Šta kupiti za 13.000 evra: Focus, Hyundai i30 ili Kiju ceed?

Pitanje: Poštovani g.Todoroviću, za poćetak kratak savet, kasnije planiram da platim detaljniju analizu. Hteo bih da kupim novi auto iz C segmenta, ali u nekom nižem cenovnom rangu. Sta mislite o sledećom vozilima: Ford Focus, Kia ceed, Hyundai i30? Da li je to dobra kupovina?

Ime i prezime: Predrag Filipovic
Kada planirate kupovinu?: U toku ove ili pocetkom sledece godine
Kakav auto kupujete?: Nov
Koliko novca želite da potrošite?: oko 13000e
Šta trenutno vozite?: Ne vozim
Između kojih se automobila dvoumite?: Kia ceed, hyundai i30, Focus…
Gde ste čuli za ovaj sajt?: drug mi je rekao…
Koliko kilometara godišnje prelazite?: verovatno oko 10.000 km
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Filipoviću, hvala na poverenju, i hvala vam na pitanju. Konkurencija u kompakt klasi, odnosno C segmentu je zaista velika. Hyundai i30 košta osetno manje od 13.000 evra, ali ako želite verziju sa dobrom opremom, onda i30 sa lakoćom deseže tu cifru. Kia ceed je sličan automobil kao Hyundai, 95% komponenti je identično, ima dužu garanciju (7 godina naspram Hyundaijevih 5 godina, ali i30 ipak ima bolji imidž, kvalitet, i bolju servisnu mrežu. Lakše je kasnije prodati Hyundai, koji se kod nas više ceni od Kije. Ford možete kupiti sa osnovnim turbo benzinskim motorom od 1.0 litra, koji nudi veći obrtni moment od atmosferskih benzinaca iz Koreje (1.4 litara), ali sigurno ima i kraći životni vek, jer kombinacija turbo punjač i benzinski motor ne znači i da taj agregat može da pređe 300,000 km bez problema. Osobine Fordovog 1.0 EcooBost motora su izvrsne, za tu kubikažu, puno je bolji od Renaultovo 0.9 TCe motora, ali je i slabiji od VW-ovog 1.2 TSI motora, koji možete dobiti u Škodi Ostavija za 12.500 evra, odnosno za 13.300 evra, verzija od 105 KS.

Ford Focus je do pre par godina bio realno i najbolji automobil u kompakt klasi, ako pre svega vrednujete njegove vozne osobine, čvrsu karoseriju, odlično podešeno ogibljenje, vrlo dobar kvalitet, i prilično konkurentnu cenu. Nudi više interakcije sa vozačem od recimo Opel Astre ili Renault Megana, i može da parira skupljem Golfu VII, gotovo u svim segmentima, osim u kvalitetu enterijera, tu se kod Forda ipak štedelo malo više.

Foto: Aleksandar Todorović.

kia-foto-todorovic-aleksandHyundai i30 i Kia ceed su iz neke druge škole, ovi modeli su pravljeni po “receptu Toyote”, ali su nešto tvrđi od korejskih automobila na koje smo do sada navikli. Proizvode se u Češkoj, i Slovačkoj, imaju podešene trapove po ukusu evropskih kupaca, ali to nisu sportski automobili kao BMW serije 1, ili Seat Leon, odnosno Golf VII donekle.

Bojim se da ste propustili da primetite da za 12.500 evra možete kupiti Toyotu Auris 1.3 sa 100 KS i 6 brzina, koja se nudi sa garancijom od 5 godina bez ograničenja kilometraže. Hyundai jeste kvalitetniji, pouzdaniji od Renaulta, Peugeota, Citroena, Fiata, ali ipak ne može (još uvek) da dosegne kvalitet Toyote, ili Honde (na vašu sreću, ili nesreću Civic je osetno skuplji).

Škoda Octavia, novi model je zaista izvrstan, u odnosu to koliko košta. Jeste Golf VII bolji automobil, ali Škoda nudi više mesta za putnike, mnogo veći gepek, i košta osetno manje.

Ako planirate da zameniti automobil kroz 3 godine, onda bih navedene modele svrstao ovako:

1)Ford Focus 1.0 EcoBoost
2)Hyundai i30 1.6
3)Kia ceed 1.6

Ako planite da posedujte auto 7 godina, i pređete više od 150,000 km, onda bih napravio sledeći redosled:

1)Hyundai i30 1.6
2)Ford Focus 1.0 EcoBoost
3)Kia ceed 1.6

auris-foto-aleksandar-todorZašto ovaj redosled? Kao i zašto su Auris i Octavia u “nekim slučajevima” bolja kupovina, pišem vam, kad rešite da odvojim više vremena za vas i napišem vam detaljniji odgovor g.Filipoviću. Uzmite u obzir obavezno i Opel Astru, ali i Citroen C4 automobile koji su trenutno na akciji, i koji se nude sa dobrom opremom za malo para.

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

TESTIRALI SMO: Kia pro_cee`d 1.6 GDI

TESTIRALI SMO: Ford Focus 1.6 TDCi

TESTIRALI SMO: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

TESTIRALI SMO: Citroën C4 Attraction 1.6 HDI

TESTIRALI SMO: Toyota Auris TS 1.6

Još neki odgovori na vaša pitanja:

Oštetio sam felnu u žešćoj rupi: sad se čuje tup zvuk

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajca

Plivajući zamajac: sve prevare vašeg majstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Testoviautomobila-RS-LOGO

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.