MUP: Škoda je bila bolja ponuda

Srbija je jedna od retkih država, gde MUP ne kupuje automobile od domaćeg proizvođača, kod nas od FIAT-a. Fijat 500-L bio je drugoplasirana ponuda, ali smo kupujući „škodu” za isti novac dobili više vozila, kaže Milosav Miličković, državni sekretar u MUP-u. Foto: N1

Pitajte Aleksandra Todorovića

 

MUP se prilikom odabira ponude rukovodio pre svega cenom vozila, objašnjava za „Politiku” Milosav Miličković, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Cena automobila „škoda rapid” bila je, kako kaže, znatno povoljnija od „fijata 500-L”, kao drugoplasirane ponude.

– To znači da smo za isti novac dobili više novih patrolnih vozila – kaže Miličković.

Državni sekretar u MUP-u napominje da su svi koji su učestvovali u pregovaračkom postupku, tačnije zastupnici vozila „fijat”, „škoda” i „pežo”, imali ravnopravne šanse.

Svi učesnici u ovom postupku dobili su odluku o dodeli ugovora sa veoma detaljnim obrazloženjem na desetak stranica, navodi Miličković. To obrazloženje sadrži sve elemente prispelih ponuda, čime su svi ponuđači i učesnici u postupku bili detaljno upoznati sa ponudama svojih konkurenata, uverava on.

– Nije bilo nijednog prigovora, odnosno žalbe. To najbolje govori da je sve urađeno u skladu sa zakonom, jer da je nešto bilo mimo propisa, neko bi sigurno imao primedbu – kaže Miličković.

Mnogi su zamerali što tender za kupovinu policijskih vozila nije bio otvoreniji. Upitan kada je i gde objavljen tender za nabavku novih automobila, Miličković odgovara da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

– Postupak nabavke vozila sproveden je u skladu sa procedurama u vezi sa realizacijom kapitalnih projekata i u skladu sa članom 128 Zakona o javnim nabavkama. Taj zakon reguliše nabavke iz oblasti odbrane i bezbednosti, u vezi sa čim je i ovde donet odgovarajući zaključak Vlade Srbije kojim je utvrđena poverljivost postupka i realizacija putem neposredne pogodbe. U predmetnom postupku pribavljene su ponude od zastupnika za vozila „pežo”, „fijat” i „škoda”, odnosno brendova koji su najzastupljeniji u voznom parku MUP-a i uopšte na tržištu Srbije. Na isti način i od istih dobavljača nabavljana su vozila za vojsku i policiju i tokom prethodnih vlada – objašnjava Miličković.

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo