Golf ili Qashqai za 10.000 evra?

Koji auto kupiti? Poštovani g.Todoroviću ,
Prvo da predstavim uslove u kojima koristim auto.
Živim na selu u brdsko-planinskom delu zapadne Srbije (750m nadmorske visine),i svakodnevno putujem na posao 20km u jednom pravcu od toga3km ne baš najboljim makadamom (ima I uspona).Mesečno prelazim nešto vise od 1000km.Zadnjih 13 godina vozim POLO Clasic 1.9 SDI sa kojim sam zadovoljan u svakom pogledu.
Kao što se može pretpostaviti problem nastaje u toku zimskog perioda.Naime sa svojim POLO-m nema problema sa svakim snegom do 10cm (a ako je suv isa većim) kao ni sa utabanim snegom , naravno uz dobre zimske gume (ianče lance nikad ne stavljam)
Problem je kod većeg snega (a to u našem kraju zna da napada) pa dok se ne pročisti, a to ova 3km makadama mi u selu moramo sami uraditi sa traktorom.Pored svega moje iskustvo dugogodišnje vožnje u zimskim uslovima je da u proseku 3-4 puta u toku zime nemogu otići-doći dok se ne pročisti.
Imam neku ideju koji auto kupiti, ali tražim Vaš savet, možda neki drugi koji bi odgovarao mojim uslovima.
Moja razmišljanja su na primer NISSAN Qashqai, GOLF V…., prem da je GOLF previse nizak za moje uslove.
Sviđa mi se QASHQAI 2.0 dCI 4×4

Da ne zaboravim sumu koju bi mogao nekako sakupiti je max 10000 eura. Unapred se zahvaljujem na vremenu koje ste izdvojili za mene. Pozdrav

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Ime i prezime: Batan Jovićević
Mejl adresa: bat#######@gmail.com
Telefon: 064 #######
Kada planirate kupovinu?: narednih MESEC dana
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: max 10000 eura
Šta trenutno vozite?: POLO clasic 1.9 SDI
Između kojih se automobila dvoumite?: NISSAN Qashqai, GOLF V….
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Internet
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 12-15000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

 

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Jovićeviću, hvala vam na poverenju, meni je čast što ću moći da vam pomognem. Za 10.000 e izbor polovnih automobila je zaista veliki, i treba razmotriti sve opcije.

Sasvim je razumljivo da za svoj novac gledate da odaberete najbolji automobil za vašu porodicu. SUV-ovi su u modi, a posebno je popularan Nissan Qashqai. To za posledicu ima jako visoku cenu ovog modela, kao polovnog. U dobrom stanju, Qashqai prethodne generacije košta oko 12.000 evra. Možete ga kupiti i za manje novca, ali u upitnom stanju.

VW Golf V je odličan automobil ali je skup, prilično skup, i za taj novac koji bi dali za Golf možete kupiti neuporedivo bezbedniji, udobniji i opremljeniji automobil pa čak i kvalitetniji.

Qashqai sa benzinskim motorom od 1.6 litara je jako dobra kupovina. Nissanov agregat od 1,6 litara i 117 KS pruža obrtni moment od 158 Nm, što je dovoljno za solidna međuubrzanja zahvaljujući kratkim prenosnim odnosima u menjaču.

Naravno ne može da se poredi ni sa jednim turbo dizelom, jer turbo punjač daje mnogo obrtnog momenta. Renaultovi motori nisu ništa lošiji od Nissanovih agregata. Nissanovov motor 1.6 je pouzdan, i relativno jeftin za održavanje. Snažniji benzinac jeste bolji, elastičniji, ali i žedniji. Najbolji motor je 1.6 DCI, on nudi sve, i snagu i nisku potrošnju.

Ovo je vozilo koje objedinjuje ono najbolje iz “oba sveta” – kompakt i SUV klase, tako da jednako gađa kupce Golfa V i Toyote RAV4. Qashqai je stilizovan u Nissanovom evropskom dizajnerskom centru u Paddingtonu u blizini Londona, zbog čega i ima tako osoben, prkosan dizajn, sa visokom bočnom linijom koja se ne uklapa u šablone koje diktira konkurencija.

Hrabar imidž japanskog crossovera su Nissanovi inženjeri dobro iskoristili da bi u cenovnoj kategoriji “Golf” klase ponudili jedno svestrano, porodično vozilo, sa atributima SUV modela. Robusnost i odličan kvalitet Qashqaija prati i odlična paleta agregata, koja kreće od štedljivih Renaultovih common-rail dCi motora od 1,5 i 2,0 litra sa 106 i 150 KS, a nadopunjuje se osnovnim benzincem od 1,6 litara (115 KS) i sportskom mašinom od 2,0 litra i 140 KS koja, jasno, kao pogonsko gorivo koristi benzin. Veliki klirens od 19 cm, dobar prenos snage i, kod 2WD verzije, izvrsno robustno ogibljenje, pozadi oplemenjeno multilink oslanjanjem, omogućuje ovom Nissanu da se odlično nosi i sa lošim putevima.

Moram pohvaliti i stabilnost automobila, kao i izuzetno brz i precizan servo upravljač, uz kočnice koje naprosto “grizu”. Zaustavni put pri brzini od 100 km/h iznosi samo 38,5 m, a kada su kočnice zagrajane još impresivnijih 38,0 m, što je za 2 metra bolji rezultat nego kod Golfa V.

Kada već “japanca” poredimo sa najpopularnijim modelom u Evropi, treba istaći da od nemačkog takmaca nudi osetno veći i upotrebljiviji prtljažnik, udobnija sedišta, bolji, povišeni položaj za upravljačem i mnogo bogatiju serijsku opremu, predstavlja pravi magnet za racionalne kupce, ali i sve one koji žele nešto drugačije i svestranije.

OVO JE SAMO UDOVNI DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT GOSPODINU NA MEJL.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo