TESTIRALI SMO: Opel Astra GTC 1.4 Turbo Active

Prošlo je nekoliko godina, ali Astra GTC je i dalje in. Sedan, hatchback, karavan, OPC i GTC. To je paleta modela aktualne generacije Opel Astre. Možemo reći – za svakoga ponešto, od klasičnog kompakta sa 100 KS do brutalne jurilice OPC s 280 KS. Ako ste ljubitelj Opela, a niste čisti klasičar i konzervativac možete odabrati GTC izvedbu, dovoljno atraktivnu i zavodljivu, a opet ne prezahtjevnu kao što je OPC.

Nova generacije Opel Astre je predstavljena prije četiri godine u Frankfurtu, a na istom mjestu dvije godine kasnije javnost je upoznala GTC izvedbu. Mada hatchback s petorima vratima i GTC s parom vratiju manje imaju zajedničkih dodirnih točaka, nećemo pogriješiti, ako kažemo da su to dva sasvim odvojena i različita modela.

Tekst i foto: Dubravko Kuleš pomoćnik urednika Testoviautomobila.net, stručni suradnik Najboljiauto.com

Kompletan test pročitajte na mom novom portalu na hrvatskom jeziku: Testoviautomobila.net

TESTIRALI SMO: Opel Astra GTC 1.4 Turbo Active

Tekst i foto: Dubravko Kuleš pomoćnik urednika Testoviautomobila.net, stručni suradnik Najboljiauto.com

Kako uštedjeti pri kupnji automobila: Pročitajte tekst na N1, urednika A.Todorovića (kliknite ovde)

N1-automobili-960x160

logo-tst-hr

GTC ima 10 mm dulji razmak među osovinama, 45 mm je dulja, 25 mm šira i 30 mm niža. Budući se radi o coupeu očekujete manji prtljažnik nego kod obiteljskog kompakta, ali GTC nudi 10 litara veću zapreminu. To je u osnovi, ali kad se spuste stražnja sjedala prtljažnik hatchbacka je ipak veći za 70 litara. No, za jedan coupe, GTC nudi sasvim dovoljnu količinu prtljažnog prostora koji može primiti sve putne torbe manje obitelji. No, prtljažnik sigurno nije razlog zbog kojeg bi se GTC kupio ili ne.

testoviautomobila.net

Kad sam testirao Astru pre nekoliko godina novi paket opreme Active sa spuštenim ovjesom i crnim 18-colnim naplatcima mogu prevagnuti pri odluci oko odabira GTC-a. Za 12.500 kuna je skuplji nego osnovni Enjoy, ali isplati se zbog izrazitog pojačanog dojma i vizualne atraktivnosti. Astri GTC se dinamčnost vanjskog izgleda, posebno stražnjeg kraja ne može poreći. Kombinacija bijele boje karoserije, velikih crnih naplataka, crnih retrovizora i krova te povećeg crno bijelog krovnog spojlera teško mogu pravog ljubitelja Opelvih coupea ostaviti ravnodušnim, ali na ove vizualne elemente će se zalijepiti i poneki ljubitelj neke druge marke.

Kao i kod većine ovakvih coupea vrata Astre GTC su glomazna i teška, čak i pomalo nespretna, da ne kažemo opasna, ako je auto nagnut na jednu stranu. I preglednost prema natrag je prava kupeovska, dakle prilično loša pa bi dobro došli parkirni senzori koji nisu uključeni u serijsku opremu.

Položaj za upravljačem je solidan, ako se gleda na 5-vratnu izvedbu, no za coupe bi mogao biti malo dinamičniji. Prostora za vozača i suvozača ima mnogo, otraga nije loše, tek bi više osobe mogle imati problema s prostorom za glavu.

opel-astra-gtc-kokpitTestni GTC je bio dodatno opremljen ergonomskim prednjim sjedalima koja su dobra, ali ima i boljih. Nakon 400 km vožnje ipak smo osjetili nelagodu u gornjem dijelu lijeve noge.

Prije vožnje svakako savjetujemo odvajanje malo vremena za upoznavanje rasporeda velikog broja tipki na središnjoj konzoli. To će biti tek upoznavanje, ali teško da ćete naučiti gdje se nalazi koja tipka i u vožnji je naći intuitivno ili letimičnim pogledom. Uz svu natrpanost središnje konzole Opelovi stručnjaci su uspjeli ugurati još jednu tipku. Nosi oznaku ECO i njome se uključuje i isključuje start&stop sustav koji neprimjetno gasi motor, ali ga pokreće uz poneku vibraciju.

Uz izgled i crno bijelu vanjštinu, kod testirane Astre GTC od vozačkig stvari najviše nam se dopao ovjes. Doduše, podešen je tvrdo pa se uz dodatak 18-colnih naplataka neravnine vrlo grubo prenose na tijelo vozača i putnika, ali zato zavoje slijedi kao po tračnicama. Nema naginanja, niti bilo kakvih poteškoća bez obzira na oštrinu zavoja. Uvjerili smo se u to na zavojima Velebita i na brzim zavojima otoka Paga. Mogućnosti ovjesa su puno veće nego što ga na kušnju može staviti 1,4-litreni benzinski motor s turbo punjačem.

astra-testoviautomobila.net

Uz ovakav izgled turbo motor dobro ide, ali od 140 KS ne treba očekivati previše. Želimo reći da vanjski izgled i veliki kotači sugeriraju nešto više eksplozivnosti nego ih je 140 turbo konja sposobno ponuditi. Da ne bi bilo pogrešno shvaćeni, Astra GTC 1.4 Turbo ide vrlo dobro, ali pri pretjecanju šlepera na ne takoj velikoj uzbrdici očekujete više.

Motor voli visoke okretaje nužne pri zahtjevnijoj vožnji. Pri tome baš ne pomaže pomalo neprecizan i spor ručni mjenjač sa šest stupnjeva. Motor se u gornjem području rada javlja dopadljivim zvukom, ali ipak ne prevelikom bukom. Okruglo 200 Nm je dostupno od 1850 do 4900 o/min, a baš kad moment posustane javlja se najveća snaga koja traje sve do 6000 o/min. Za pravi gušt vožnje voljeli bismo za broj veći turbo benzinac sa 170 ili 180 KS KS.

Astra GTC je dopadljiv coupe što priznaju i oni nešto manje skloni marki iz Rüsselsheima. Model Active je dobar potez za dodatnu vizualnu atraktivnost. Nov je koštao 163.769 kuna.  Danas rabljeni nekoliko godina star košta duplo manje, za tu sumu dobijete vrlo privlačan auto dobre opreme i umjerenog turbo benzinca, kako prema performansama, tako i prema potrošnji koje se na testu kretala oko prosječnih 8,3 l/100 km.

logo-tst-hr

Kako uštedjeti pri kupnji automobila

Testovi automobila: Infiniti Q50 2.2d

Posetite moju rubriku Automobili na N1 Hrvatska, Vaš Aleksandar Todorović urednik Testoviautomobila.net, Najboljiauto.com

TESTIRALI SMO: Opel Astra GTC 1.4 Turbo Active

N1-automobili-960x160

Volvo