Kakav je ovaj Hyundai i30?

Kupujem automobil, planiram da izdvojim oko 5.000 evra. Dopada mi se Hyundai i30, ovaj ima i ugrađen gas, da li je to prednost? Da li biste mi preporučili ovaj automobil? Milorad Jović.

https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/10798007/hyundai-i30

Hyundai i30 ima malih problema sa plinom (ne prebacuje automatski i malo se oseti u kolima), lupkanje na desnom tocku, ovkir levog retrovizora polomljen, nije nešto preterano startan (posebno nakon 110km/h) što je i za očekivati od tog motora. Radjen veliki servis na 70km. Moj majstor tvrdi da je to dobar auto.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Joviću hvala vam na poverenju. Hyundai je u model i30 ugrađivao dva benzinca, ovaj od 1.4 litara ima jako mali obrtni moment, nije dovoljno elastičan, u gradu troši preko 10,0 litara (zato je i ugrađen plin) i ne spada u grupu motora koji dobro podnose plin. Sumnjam je da kilometraža tačna, a ako i jeste, sa lošim kvalitetom plina, kakav je ovaj u Srbiji, u tom motoru nije ostalo još puno života. Još ako auto nije povremeno vozio sam na benzin, loše posledice po motor nisu zanemarljive.

Danas kada je cena zamene plivajućeg zamajca samo oko 300 evra, isplativije je kupiti dizelaša, jer uštede na gorivu nisu zanemarljive, a imate na raspolaganju mnogo veći obrtni moment, pa je vožnja daleko ugodnija, dizelaši se mnogo lakše prodaju, a mogu da pređu mnogo veće kilometraže pre generalne od benzinca.

Ugradnju gasa ne preporučujem ni u jedan automobil. Problemi čak i sa sekvent sistemima najnovije generacije javljaju se već nakon 20.000 ili 30.000 pređenih kilometara. Problem može delimično da se otkloni čišćenjem dizni, ali time se samo odlaže neminovna zamena benzinske pumpe, injektora, koji rade samo kod startovanja motora, jer čim se postigne optimalna temperatura, sekvent sistem preuzima snabdevanje motora gorivom, tačnije tečnim naftnim gasom.

Kada agregat radi na plin, tada dizne nemaju nikakvu funkciju, a u komori (komorni prostor na glavi) se kao posledica sagorevanja garež lepi na veoma osetljive i sofisticirane dizne.

Zbog ugradnje gasnog uređaja stradaju još neki delovi na motoru. Stradaju sicevi ventila. Izduvni ventili su preopterećeni mnogo većim temperaturama izgaranja gasa – za više od 30%, pa nije čudo što se brzo oštete.

Vlasnici koji imaju ugrađeni sekvent plin stalno muku muče sa lampicama koje se pale i gase u kokpitu, a često se pali i “chek engine”.

To se to dešava jer benzinski motori imaju gornju i donju lambda sondu, a sagorevanjem gasa stvaraju se premale ili previsoke temperature u samom katalizatoru, što remeti normalan rad motora. Kompjuter dobija nepravilne parametre sa tih senzora i zbog toga agregat ne radi kako treba.

Pogrešno mapiranje rada motora u neovlašćenom servisu dovodi do veće potrošnje.

Ako motor nije ispravan ili ako mu kompjuter šalje pogrešne informacije, on ne radi dobro – troši više goriva, a daje manje snage. Takozvano mapiranje motora može da se uradi kako treba samo ako imate originalni softver i originalni kompjuter.

Neovlašćeni servisi imaju kompjutere za dijagnostiku, ali oni nisu originalni. Na primer, Chevrolet prodaje fabričke kompjutere samo ovlašćenim servisima, a neovlašćeni servis ne može da ih kupi, jer fabrika ne želi da im ga proda. Fabrika neovlašćenim servisima ne želi da proda ili ustupi originalan softver za održavanje automobila. Zbog toga servisi bez licence ne mogu da budu u mreži servisa, niti mogu da dijagnostikuju većinu ozbiljnih kvarova.

Oni su prinuđeni da kupuju kineske kompjutere, koji su samo bleda kopija originalnih Chevroletovih računara, a kineski softver je manjkav – nepotpun i netačan, tako da majstori u neovlašćenom servisu prate pola dijagnostike sa “vezanim očima”. Drugim rečima, u ovlašćenom servisu se vide sve nepravilnosti u radu motora, dok u neovlašćenim samo neke, ili čak ne vide ništa.

 

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo