Beograd: Autobus koji je prevozio decu ostao bez dva točka

U ovom konkretnom slučaju taj prevoz deve u Beogradz nije nama bio prijavljen, tako da mi nismo mogli da izađemo na lice mesta i da utvrdimo ispravnost vozila i vozača za učestvovanje u saobraćaju“, poručuje Slobodan Jocić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije. Priredio: urednik Aleksandar Todorović.

 

Autobus koji je prevozio decu iz vrtića u Kaluđerici u pozorište prošle nedelje je nasred puta ostao bez dva točka. U incidentu deca nisu povređens. Na pitanja da li je autobus pregledan i iz koje su obrazovne ustanove deca, iz Grada i nadležnog sekretarijata RTS nije dobio odgovore.

 

Dušan Sremčić: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

Dragi moji roditelji, morate znati da je organizator prevoza u obavezi da 48 sati ranije saobraćajnoj policiji prijavi polazak, što ovde nije bio slučaj. Tako da ako imate decu u vrtiću, školi, obratite pažnju na ovo jer to može spasiti život vašem detetu, a nemamo ništa vrednije od dece zar ne?

 

 

Bez obzira na to koliko daleko će auto-prevoznik voziti decu, zakonska je obaveza da vozilo bude pregledano i tehnički ispravno.

„Ja sam bio svedok kada moja deca idu na takmičenja, u principu taj kombi koji ide, mislim da policija ne pregleda“, navodi jedan roditelj za RTS.

Auto-prevoznik može da se izabere na dva načina.

„Ukoliko se radi o maloj nabavci, pribave se tri ponude, formira se komisija i odabere se najbolji ponuđač. Imamo i situaciju da deca idu u pozorište, bioskop u organizaciji agencija koje su za to registrovane. Mora policija da dođe da pregleda ispravnost autobusa“, ističe mr Stanislav Stevuljević, direktor OŠ „Nikola Tesla“ u Rakovici. Problem je što policajac može samo vizuelno da proceni stanje vozila, i ako posumnja da nešto nije u redu, da ga pošaljen na vanredni tehnički pregled.

Roditelji moraju da znaju da itekako mogu da utiču na to ko će im prevoziti decu! Pre ekskurzije trebalo bi da budu upoznati sa svim detaljima puta, ali kada su u pitanju dnevni događaji, nije tako, kaže Ivan Ristić, predsednik Saveta roditelja u jednoj osnovnoj školi. To je poražavajuće, jer u Srbiji ima jako mnogo alkolisanih vozača za volanom, i taj broj se nikako ne smanjuje. Kažnjavaju se takvi vozači, kao i vozači koji su pod dejstvom droga, ali nikako da se donese zakon, po kojem policija može trajno da oduzme vozilo alkoholisanom vozaču.

„Roditelji nisu baš toliko uključeni, možda odeljenja kao odeljenja, pa roditelji u okviru tog sa razrednim starešinom, ali savet roditelja tu ništa ne odlučuje. Trebalo bi, ali to još nije odlučeno da savet roditelja tu nešto odlučuje“, dodaje Ristić. A šta vi mislite dragi čitaoci, roditelji?

Za odlazak u pozorište, bioskop ili u muzej roditelji plaćaju oko 1.500 dinara, a grupna karta ne košta više od 500. Osim što nam decu dovode u opasnost, roditeljima i deru kožu sa leđa. Ti prevoznici kada već toliko mnogo zarađuju, i kada su tenderi  uglavnom namešteni, neka onda voze našu decu u novim autobusima!

Najbolje polovne automobile tražim za vas

 

U poslednje tri godine, prema podacima Agencija za bezbednost saobraćaja, u autobusu je nastradalo 85 dece u Srbiji.

Prema zakonu, vozač ne sme da bude mlađi od 27 godina, mora da ima tri godine iskustva kao vozač autobusa, a vozilo mora da poseduje potvrdu da je ispravno, ne stariju od 30 dana. Roditelji treba da znaju da svaki put kada ispred autobusa ne vide policajca, to znači da prevoz nije prijavljen i imaju pravo da traže da se polazak otkaže. Realno je tri godine iskustva premalo, jer su deca veoma nežna, i ona su najugroženija u saobraćaju. U eventualnom udesu, koji bi odrasla osoba prošla bez ogrebotina, deca mogu smrtno da nastradaju pre svega zbog unutrašnjeg krvarenja. U poslednjih nekoliko godina na stotine dece su osali invalidi kao posledica udesa. Na jedno smrtno nastralo dete, dolazili petoro dece koje zadobiju trajni invaliditet. Nisu vama deca pala sa neba, a pošto su nam ona ono najvrednije, možda je kranji trenutak da se informišete, i da se borite da vašu decu na prevozi ko kako i gde stigne. Ili prosto nemojte dozvoliti da vam voze decu, makar dok su u vrtiću.

 

Auto sedišta za decu i bebe

Volvo