Passat ili Octavija?

Prelazim mesečno hiljadu kilometara, uglavnom su to kratke relacije, nemam garažu. Radim na pijaci, auto koristim uglavnom po gradu za prevoz robe. Do sada sam vozio Golfa 2 benzin i bio zadovoljan.
Zanima me koje mi auto sada predlaže te da kupim, da li je to benzin ili dizel. Da li je bolje da kupim polovan auto u zemlji ili u inostranstvu. Prvenstvo dajem modelu karavana, marka automobila mi nije preterano bitna. Za auto planiram da izdvojim do 4 hiljade evra. Ovom prilikom Vas molim da mi pomognete i posavetuje te me u saradnji sa Vašim timom. U izboru auta mi je bitno: sigurnost, jeftinije održavanje, skromna potrošnja i da se ne kvari često. Da li imate neku preporuku i kontakt za nabavku auta u inostranstvu jer su tamo auta bolja i jeftinija? Nije mi bitan luksuz, da auto ima kožna sedišta, senzore. Bitan mi je kvalitet motora i limarije. Ako mislite da mi možete pomoći u izboru i kupovini auta javite mi da Vam uplatom odgovarajuću sumu. Auta ću Vam uplatiti novac za ovo pitanje.
Srdačan pozdrav.
Ime i prezime: ###### Novaković
Mejl adresa: no#####@gmail.com
Telefon: +3816#######
Kada planirate kupovinu?: U decembru
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: Do 4000€
Šta trenutno vozite?: Golf 2
Između kojih se automobila dvoumite?: Passat 5,5b, skoda Oktavija i drugih
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Od prijatelja
Koliko kilometara godišnje prelazite?: 15000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Poštovani g.Novakoviću, hvala vam na poverenju, i zanimljivim pitanjima. Imam utisak da ste zaljubljeni u VW-ove automobile, jer vas verovatno vremešni Golf II dobro služi, i jer vam nije skup za održavanje. Znate da uvek preporučujem kupovinu novih automobila, jer je novo pre svega novo, dok sa polovnim kolima nikada ne znate na čemu ste, posebno kada se radi o modelima starijim od 10 godina, ali samo kada se prelazi više od 40 000 km godišnje. Pošto vi prelazite puno manje, vredi kupiti dobar Passat ili Octaviju za oko 6.000 evra.

Za 4000 e ne možete kupiti Passat u solidnom stanju, čak ni karavan, koji su jeftniji oko 1.000 evra. U Nemačkoj ljudi kupuju nove automobile. Polovne kupuju oni koji jako malo voze, i oni koji rade loše poslove, a tako je u svakoj razvijenoj državi. Kod nas vlada neko mišljenje kako je “bolje” kupiti polovan auto, jer pobogu, ne može toliko da se kvari, koliko novom automobili pada vrednost, a to je 25% posle samo prve godine. Imajte na umu da i polovnim kolima pada vrednost, ali to je za modele starije od 5 godina oko 8 godišnje.

Ako kupujete VW-ov automobil radi jeftnog održavanja, grdno ste se prevarili. VW-ovi automobili danas jesu skuplji za održavanje od Peugeota ili Citroena, na primer. Motori 2.0 TDI jesu nežniji od 2.0 HDI agregata, a VW-ovi motori TDI (PD) su skuplji za generalnu nego common-rail motori (DCI, HDI, CDI).

Cene održavanje su raznolike. Za sve ove modele veliki servis košta oko 300 evra, naravno sa delovima koji se prodaju u radnjama širom Srbije, koji su naravno kineske proizvodnje, iako će mnogi tvrditi da su original, što je laž. Ako kupujete Passat od fizičkog lica u Srbiji, znajte da je vratio bar 300 000 km, i da u tom automobilu nema ni “o” od originalnih delova, sve su to kineski delovi, ili delovi sa otpada, koji jesu kvalitetniji, ali znate kako, ako počnete da održavate kola na otpadu, šta postaje onda vaš auto? Otpad? Nije to baš tako jednostavno, možete na otpadu kupiti kvalitetne delove, koji će vas dobro služiti, ali novo je novo, a originalan deo je originalni deo, i verujte mi da vredi svaku paru, ako naravno mislite da auto puno vozite.

Zupčasto kaiševi koji se prodaju u Srbiji jedva izdrže 60.000 km pre pucanja. To je ono što vidim svoji očima svakog meseca, pa vam prenosim moja iskustva iz servisa. Video sam slučajeva da pukne zupčasti i posle 5.000 km, to je posledica kineskog smeća koje se prodaje u Srbiji, i pljuvanja po ovlašćenim servisma, koji prodaju originalne delove, ali po tri puta većim cenama, a nekada je ta razlika i veća. Uvek bilo, koliko platiš toliko i dobiješ.

Škodu Octaviju možete naći za oko 4.000 e u karavanskoj verziji, ali prilično teško.

Kupci u Srbiji beže od Renault Lagune kao đavo od krsta , zbog problema sa eletronikom. A zamislite najveći problem Passata koji želite da kupite jeste elektronika! Kod Golfa 2 je trap bio odlian, kod Passata on to nije, zato kompletan trap prvo pregledajte, i to dobro.

Menjač nije otporan kako smo navikli kod VW grupacije, jer prenosi veliki obrtni moment snažnih TDI motora, Popravka menjača je skupa.

Passat B5.5 kao polovan automobil je sklon povremenim neplaniranim odlascima u servis. Zbog toga, pri kupovini, tražite dobro očuvan model, inače ćete se provesti kao bos po trnju. Ja mogu da vam nađem sasvim dobar Passat ali za 6.000 evra.

Karoseriju kao što to uvek činim treba pregledati na dizalici ili kanalu,  tada treba pregledati kuglaste zglobove prednjeg trapa (po dva sa svake strane), jer je to rak-rana  Passata, ali i Audija A4.

Važno je izmeriti kompresiju, odnosno pritiske u cilindrima, koji trebaju biti veći od 27 bara, i ravnomerni.

Kod dizel motora slabe tačke su turbo punjač, alternator, protokomer i plivajući zamajac. Plavi dim iz auspuha odaje istrošenost turbo punjača. Remont turbine je od 350 evra naviše. Preporučujem vam servis u Užicu, radili su jedno vreme korektno, mada i oni prave velike propuste.

Na TDI motorima senzor temperature vode i senzor masenog protoka vazduha mogu da ne rade, što dovodi do povećanja potrošnje goriva. Auto dijagnostikom mogu se tačno odrediti kvarove senzora.

 

OVO JE SAMO DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT GOSPODINU NA MEJL!

POLOVAN AUTOMOBIL JE PRE SVEGA POLOVAN AUTO!

  • PREPRODAVCI PO CELOJ SRBIJI KAD SAZNAJU DA  JE NEKO IZ NJIHOVE OKOLINE KUPIO AUTO UZ MOJU POMOĆ, IZMIŠLJAJU DA JE TAJ NEKO NEZADOVOLJAN AUTOMOBILOM KOJI SAM MU JA NAŠAO, I TVRDE KAKO BI BOLJE PROŠAO DA SU IM TI PREPRODAVCI NAŠLI AUTO. ZATO KAD VAM PREPRODAVAC NAĐE AUTO, LEPO PREBACITE AUTO U BAŠ DOBAR SERVIS, PLATITE KOLIKO TRAŽE, NEKA VAM LEPO OPIŠU STANJE AUTOMOBILA. SVE TO SNIMITE, DA POSLE MOŽETE DA TUŽITE I SERVIS. POŠTO PREPRODAVCA NEĆETE MOĆI, NIKADA SE NIŠTA NE VODI NA NJIH! 

Pitajte Aleksandra Todorovića

Kako da proverim da li je vraćena kilometraža?

RAČUN: 285233504000184788
Sberbank

Volvo