HRISTOVO ROĐENJE POČETAK JE PUTA KA VEČNOM ŽIVOTU

Božićnu radost čine zajedništvo i običaji ukorenjeni u narodnoj tradiciji

 

Da nema Božića, ne bi bilo ni Vaskrsa – konačne pobede večnog života nad smrću. Zato Božić ima poseban značaj u hrišćanskom kalendaru, ali i jedinstveno mesto u dušama. Povedite danas decu u crkvu, približite im  ovu našu divnu pravoslavnu veru, zapalite badnjak sa njima, jer veće radosti od toga nema! Piše: Aleksandar Todorović. 

 

Događaj kojem se daje počasno mesto u obeležavanju Badnjeg dana i Božića je unošenje badnjaka – mladog cerovog ili hrastovog drveta u kuću. Ovaj čin doživljava se kao stupanje praznika u dom i konačnu najavu praznične radosti.

Prema verovanju, sa hrastovim granjem na Badnji dan u svaki dom ulazi i Isus, a slama koja u kući stoji sva tri dana praznovanja, podseća na onu u kojoj je rođen Sin Božji. Veruje se da ona kući donosi mir i Božji blagoslov.

 

Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih pravoslavnih crkava i hramova, ovo je najlepši praznik, zato svima želim da ga provedu u svom domu sa svojim najmilijima u ljubavi i veri.

 

Dan pred praznik Rođenja Hristovog provodi se u postu i duhovnom smirenju. Skoro sve porodice u Srbiji na Badnji dan se okupljaju uz gotovo identičnu trpezu na kojoj su pasulj prebranac, riba, posna pita, crno vino… Badnje veče koje porodica proslavlja na okupu provodi se uz orahe, lešnike, suvo i sveže voće. Običaj je da se u slamu koja se posipa po podu kuće stave bombone, slatkiši i kocke šećera namenjene najmlađima.

Božićna trpeza u većini krajeva naše zemlje pripada – pečenici. Nju domaćin i domaćica pripremaju na Badnji dan.  Uz to, na stolu je i hleb – česnica. Ona svoje korene ima u Tajnoj večeri, na kojoj je Hrist ukazao da je hleb njegovo telo. Traženje novčića u komadima česnice, koji nalazaču donosi sreću i bogatstvo, održalo se do današnjih dana.

 

Ovo su simboli koji metaforično treba da nas uvede u Radost Hristovog Rođenja. Prava Radost je naša radost u srcu posle napornog posta, molitve, ispovesti, dela, Pričešće je vrhunac svega u toku Evharistiskog zajedničarenja na Božićnoj Liturgiji.

Volvo