TESTIRALI SMO: Great Wall H6 2.0 TCI

Najbolje kineske SUV-ove proizvodi Great Wall, koji se dokazao i na najtežem reliju Pariz – Dakar.  Pred vama je jedan ozbiljan SUV sa odličnim 4 x 4 pogonom, robustnim ogibljenjem i ogromnim prtljažnikom od 808 litara. Iza oznake 2.0 TCI krije se turbo dizelaš, moderni common-rail sa 143 KS. Automobil je proizveden u EU, u Loveču. U fabrici u Bugarskoj primenjuju sistematizaciju rada po Toyotinim i Nissanovim standardima. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnološkoj osnovi montažnih traka, inženjeri su u stanju da za samo 20 minuta rekonfigurišu montažnu liniju kako bi se na njoj sklapao drugi model.

DSC_1479Iz Kine dolaze svi sklopovi, pa i pneumatici. Finalna obrada je na nivou korejskih automobila od pre desetak godina, a takav je i kvalitet ugrađenih materijala. Iako su kineski inženjeri koncepcijski najviše kopirali Toyotu i Nissan, ovaj SUV se vozi kao američki Dodge ili Jeep – zato je i komfor na zavidnom nivou. Najvažnija od svega je činjenica da je najbolji Hondin servis,Centar S, serviser i prodavac ovih kineskih automobila. Nama automobile prodaju slovenačke, hrvatske, makedonske i švajcarske firme, tako da je lepo da imamo i jednu srpsku firmu, GWS Auto Group, kao uvoznika automobila. Kineski SUV svakako nije bez mana, regionalni putevi mu najviše gode, a godi mu i prelazak “preko kineskog mosta” u Borči.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Great Wall Motors je ozbiljnija marka automobila od brenda Chery, koji je u Srbiji uspešno probio led kada su kineski automobili u pitanju. Great Wall je najveća privatna kineska automobilska kompanija sa više od 38.000 zaposlenih, čiji se proizvodi prodaju u više od 100 zemalja putem 30 filijala. Osim u Kini, dobru prodaju beleže u Australiji i Južnoj Africi. Od ove godine, SUV-ovi ove marke nude se kupcima u Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj i Makedoniji. Već se prodaju u Italiji, koja je dobro tržište za kineske automobile.

Kompanija poseduje sopstvenu proizvodnju motora i menjača. Da se i bezbednosti poklanja velika pažnja, potvrđuje činjenica da kompanija poseduje jednu od dve laboratorije za kreš testove u Kini. Treba verovati da će ovaj model uskoro i na Euro NCAP kreš testu dokazati da je bezbedniji od Dustera. Great Wall je cenovno postavljen iznad rumunskog SUV-a, ali je jeftiniji od japanske konkurencije. Sa cenom od 17.990 € sa turbo benzinskim motorom, mamiće pre svega kupce koji žele jeftino održavanje i auto koji košta tačno toliko koliko i vredi. Ja sam ovoga puta testirao dizel verziju 2.0 TCI, koja će se u Srbiji bolje prodavati, a ona košta 19.990 €.

Kupci u Srbiji pozitivno reaguju na Great Wall

Moram priznati da sam iznenađen zanimanjem naših vozača za ovaj automobil. Marka im jeste nepoznata, ali mnogi od njih su pre desetak godina bili sumnjičavi prema Kiji ili Sangyongu iz Koreje, a danas uglavnom hvale pouzdanost ovih modela. Kia nije više jeftina, pa Great Wall računa upravo na kupce koji strogo vode računa koliko novca troše na nov auto. Takođe, kod nas je popularnost SUV klase u porastu, što zbog loših puteva, visokih ivičnjaka i nesigurnih (loših) vozača sa viškom novca, a što zbog činjenice da je kasko osiguranje za Great Wall nekoliko puta jeftinije nego za VW ili Mercedes slične klase.

DSC_1450Dizajn ovog SUV-a je originalan u svakom detalju. Kinezi jesu poznati kao “pozajmljivači” linija sa poznatijih brendova, ali Great Wall ima u potpunosti drugačiju politiku, jer namerava da se dokaže i na tržištu Evrope i Amerike, gde važe stroga autorska prava. Privatna kompanija dugoročno razmišlja, pa su za dizajn testiranog modela H6 angažovani vrhunski dizajneri Andreas Dojfel, svojevremeno u timu Mercedesovog ML-a, Ramon Gin,a doskora šef dizajnera u Alfa Romeu, ali i Pjer Leklerk, odgovoran za linije BMW-a X6. Da li vam je sada jasno zašto H6 izgleda tako dobro?

DSC_1501Sa dužinom od 4,64 metra, H6 ima tipične SUV dimenzije ali, zahvaljujući izvanrednoj arhitekturi, po prostranosti enterijera nadamašuje konkurenciju. Iako enterijer ne oduševljava solidnom izradom i tvrdom plastikom, bogata i kompletna oprema može vas prijatno iznenaditi.

Iza jeftine plastike se ipak “skrivaju” proverene komponente, jer su dobavljači opreme za H6, kao i druge modele Great Walla, Bosch, Delphi i Honeywell, između ostalih.

Performanse pristojne, ubrzanja slabija

Fabrika je garantovala bolja ubrzanja. Do 100 km/h iz mesta mirovanja stiže za 12,7 s (obećanje je 11,2 s). Međuubrzanja u petom i šestom stepenu prenosa nisu dovoljno dobra. Motor ima 143 KS, tako fabrika deklariše, ali to se u vožnji ne oseća. Posebno se ne oseća maksimalni obrtni moment od 310 Nm. Ne tvrdim da motor ne isporučuje tačno toliku silu koliko fabrika i tvrdi, ali očigledno postoji veliki gubitak kod menjača, koji prenosi tu silu od motora do točkova. Automobil sa mukom dostiže 170 km/h, u šestom stepenu prenosa tek 167 km/h (realno izmereno). Dobro je što buka tada nije velika – nivo decibela je kao kod Kije Sportage. Motor navodno daje maksimalni obrtni moment na već 1.800 o./min. radilice, ali to će pre biti na 2.200 o./min. Motor počne da budi na 1.600 o./min. i oseća se primetna turbo rupa, kao kod turbo dizelaša od pre dvadesetak godina. Treba reći da je ispod haube kineski motor, i da nije ni realno očekivati da su performanse iste kao kod Toyote, Mazde ili Mercedesa, koji proizvode automobile mnogo duže.

DSC_1508Jako je dobro što je prosečna potrošnja 8,1 litar, iako je klima uređaj često radio. Motor može i manje da troši ukoliko ste umereniji sa papučicom gasa. Kao da je agregat pomalo “ugušen” i podešen na što je moguće nižu potrošnju. Šesti stepen prenosa je dugačko izračunat – pri 2.000 o./min., dakle sa pola snage motora, on juri 120 km/h. Zvučna izolacija je prilično dobra. Do 150 km/h je zaista ugodno tiho, tako da i skuplju SUV-ovi mogu da mu pozavide.

Pedalu kočnice nije lako dozirati, što je veći nedostatak od prosečnih zaustavnih puteva kada su kočnice hladne. Loša preglednost će svakom smetati. Nedovoljno dobri kineski pneumatici pomalo kvare utisak, no ipak, nema razloga za paniku – bolji su od Tigrovih guma koje većina vas montira i dalje na veoma snažne automobile. Nervira pozicija tastera putnog računara, koji nije na volanu, već je malo udesno ispred volana na kokpitu. Za ovako težak auto dobro je što je rezervoar od 58 litara pristojno velik, te nudi solidno veliku autonomiju. U gradu troši čak i manje od 9,0 litara, što je rezultat za svaku pohvalu.

Kad ga budete poterali malo brže regionalnim, krivudavim putevima koji zahtevaju iskusnijeg vozača, iznenadićete se koliko se automobil dobro ponaša. Nema neprijatnog bežanja preko nosa, ni minimalnog zanošenja. Ovaj SUV se neprimetno malo naginje, upravljač postaje sve bolji i direktniji što brže vozite. Sa Jeepom Cherokee ili Dodge Nitrom nema nikakve šanse da vozite ovako brzo i ugodno kroz krivine kao sa Great Wallom. Tajna se krije u dorađenom ogibljenju Toyote 4Runner, koje je postalo mekše i bolje, a neutralnost u krivinama je ostala ista. Zbog svega toga, i cena ne može da bude dovoljno niska, onakva kakvu priželjkuju mnogo vozači u Srbiji. H6 nije Chery, već Great Wall koji se bazira na proverenoj automobilskoj tehnologiji.

Malo razočarava vožnja u gradu, veliki krug okretanja i veliki krug upravljača od jedne do druge tačke. Ovaj SUV traži iskusnog vozača, koji nema pretenzije da se uparkirava na tesnim parkinzima. Menjač i pedala kočnice posebno nisu podesni za vožnjom gradom. Prijatno iznenađenje je vrlo efikasan start/stop sistem, koji ekspresno brzo startuje motor – čak je dva puta brži nego onaj u skupljem i cenjenijem japanskom Subaru Foresteru. Zahvaljujući njemu je na kraju testa potrošnja bila prijatno niska, samo 8,1 litara. Automobil je težak čak 1.800 kg, i to u osnovnoj opremi. Nosivost je jako mala, samo 440 kg, to je ipak ozbiljan minus.

Imajte na umu još jedno: Great Wall je zahtevao da uvoznik ovih automobila za Srbiju ima iskustvo od preko četrdeset godina u auto industriji i kadrove obučene da odgovore najsavremenijim tehničkim izazovima. Svi motori su Euro 5 i svi modeli zadovoljavaju stroge propise EU.

testovi-automobila-rs-todorovicGreat Wall je svestan da će proboj na tržište Evrope ići sporo, pa trenutno u Bugarskoj proizvodi 5.000 vozila, iako je kapacitet 50.000. Dakle, kineska kompanija ide korak po korak, i ne planira da se povlači sa tržišta EU. Centar S je ozbiljan uvoznik i ne treba imati bojazni da će se povući sa tržišta poput izraelske firme koje je uvozila Chery za našu zemlju.

Obišao sam i servis i uverio se da već sada imaju pristojan lager rezervnih delova. Centar S ima zaista vrhunske majstore, pa će održavanje ovih automobila biti bez problema. Ako pogledate samo koliko je očajno loša servisna mreža za neke automobile, recimo Suzuki ili Mitsubishi, sve će vam biti jasno. Jer, bez dobrog servisa nema “zdravog” automobila – danas automobili zahtevaju vrhunsku dijagnostiku i vrhunske majstore koji redovno prolaze obuke. Uostalom, glavni lager delova za Evropu je u Bugarskoj, pa imajući u vidu da će autoput do Bugarske biti gotov još ove godine (ne lipši magarče…), brzinu transporta delova ne treba dovoditi u pitanje. Great Wall jeste egzotika za sve nas u Srbiji, ali čini mi se da će mu kupci dati šansu, jer je model baziran na proverenom, dobrom starom a dorađenom Toyotinom ogibljenju. Toyote jeste bolja i može da bude broj jedan u svetu, dok Great Wall može da bude broj jedan samo u Kini, ali to nije zanemarljiv uspeh, jer je kinesko tržište najbrže rastuće tržište na svetu.

Na kraju, napravite test vožnju – zakažite je na telefon 011/8064-545. Prodajni salon Centra S je u Boleču, blizu Bubanj Potoku.

Šta ona kaže: Zbog velikih gabarita i velikog prečnika okretanja, parkiranje je problem uprkos parking senzorima i odličnoj kameri. Oprema je zaista bogata u najskupljoj verziji Premium, koja ima i premijum cenu od 21.500 €, što je za kineski SUV prilično mnogo, jer se Honda CR-V, doduše, sa benzinskim motorom može kupiti za 22.000 €, a Toyota Avensis 2.0 D-4D Luna sa dizel motorom za 20.900 €. Great Wall H6 zaista jeste udoban, dopadljiv i ugodan SUV za duža putovanja. Prtljažnik je raskošno veliki. Ogibljenje je kao poručeno za puteve u Srbiji. Great Wall je možda kvalitetniji od automobila marke Chery, koji su se jako dobro pokazali, ali u vremenu pred nama mora da se dokaže, a bogami, moraće sa akcijskim cenama da se malo dodvori kupcima, jer ja mislim da kupci u Srbiji više cene Hondu ili Toyotu. Takođe, ovo nije auto za početnike, jer menjač traži snažnu ruku.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Veoma mali broj vozača u Srbiji je priželjkivao da kupi neki kineski automobil. Oni malobrojni su razočarani činjenicom što ne mogu više kupiti npr. Chery Ego za oko 6.500 €, koliko je ovaj automobil koštao. Oni nisu kupci nekog od SUV-ova koje nudi Great Wall. Danas je novac postao veoma “skup”, a banke lihvarski raspoložene sa velikim kamatama i pratećim troškovima, automobili u Srbiji se opet, po tradiciji, kupuju za keš. Baš tada razlika u ceni od nekoliko hiljada evra može jedan deo kupaca da “natera” da se okrenu kineskom SUV-u, iza kojeg stoji ozbiljan servis Centar S. Great Wall će birati i svi oni koji su na svojoj koži osetili koliko je pao kvalitet Mercedesovih, BMW-ovih, pa i Audijevih modela, i ne žele više da plaćaju za brend. Vrlo je moguće da je Great Wall mnogo kvalitetniji nego što svi mi mislimo, jer ova marka se tek probija u Evropi i oni sebi ne mogu da dozvole neke ozbiljne propuste. U Kini se odavno već proizvode Mercedesi, BMW-i i Audiji. Kinezi imaju u svojim rukama tehnologiju za najmoderniju proizvodnju automobila. Za sada Great Wall proizvodi automobile po Toyotinom receptu, sa minimalnim procentom škarta. Možda im ne treba u potpunosti verovati, jer Kinezi često ne drže reč, ali da se trude da budu ozbiljan igrač to im treba priznati!

thumbs-upLopovi ga ne kradu. Robustno, odlično podešeno ogibljenje, koje nudi zavidnu stabilnost u krivinama. Veoma udoban, prostran SUV, sa bogatom opremom. Savršen stop/start sistem radi izuzetno brzo, jednako je efikasan kao onaj kod Mercedesa. Prilično štedljiv motor – prosek testa je izneo samo 8,1 litara, iako se spoljna temperatura kretala oko nule. Dobio je pet zvezdica na C/NCAP kreš testu. Moćni farovi su prijatno iznenađenj,e kao i pristojan kvalitet zvučnika. Efikasan klima uređaj. Minimalno zamagljivanje. Odličan touch screen displej, koji je pregledniji od onih u mnogim skupljim američkim i japanskim SUV-ovima. Najbolje grejanje sedišta u ovoj klasi. Automatski klima uređaj dolazi već u osnovnoj opremi. Dobra ergonomija, udobna sedišta i ogroman prtljažnik. Na zadnjem sedištu ima raskošno mnogo mesta, sedi se odlično, nagib naslona je vrlo dobro pogođen. Jeftino održavanje i pristojna servisna mreža (Beograd, Niš, Novi Sad). Ozbiljan 4 x 4 pogon, koji povećava upotrebljivost ovog vozila. Ugodan za vožnju na dužim relacijama. Dopadljiv, moderan dizajn. Niski troškovi za kasko osiguranje, jer se kineski automobili veoma retko kradu. Dobar servis Centar S održava Great Wall automobile.

thumbs-downNe snalazi se najbolje u gradskoj vožnji: preveliki, američki krug okretanja i američki upravljač. Loša preglednost i loše doziranje pedale kočnice – zahteva snažno stopalo i snažan pritisak. Nedefinisan upravljač oko nulte tačke, poput onog kod Dodge Nitra ili Jeepa Cherokee. Osrednje kineske gume na mokrom asfaltu nude duži zaustavni put od konkurencije. Ubrzanja nisu ubedljiva – do 100 km/h iz mesta mirovanja stiže za jedva nešto manje od 13 sekundi (fabrika obećava nedostižnih 11,2 s). Maksimalna brzina u šestom stepenu prenosa je tek 167 km/h (po brzinomeru 172 km/h). Maksimalna brzina se postiže u petom stepenu prenosa od 175 km/h, ali je tada buka prevelika. Iako lepo ide od trećeg do šestog stepena prenosa, menjač zapinje u prvoj i drugoj brzini, i to izrazito kada su temperature oko nule (posle pola sata vožnje sve dolazi na svoje mesto). Izuzetno mala nosivost od 440 kg. Velika težina vozila sa osnovnim paketom oprem 1.800 kg. Plastika je izuzetno tvrda, ali utešno je što je finalna obrada vrlo dobra i što nema nikakvog krckanja kao kod Dustera. Teška dalja prodaja. Brži pad vrednosti nego kod konkurencije. Garancija je samo tri godine, danas svi nude pet godina.

 

  • Dopuna teksta (pisana 10.2.2024. godine): Danas 9 godina nakon ovog teksta, možemo konstatovati da je 2023.godina bila godina povrtka kineskih brendova u Srbiju. Sada su kineski automobili lepši, moderniji, ali kao i pre 9 godina visi u vazduhi servisiranje ovih automobila. Jer kako su se kineski brenvodi pojavaili kod nas pre jedne decenije, brzo i bez najave, tako su isto tako bez ikakve najave i nestali, pa je bilo muke sa delovima i servisiranjem. Verujem da će se isto dogoditi i sa novim talasom kineskih automobila. Nemaju dovoljno dobar kvalitet, a ni imidž, niti dobru servisnu podršku, a nemaju ni tako povoljne cene. Kineski automobili moraju da budu znatno jeftiniji. Ali to naši uvoznici slabo shvataju, jer imaju velike marže. Identični kineski automobili u Holandiji ili Belgiji koštaju manje.

 

 

Cena: od 17.950€ (za 1.5 T 143 KS)

DIMENZIJE
Dužina: 4.640 mm
Širina: 1.825 mm
Visina: 1.690 mm
Međuosovinski razmak: 2.680 mm
Klirens: 185 mm
Prilazni/odlzani ugao: 26/22
Prtljažnik: 808/2.010 l
Težina: od 1.800 kg

MOTOR
Zapremina: 1.955 ccm
Snaga: 143 KS pri 4.000 o./min.
Obrtni momenat: 310 Nm u intervalu od 1.800 do 2.800 o./min.

PERFORMANSE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,2 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje): 6,8 litara
Potrošnja na testu: 8,1 litra

C/NCAP kreš test: 5 zvezdica

Volvo

2 komentara

  1. Ana

    Ja bih dodala i da je ergonomija dosta losa. Duza voznja nije previse udobna. Sedista su prilicno visoka ( pogotovu zadnja). Ako uzmete model gde sedista ne mogu da se pomeraju po horiznotali, a visoki ste-ond ste u problemu:) Ko u prvih pola sata, u gradskoj voznji pogodi nepogresivo prvu i drugu-bravo majstore! Precnik okretanja je nepraktican, ne samo za parkiranje, vec i za polukruzno okretanje, a parking senzor pisti ozbiljno na dva metra. Stabilan je na autoputu, ja uspela da ga doteram do 190 . Sveu svemu uzmite nesto drugo..meni je ovo firmin auto pa nema izbora 🙂

  2. Jao, moram se sloziti sa Anom, s tim sto meni visoka sedista odgovaraju, upravo zbog visine. Upravo zbog toga se i pisu ovakvi tekstovi, da bi ljudi bili upuceni. Meni je ovaj auto ok, zavrsava mi sve poslove. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.