Seat Leon TDI

Polovna: Opel Vectra

Upozoravamo: Vazduh u sistemu

Kako uočiti neispravnost amortizera?

Popravak letve volana ili zamena novom?

Volvo