Testoviautomobila.rs: Danas se slavi Sveti Sava – prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop

Danas je veliki dan za sve vernike srpske pravoslavne crkve. Danas vernici obeležavaju Svetog Savu, koji je najznačajnija ličnost srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Priredila:  Tanja Todorović.

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

 

 

 

Poznato je da je Sveti Sava rođen kao Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik, diplomata i hodočasnik.

 

Svesti Sava je osnivača srpske crkve koja ga slavi kao sveca. On je i začetnik srpske srednjovekovne književnosti, stoga je i zaštitnik prosvetnih ustanova.

 

 

Biografija Svetog Save

Rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko. Rođen je u Deževskoj dolini, kao i svi srpski kraljevi i dva cara loze Njemanjića koja je zaokružila srpsku srednjovekovnu državnost i postavila temelje kulture i duhovnosti.

 

Često je išao u vojne pohode i branio je granice županije. Odrekao se svetovnog života i zamonašio veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj Gori, u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Srbiju se vratio 1208. godine da potpuno izmiri zavađenu braću. Bavio se prosvetiteljskim radom prenoseći osnovne verske i svetovne pouke.

Iza sebe je ostavio više pisanih dela. Najznačajnija su “Žitije Svetog Simeona”, “Karejski tipik”, “Hilandarski tipik” i “Studenički tipik”, kao i “Zakonopravilo”.

 

 

Srbi su voleli i poštovali savin kult. To je smetalo turcima.  Postoje zapisi da je veliki vezir Sinan-paša naredio da se mošti Svetog Save odnesu iz manastira Mileševe i spale u Beogradu, na Vračaru, za vreme Banatskog ustanka, 1594. godine

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. Komunustima i komunističkoj partiji Sveti Sava je takođe smetao. Tito nije dozvoljavao da se slavi Sveti Sava bilo gde u Jugoslaviji. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.

 

Verovanja i običaji

 

Mnoge zanatlije u Srbiji smatrale su Svetog Savu svojim zaštitnikom i uzimale njegov dan za esnafsku slavu. Uz to, i pastiri su ga smatrali svojim zaštitnikom, pa su mnogi običaji vezani za današnji praznik u vezi sa vukovima i stokom.

Postoji mnogo narodnih verovanja u vezi sa Savindanom, među kojima i to da ako na Svetog Savu grmi, desiće se važni događaji.

Još jedno verovanje kaže i da se pred ovaj dan stoka ne sme terati u šumu jer će inače sve postradati od vukova.

 

 

 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Kupovina automobila procedura – Preko A.Todorovića!

NAJBOLJIAUTO.COM: Sigurna kupovina polovnih automobila bez prevare

Prodajem vaš automobil!

Dizelaš je mnogo bolja kupovina od benzinca

Pitajte Aleksandra Todorovića

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

F.Stojković: Preporučujem Todorovića!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

I.Jevtić: Hvala vam g.Todoroviću za odličan auto!

Jorgačević: G.Todoroviću odličan je Picasso koji ste mi našli!

Deca su ono najdivnije!

Nalazim automobile po vašoj želji

Iskustva: FIAT Croma

Da li da kupim C – Max ili Senic?

Najbolji auto je onaj koji kupac želi!

 

Volvo