TESTIRALI SMO: Opel Adam 1.4

Opel Adam je vrhunski izrađeni automobil A segmenta kojeg je visok nivo kvaliteta izrade katapultirao ravno u “premijum” razred. Izrađen je u Nemačkoj, za kupce u Nemačkoj i ostalim platežno sposobnim državama. Nudi manje mesta za putnike od Corse, ali i više zabave za volanom. Obezbeđuje vrhunsku voznu dinamiku uz izuzetno efikasne kočnice i precizan servo upravljač kojeg se ne bi postideo ni veliki BMW. Ako imate decu, Opel Adam nikako nije za vas. Ovo je mali, sportski kupe sa nedovoljno snažnim motorom i raskošnim spiskom opreme. Od mališana nazvanom po osnivaču brenda očekuje se mnogo.

Tekst: Aleksandar Todorović, Foto: Branka Todorović

Zakažite test vožnju na 032/382-182 ili na 064/8-555-202.

opel.interauto-trade.rs

Testoviautomobila-RS-LOGO

Adam je jedan malo “drugačiji” automobil koji nudi poseban osećaj vožnje i velike mogućnosti personalizacije modela. Mnogo je bolji od Corse u svakom pogledu. Sa njime Opel razbija mnoge predrasude, jer Adam nudi prefinjenu vožnju poput nove A klase, preciznost upravljanja kao BMW serije 1 i ekskluzivnost poput jednog Minija, a u dizajnu koristi retro rešenja, kao i njegov glavni konkurent, Fiat 500. Verovatno je najbolje da isključite emocije (kao i uvek kada vam se nešto dopadne) i da ne razmišljate o novom Adamu, posebno ukoliko planirate da proširite porodicu, jer ovaj Opel nudi izuzetno malo mesta na zadnjoj klupi, a ni prtljažnik mu nije naročito prostran. Možda je najvažnije što kupac za 17.510 €, koliko je koštao model na testu, dobije “bezobrazno” dobro opremljen automobil “premijum” segmenta, koji tako i izgleda – otmeno i luksuzno. Pošto naši džepovi uglavnom ne mogu da podnese ovako jaku cenu, barem ne bez posete banci (pri čemu je teško reći šta je isplativije da uradite, da zatražite lizing ili da je opljačkate), najbolje je da se setite ovog modela za par godina, kada počne da se pojavljuje na placevima polovnjaka.

opel-adam-testoviOni koji žele nešto da dokažu, obično biraju BMW serije 1. Oni koji žele maksimalnu udobnost, kupuju A klasu, a oni koji se ne odlikuju zavidnim vozačkim umećem rado biraju Volvo V40. Ko će, onda, kupovati Adam? Na prvom mestu, oni koji ne mogu da dočekaju novu Corsu, pa oni kojima je dosadilo da uparkiravaju glomaznu Insigniju po gradu, ali i oni kojima se ne dopada VW UP!. Ako ste skromnijih zahteva, možete kupiti Adam 1.2 sa 70 KS za 10.900€ – doduše, bez bogate opreme, poput novinarskog Adama, koji je očigledno bio namenjen tome da oduševi pripadnike sedme sile.

Dizajn originalan, enterijer dopadljiv, kvalitetan i simpatičan, instrumenti pregledni

Dizajn Adama ne može da vam se ne dopadne. Ukoliko mislite da su linije novog Opela previše avangardne i smele, onda ste verovatno zreli za starački dom. Šalu na stranu, Adam bi se mogao nazvati malim dizajnerskim remek-delom. Enterijer je jednako moderan kao i spoljašnjost, a takođe je i prilično drugačiji od onoga što nudi konkurencija.

Štaviše, Opel Adam je osvojio nagradu za najbolje dizajniran enterijer, pobedivši na sajmu Automotive Interiors EXPO 2013 u Stuttgartu, ispred Alfe 4C, Jaguara F-Type, Renault Clija i Range Rovera. Nagradu je dodelio stručni žiri, vrednujući koncept, materijale, završnu obradu (izradu površina), te serijsku i doplatnu opremu automobila.

Adamovi aduti, koji su mu doneli pobedu u oštroj konkurenciji ispred Alfa Romea 4C, Jaguara F-Type, Renault Clija i Range Rovera, jesu “zvezdano nebo” na plafonu kabine, izvedeno iluminacijama ugrađenih LED elemenata, te mogućnost dosad najveće individualizacije izrade unutrašnjosti. Adam raspolaže sa gotovo 82.000 mogućih kombinacija stajlinga unutrašnjosti. Zbog toga je EXPO nagrada izuzetno priznanje za Opelov dizajnerski tim.

 

thumbs-upOsoben, avangardan i drugačiji automobil od svega što postoji na tržištu. Pouzdan agregat od 1,4 litara i 100 KS nudi pristojne performanse. Odlične kočnice i jednako dobra pasivna i aktivna bezbednost. Pristojna maksimalna brzina od 177 km/h koju može da održava bez naprezanja. Dovoljno precizan menjač, veoma dobro usklađen sa mogućnostima motora. Vrlo dobro ogibljenje, izvanredna stabilnost i upravljivost sa fantastičnim 17-icama. Vrhunska finalna obrada, kvalitetni materijali, odlična zvučna izolacija i još bolji kvalitet zvuka iz audio uređaja. Umerene cene servisa. Mogućnost personalizacije ovog modela veoma će se dopasti mladim ljudima.

thumbs-downOsnovna verzija nema klima uređaj, što je uvreda za automobil koji se proizvodi u Nemačkoj 2013. Paleta motora je nedovoljno dobra – nema nijednog turbo benzinca. Iako je ovo “fensi” automobil, prtljažnik je premali, a mesta na zadnjoj klupi nema dovoljno ni za decu. Cene sa bogatijim paketima oprema nije primerena našem tržištu.

Cena: od 10.150€

Vaš Opel Adam može biti unikat

Mogućnosti za individualizaciju modela su brojni. Počnimo od 12 boja karoserije sa nazivima koji prizivaju razne kulturološke reference koje će ljubitelji filmova odmah prepoznati, kao što su I’ll be Black, Papa Don’t Peach, Purple Fiction, James Blonde, Saturday White Fever i Buzz Lightgreen.
Sa svakom je bojom karoserije usklađen i personalizovan i ključ automobila, a krov može biti i iste boje kao karoserija, dok je za kontrastniji učinak moguće kombinovati tri boje krova sa bilo kojom bojom karoserije.

Uz bazni Adam, koji ne nosi posebni naziv paketa opreme, postoje i tri verzije koje predstavljaju prvi stepen individualizacije, a ostalo je na vama. Adam Jam je nov i nezavisan, namenjen kupcima kojima su važni moda i stil. Adam Glam je elegantan i odmeren, a oduševiće vozače prefinjenog ukusa. Adam Slam je sportski i urban (sa sniženim oslanjanjem). Opelov mališan koji ne priznaje ograničenja može se dodatno personalizovati sa tri različita paketa nalepnica (Adam Jam Splat, Adam Glam Fly i Adam Slam Stripes), koje se lepe na retrovizore i ostale delove automobila, na primer bokove i zadnji deo. Sa Adamom se ukupno nudi čak 31 različiti tip felne (imajući u vidu dizajn i boju) u veličinama od 15 do 18 cola, a tu su i posebni ukrasi za krakove naplataka (felni), i to u različitim bojama.

U enterijeru takođe postoji široka paleta mogućnosti personalizacije. Dostupne su četiri osnovne boje: crna, kakao, purpurna i bela. One se kombinuju sa 15 različitih dizajna sedišta koja dolaze sa velikim izborom materijala i boja. Tu je i 19 kompleta ukrasnih panela za prednju armaturu te vrata. Među 19 ponuđenih panela, 11 ih je u mogućim bojama karoserije, a osam ih je presvučeno folijom sa ukrasnim uzorcima. Kao deo paketa ambijentalnog osvetljenja, na dodir tastera moguće je odabrati između osam različitih boja osvetljenja enterijera. U unutrašnjosti kabine moguće je personalizovati krov tako da odgovara svakom ukusu. Kroz veliki panoramski krov u Opel Adam može ući puno prirodnog svetla, a krovovi sa otisnutim uzorcima predstavljaju posebno atraktivan detalj. Adamov najimpresivniji “plafon” je Starlight sa 63 LED lampice koje stvaraju osećaj zvezdanog noćnog neba.

Kupci koji žele u unutrašnjosti na prvo mesto da stave boju, mogu se odlučiti za Color Pack u kome su upravljač i menjač ukrašeni dodatnim dekorativnim elementima u boji.

Prvi u klasi: Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu glasom

Opel ADAM sa IntelliLink sistemom za informisanje i zabavu sada je dostupan sa kompletnom integracijom za Siri Eyes Free aplikaciju, jedinstvenog inteligentnog asistenta iz kompanije Apple koji vam pomaže da završite obaveze dok vozite tako što ćete to zatražiti.

Upotrebom tastera na volanu, kupci sa kompatibilnim iPhone telefonom sa iOS6 operativnim sistemom mogu da nalože Siri asistentu da uradi brojne zadatke dok oni bezbedno drže pogled na putu, a ruke na volanu. Ovo je nešto više od tradicionalne aktivacije glasom – možete da razgovarate sa Siri asistentom u Adamu baš kao što biste razgovarali sa nekom osobom. Kako bi dodatno smanjili ometanje, Apple i Opel su funkcionalost hands-free opcije podigli na još viši nivo sa Siri Eyes Free režimom koji vam omogućava interakciju sa vašim Apple uređajem koristeći samo vaš glas. Korisnici će primetiti da ekran na njihovom uređaju ne prikazuje Siri tekst u razgovoru dok se ova opcija koristi u Adamu. To je jedna od najvažnijih bezbednosnih mera koje je Apple preduzeo zajedno sa Opelom prilikom razvoja integracije kako bi obezbedili maksimalnu usredsređenost na bezbednost.

Opel Adam je lep i atraktivan, ali kakav je na putu?

Adam garantuje izuzetno ugodnu vožnju gradom. Motor nije lenj, dok volan je izrazito lagan, a takve su i ostale komande – mekane, i dobro raspoređene, pa će posebno pogodovati ženama vozačima. Adam je prvi mali automobil koji nudi drugu generaciju pomoći prilikom parkiranja sa mogućnošću prepoznavanja slobodnih parkirnih mesta (u Beogradu se neće baš proslaviti) i automatskog parkiranja vozila. Taj se sistem zasniva na ultrazvučnom senzoru. Pomoć prilikom parkiranja uvek dolazi sa upozorenjem za mrtvi ugao. Električni servo upravljač (EPS) uključuje i poseban način rada City koji na dodir prekidača pojačava servo asistenciju pri nižim brzinama. Start i stop sistem takođe funkcionišu besprekorno, za čistu peticu.

Kada se iz grada uputite u prirodu, na primer, na planinu, poželećete da stisnete pedalu gasa do poda, jer Adam krivine prolazi kao na “šinama”. Kod Adama nema naginjanja, zanošenja, i ostalih”atrakcija” koje vole iskusniji vozači. Nisko težište, dobar raspored mase, vrhunske opruge i amortizeri su učinili svoje. Osim toga, izvanredni ESP Plus najnovije generacije (serijski deo opreme kod svih Adama) fantastično obavlja posao. Podrazumeva se da je ESP integrisan sa sistemom kao što su ABS i kontrola proklizavanja, elektronskom raspodelom sile kočenja, kontrolom kočenja u krivinama i pomoći prilikom kretanja na uzbrdici. Na kraju, putnike u Adamu štiti robusna konstrukcija, napravljena od čelika visoke čvrstine.

Bezbednost putnika, pasivna i aktivna, danas je sve važnija, pa se očekuje da na uglednom Euro NCAP kreš testu Adam dobije maksimalnih pet zvezdica.

Dovoljnih 100 KS na 5.600 o./min. lepo zvuče: blokada je tek na 7.000 o./min.

Mada Opelov motor od 1,4 litra i 100 KS, sa maksimalnim obrtnim momentom od 130 Nm pri relativno visokih 4.000 o./min., predstavlja korektnu motorizaciju, ubrzanje do stotke za realnih 12 sekundi (fabrika obećava 11,5 s) zadovoljiće samo umerenije vozače.

adam-motor Ubrzanja i međuubrzanja su pristojna, ali ogibljenje, kočnice i direktan servo upravljač su kao poručeni za agregate sa bar 200 KS. Dok jurite brzinom od oko 170 km/h, imate utisak “da stojite”. Adamova oslanjanje, umereno sportski tvrdo, nudi odličan kontakt sa asfaltom, a upravljanje ovim automobilom je uvek sigurno. Pri naglom kočenju, a dok se krećete maksimalnom brzinom od 177 km/h (Opel optimistično obećava 185 km/h), Adam deluje mirno i sigurno poput tri puta skupljih automobila BMW-a i Mercedesa.

Tokom prva dva dana testa vožnjom u Beogradu, Opel Adam je trošio 7,2 litara

Jasno je da je Adam konstruisan za mlađe vozače, koji obožavaju da pritisnu papučicu gasa do poda. Možda su baš zbog toga Opelovi inženjeri iskombinovali vrhunske vozne osobine sa “slabašnim” motorima koji vas neće odvesti u “večna lovišta”, već do željene destinacije. Zbog toga se Adam (a ne BMW X5 ili X6) preporučuje i onim mladim ljudima koji su tek dobili vozačku dozvolu.

adam-todorovicAdam nije mogao – ili hteo – brže od 177 km/h, i to u četvrtoj brzini (u petom stepenu prenosa neće ni 175 km/h). Više od performansi cenićete njegovu umerenu potrošnju od 6,8 litara (na testu). Moram da priznam da nisam bio nimalo nežan sa papučicom gasa, ali sistem Start/Stop u gradskim uslovima vožnje štedi preko 0,5 litra goriva na svakih 100 km. Elektronska blokada se uključuje tek na 7.000 o./min., a vožnja sa gasom do poda u četvrtoj brzini je i dalje prilično daleko od “crvenih” 6.500 o./min. Adam želi i može mnogo brže, pa se nadam da će mu Opelovi inženjeri podariti neki turbo benzinac kakvih Opel sada ima u izobilju. Zaključak je jasan: Adam je mnogo bolji, udobniji i upravljiviji automobil od Corse. Testnu Corsu 1.2 sam zamenio Adamom pre odlaska na more, i iznenadilo me je koliko Adam ima bolji, direktniji, a mnogo laganiji servo upravljač pri manevrisanju. Adamu treba samo 36,4 metara do zaustavljana pri brzini od 100 km/h, pa kočnice zaslužuju najvišu moguću ocenu. Corsa nudi osetno manje komfora, tvrđa je, a u enterijer dopire mnogo više neprijatne buke. Prosto, Adam je za dve klase bolje vozila od “ostarele” Corse, pa ako želite vrhunski automobil, a cenite Opel, izborom ovog automobila nikako nećete pogrešiti, jer je on već sada postao ikona A segmenta.

Šta ona kaže: Benzinac 1.4 je dovoljan samo veoma iskusnim vozačima. Na zadnjem sedištu ni deci ne može biti komotno. Ovaj automobil je klasa za sebe. Veoma je siguran, izuzetno stabilan i jednako upravljiv. Lako ga je parkirati, lepo ga je voziti gradom, a ni na autoputu nije najsporiji. Ako imate tu sreću da postanete vlasnik ili vlasnica Adama, uživaćete u svakoj sekundi provedenoj u njemu. Prtljažnik je neugodno mali – 170 litara je jedva dovoljno za omanji kofer – ali sumnjam da će potencijalni vlasnici Adama poželeti da ga natovare stvarima. Adam je uspeo model za uspele i ostvarene ljude.

Kome je namenjen ovaj automobil?

Imate dovoljno novca i dobrog ukusa? Ne živite sa tatom, mamom, bakom, dekom, stricem i ostalom familijom i za sada ne nameravate da stvarate ili proširujete sopstvenu porodicu? Onda možete sebi da dozvolite luksuz da razmotrite kupovinu Opel Adama.

aleksandar-todorovic-opelNemojte radije odabrati polovan automobil sa pola miliona kilometara, u “savršenom stanju”, koji ima prtljažnik od 500 litara. Nemojte misliti da je kupovina polovnjaka sa tri puta vraćanom kilometražom racionalna odluka, a kupovina malog, bezbednog i stabilnog Adama nije. Adam će vas šarmirati na prvi pogled – ili barem, šarmirao bi vas kada biste zakazali probnu vožnju i malo ga provozali, ali to će teško biti moguće, jer ga Opelovi dileri uglavnom i nemaju u ponudi kao test vozilo. Njihova greška? Možda se povode činjenicom da se u Srbiji automobili kupuju na kilogram i na metar.

Bilo kako bilo, ovaj Opel je odličan automobil za uspešne mlade ljude koji mogu da ga priušte, čak i kada žive na Balkanu. Preskup? Pogledom na cenovnik dolazimo do saznanja da Adam 1.2 sa 70 KS i klima uređajem može da se kupi za 10.900€ (na snazi je popust od 960€), koliko košta i Dacia Sandero Stepway. Ukoliko veličinom automobila ne morate da nadoknađujete neki drugi nedostatak, onda ćete lako zaključiti da je Adam daleko bolja kupovina od Sandera Stepway.

Na kraju ovaj test želim da posvetim jednom velikom umetniku, muzičaru Branimiru “Džoniju” Štuliću, i naravno svim lijepim ženama koje prolaze kroz moj grad, i gradove koje volim i često posećujem. Ukoliko ste kojim slučajem kroz život do sada prolazili bez pesama genijalnog Štulića, možda je sada krajnje vreme da se malo muzički obrazujete (kliknite ovde). Uživajte u dobroj muzici, i lepim ženama, dok ne kupite Opel Adam. 

Cena: od 10.150€

DIMENZIJE: SPECIFIKACIJE
Dužina 3.700 mm
Širina 1.720 mm
Visina 1.480 mm
Međuosovinski razmak 2.310 mm
Prtljažnik 170 l
Težina od 1.088 kg

MOTOR : SPECIFIKACIJE
Zapremina 1390 ccm
Snaga 100 KS pri 6.000 o./min
Obrtni momenat 130 Nm pri 4.000 o./min

PERFORMANSE : SPECIFIKACIJE
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 11,5 s
Maksimalna brzina 185 km/h
Potrošnja (fabričko obećanje) 5,1 litara
Potrošnja na testu 6,8 litara
EuroNCAP kreš test 4 zvezdice

Zakažite test vožnju na 032/382-182 ili na 064/8-555-202.

opel.interauto-trade.rs

 

Testoviautomobila-RS-LOGO

TESTIRALI SMO: Honda Civic Tourer 1.8

Testoviautomobila.rs: Testirali smo Citroën C4 1.6 HDI

TESTIRALI SMO: Renault Twingo Sce 70

TESTIRALI SMO: Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: novu Toyotu Yaris 1.3

TESTIRALI SMO: Novi Nissan X-Trail 1.6 DCI

TESTIRALI SMO: Renault Clio IV 1.5 DCI

TESTIRALI SMO: Škoda Octavia A7 1.4 TSI

TESTIRALI SMO: Great Wall H6 2.0 TCI

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.