Novi zakon o saobraćaju: Smanjenje kazne za prekoračenje brzine

Vlada Srbije trebalo bi sutra da usvoji predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. U njemu vozače čeka nekoliko “olakšica”.

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Novi zakon donosi puno novina:

Biće dozvoljeno preticati preko pune linije, ali samo motocikle, traktore i radne mašine, tako bi se izbeglo stvaranje nepreglednih kolona i isporavanje saobraćaja, ali to ipak nosi dodatne rizike, jer je puna linija upravo na mestima gde je preticanje opasno.

Dosadašnja granica za dozvoljen nivo alkohola u krvi biće smanjena i po novom zakonu će iznositi svega 0,2 promila.

Kazne za vozače uhvaćene sa većom količinom alkohola ukrvi od dozvoljene biće izmenjene. Za onoga ko bude imao preko 2 promila sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora, zabrana vožnje najmanje devet meseci, gubitak 14-16 poena. Pitanje je samo kako će sve to da se sprovede u delo, zbog činjenice da su zatvori pretrpani, i da se čeka par godina dok se ode na odsluženje kazne, u nekim situacijama. Zašto se u Srbiji ne grade novi zatvori?

U nasilničku vožnju spada: preticanje preko pune linije (sad je pitanje da li će vam priznati da ste preticali traktor ili ne), prelasci preko crvenih svetala na semaforu, prekoračenja brzina – preko 90 km/h u naselju i 100 km/h van naselja (pravo je pitanje zašto je razlika samo 10 km/h?). I za nasilničku vožnju predviđene su najstrože kazne, poput vožnje u pijanom stanju.

Vozači koji su tek položili vozački ispit ubuduće će morati dve godine da koriste probnu vozačku dozvolu i da se pridržavaju svih mera koje ona podrazumeva. Postavlja se pitanje šta sa onima koji polaže vozački ispit, a onda počnu da voze tek kroz 5 godina? A to se jako često dešava u Srbiji, zbog ekonomske situacije.

Za decu će biti obavezno homologovano sedište sve dok dete ne poraste do 135 cm, a za starije od 4 godine može se koristiti bezbednosno sedište.

Predviđena su smanjenja kazne za manja prekoračenja brzine, za vožnje zaustavnom trakom, jer su na sudu obarene presude za vožnju zaustavnom trakom, jer je stari zakon bio veoma rigorazan.

Biće korigovani i uslovi za obuku motociklista i uslovi tehničkog pregleda vozila. Nećete moći više da prođete tehnički pregled bez katalizatora.

Svi tehnički pregledi moraće da imaju opremu za snimanje koja će diretkno biti vezana za MUP i gde će moći da se prati proces registracije, što će smanjiti mogućnost da se, kao što je bila praksa, do sada vozila registruju a ne voze na tehnički pregled.

Niko nije do sada precizirao da li će maksimalno ograničenje na auto putevima sada iznositi 130 km/h, i kolika će biti tolerancija za prekoračenje brzine.

Volvo