Kia će se u narednim godinama drastično promeniti

Grupacija Hyundai-Kia više neće biti (samo) proizvođač automobila.

Kia i njena krovna grupacija Hyundai Motor Group (HMG) su u zadnjim godinama doživeli mnogo promena. Otkako je Chung Euisun postao potpredsednik grupacije HMG, koja ima pod svojim okriljem marke sestre Kia i Hyundai, kao i dobavljača delova za prvu ugradnju i originalne rezervne delove Mobis, Kia je doživela brojne promene.

Preveliki proizvodni kapaciteti proizvođača automobila
Gospodin Chung, koji je bio na čelu Kije od 2005. do 2009. godine, kada je preuzeo trenutni položaj potpredsednika grupacije, na nedavnom susretu sa zaposlenima izrazio je zabrinutost automobilske industrije zbog prevelikih proizvodnih kapaciteta.

Naime, širom sveta godišnji proizvodni kapaciteti ove dosta konzervativne industrijske grane premašuju prodaju za čak 25 miliona vozila, što po njegovom mišljenju znači da će mnogi propasti na putu buduće mobilnosti. “Pritom se uopšte ne radi o proizvodnji lepih vozila,” smatra Chung i dodaje: “Zato je za nas bitno da strankama pored vozila ponudimo inovativne usluge i rešenja.”

TESTIRALI SMO: Kia Sorento 2.2 CRDi AWD

 

Grupacija Hyundai-Kia više neće biti (samo) proizvođač automobila

 

Promene je doživela i korporativna kultura, npr. sa odustajanjem od propisanog kodeksa oblačenja i uvođenjem pojednostavljenog sistema plata. Vodeći ljudi HMG-a su između ostalog pojednostavili različite izveštaje, koji su postali i aktuelniji. Gospodin Chung je o tome rekao: “Mrzim kompleksne postupke izveštavanja i ne želim kompleksna objašnjenja, koja su ukrašena bespotrebnim PowerPoint prezentacijama,” i dodao kako želi da njihovi zaposleni nastave sa jednostavnim načinom pružanja informacija.

Chung je na opuštenom druženju sa zaposlenima rekao i to: “Grupacije je doživljavala promene sve od samog osnivanja, ali smatram da su se iste u poslednjih 10 godina usporile. Trendovi na globalnim tržištima brzo se menjaju, dok smo mi kod menjanja samih sebe spori. Zato moramo sprovesti drastične promene koje moraju biti usmerene ka postizanju boljih rezultata.”

TEST: Kia Sportage 2.0 CRDi AWD

Volvo