Škola roditeljstva: Pravilna upotreba auto sedišta

Ekonomska situacija nije nimalo sjajna, podrška države je ako smem da napišem – porodicama sa malo decom mizerna, ili gotovo nikakva, pa je jako teško kupiti, odabrati bezbedan automobil. Svi smo se mi nekada vozili u Jugu, ali on prosto nije bezbedan, i nema čak ni pojaseve pozadi, pa ne možete ugraditi i sedište koje nije ISOFIX ((specijalne metalne kopče za pričvršćivanje auto-sedišta za sedište u kolima). ISOFIX sedišta nisu jeftina, ponuda je slaba, ali ako ikako možete pozajmite se i nabavite ovo sedište, koje prilikom sudara mnogo bolje drži bebu, jer su povezana “metalnom kopčom” a ne pojasevima, koje imaju veći ili manji hod. Jeste jezivo, da odmah mislite na sudar sa bebom u kolima, ali imajući u vidu da je u Srbiji smrtnost na putevima jezivo velika pokušaću da dalje u tekstu, pojasnim i objasnim budućim roditeljima, koje su pozicije dobre za vašu divnu bebu!

 

Ako vam se desilo nešto najdivnije u životu, da ste dobili bebu, ili je ona na putu.  jako je važno da odaberete – kupite automobil koji ima ISOFIX priključke na zadnjem sedištu. ISOFIX je standard koji imaju svi moderniji automobili unazad desetak godina, a Volvo, Mercedes, BMW su počeli da ga ugrađuju mnogo ranije.

 

Priredio: Aleksandar Todorović

 

 

Procenat upotrebe auto sedišta za decu u Srbiji je manji od 60%,  to je poražavajuću podatak. Još je gore što i tih 60% porodica koje imaju auto sedišta u kolima – ista ne koriste. Drže dete recimo u krilu dok voze. Do gledam svaki dan kada vodim decu u vrtić, a ti čine i moje komšije. U Srbiji i dalje vlada uverenje da je korišćenje dečijih auto sedišta samo jedan od nameta države i  nismo do kraja svesni da se ona koriste ne da ne bi platili kaznu, već da bi naše dete bilo zaštićeno u saobraćaju.

Dečija auto sedišta su itekako obavezna i neophodna, jer je jedino tada naše dete bezbedno u toku vožnje. Deca su spremna za vezivanje samo sigurnosnim pojasom vašeg automobila tek onda kada dostignu 36kg, odnosno visinu od 150cm jer će tada sigurnosni pojas da ide preko najčvršćih delova tela – preko ramena, sredinom grudnog koša i preko karlice. U Kanadi se preporučuje korišćenje auto sedišta dok deca ne krenu u školu. Zapravo, što duže koristite auto sedište to je mnogo bolje! Dakle nema paralele sa dojenjem, jer neke majke kojima je potrebna psihijatrijska pomoć – doje decu i nakon 12 meseci – iako je njihovo mleko nakon toga gotovo bezvredno! Znajte auto sedišta su itekako vredna i spašavaju ŽIVOT vašoj deci, ako su pravilno postavljena! Zato je preporuka svih preporuka ISOFIX sedišta – jer su ona uvek dobro montirana u kolima. ISIFIX sedišta se ne mogu pomerati i sudaru su vezana čvrstom vezom – čeličnom kopčom – dok su obična auto sedišta vezana pojasom koji se stalno pomera.

Mother turns around to her children on the back seat of car

Dok dete ne dostigne iznad pomenute parametre dete od prvog dana prevozimo u auto-sedištu i onda je važno da je:

1. Auto sedište odgovara težini deteta i ispunjava bezbednosni standard i da je ISOFIX.
2. Auto sedište ispravno postavljeno u automobilu – a tp je uvek kod ISOFIX sedišta.
3. Dete ispravno vezano u auto sedištu – dete  mora da bude dovoljno zategnuto pojasevima!

Prilikom kupovine sedišta proverite da li je sedište koje kupujete ISOFIX, i naravno da je homologovano, odnoso da li poseduje nalepnicu koja označava da je sedište prošlo određene ateste i da je označeno kao bezbedno. U prodaju se mogu pronaći sedišta koja su testirana prema propisu R44/04 i prema propisu R129 iSize. R129 iSize je propis koji je novijeg datuma  (sa ISOFIX sistemom), dok su auto sedišta homologovana prema propisu R44/04 MNOGO MANJE BEZBEDNA I NEMOJTE IH KUPOVATI! 

VRSTE AUTO SEDIŠTA:

AUTO SEDIŠTA GRUPE 0

Namenjana su za bebe do 10kg, a ukoliko je sedište grupe 0+ onda su namenjena i za malu decu težine do 13kg. Specifično za ovu grupu auto sedišta jeste da se ona postavljaju isključivo suprotno smeru vožnje i da je beba u poluležećem položaju.
Beba ovo sedište može da koristi od rođenja. Dete brzo preraste preraslo auto sedište. Najbolje je da kupujete svake godine ili svake druge godine idealno auto sedište za dete. Ako planirate više dece to vas ekonomski neće mnogo koštati – jer svako naredno dete koristi sedište koje već imate.

AUTO SEDIŠTA GRUPE 1

Ova sedišta postavljaju se u smeru kretanja automobila, na zadnjem sedištu automobila, tako da dete zauzima sedeći položaj i naslonjeno je celom dužinom leđa na naslon sedišta.
Ovo sedište se pričvršćuje pojasevima automobila – što je loše rešenje – jer se stalno pomeraju – birajte ISOFIX sistem. Svako sedište ima sopstvene pojaseve kojima se vezuje dete i namenjeno je za težinu od 9 kg do 18 kg.

 

AUTO-SEDIŠTE GRUPE 2 i 3

Auto-sedišta grupe 2: 16 – 25 kg i grupa 3: 23 – 36 kg, se postavljaju takođe u smeru kretanja automobila, na zadnjem sedištu. Za razliku od prethodne grupe ovo sedište nema sopstvene pojaseve, već se dete vezuje pojasevima automobila. Ukoliko sedište nema ISOFIX sistem onda se i sedište i dete prema upustvu veziju sigurnosnim pojasem vozila. Sedište bi trebalo da bude pričvršćeno i kada dete nije u vozilu. Iako se ovde radi o većoj deci itekako je velika prednost Isofix sedišta! Ali oprez nisu sva Isofix sedišta kvalitetna, bezbedna i udobna. Zato pogledajte uporedne testove auto sedišta specijalizovanih sajtova.

Važno je znati:

Dete prevozimo u auto-sedištu uvek, od prvog dana života, i na dužim i na kraćim putovanjima.  Beba definitivno nije sigurnija u našim rukama, nemojte držati dete u naručju, jer se težina deteta uvećava za vreme sudara dvadeset, trideset puta, a to znači da ni najjače ruke odraslog čoveka ne mogu zadržati dete da ne udari u unutrašnjost vozila ili da izleti iz vozila. U ovom slučaju smrt bebe odnosno deteta je izvesna. Pošto dete ne može samo da se veže, odgovornost za njegovu smrt snosite vi. Mislite o tome.  Vazdušni jastuk (airbag) na suvozačevom mestu OBAVEZNO ISKLJUČITI ako je jaje sedište (grupa 0 i 0+) postavljeno na mestu suvozača – jer aktiviranjem vazdušni jastuk ubija bebu – pritisak i udarac je preveliki.

Dete prelazi u sledeću grupu sedišta tek kada prethodno preraste, ne pre toga – suprotno smeru vožnje dete vozimo dok ne dostigne težinu (10kg odnosno 13kg), dok ne napuni 15 meseci i dok ne počne samostalno da hoda.

Proizvođači preporučuju da preko zime dete ne smemo da prevozimo u debeloj zimskoj jakni i skafanderu, jer trake pojasa nisu dovoljno zategnute i u slučaju nezgode dete može da ispadne iz sedišta. Ali to nije sasvim tačno – jer možete itekako dobro podesiti pojaseve i tada – debljine dečije jakne nije baš tako velika. Ako dete, beba nije dobro obučeno dolazi do smrzavanja i prehlade. Najbolja varijante je da onda motor automobila dobro zagrejete, potom pustite grejanje u putničkom prostoru a tek onda unesete bebu, dete u kola. Nije preporučljivo ni putovanje po velikoj hladnoći, a posebno za bebu nije dobro da putuje duže od 200 km.

Za sva pitanja o auto-sedištima možete se obratiti na http://www.najboljiauto.com/pitajte/

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Volvo