Da li kupiti Punto i koji benzinski motor je bolji 1.2 ili 1.2 16V?

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, pročitao sam skoro sve što ste napisali na Vašem sajtu i malo se auto obrazovao! Došao sam do nekih zaključaka i sam. Kupujem prvi auto, nemam previše para i kao manje više jedina opcija mi je Fiat Punto. Modeli od 2002 do 2006 te su tu negde.

Jasno mi je da taj auto neće biti u nekom stanju ali trenutno je tako, dok se malo ne izveštim. Vozio bi po gradu i na otvorenom putu, do 300 km. Ne brzo, sve u normama (autoput do 120).

Vidim da postoje 2 realna modela, 1.2 sa 8 i 16 ventila. Kažu d aje ovaj jači bolji ali i skuplji za održavanje. Koliko skuplji?

Vidim da ima u pondi i dosta modela sa 3 vrata, kažu da su mahom to bili teretni automobili… Vredi li to uzeti? Ne smet ami što ima troja vrata! E da, ima i dosta modela s augrađenim plinom. vredi li to gledati? Ako može, u 2 rečenice, šta d agledam na autima o savet koji model da pazarim. Nenad Dražić.

Ime i prezime: Nenad Dražić
Kada planirate kupovinu?: U naredne 2 nedelje
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: 2.000 evra
Šta trenutno vozite?: treutno bez auta, kupujem prvi auto
Između kojih se automobila dvoumite?: Fiat Punto
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Izguglao!
Koliko kilometara godišnje prelazite?: Planiram 10 000
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Gospodine Dražiću, kad kupujete polovan automobil u Srbiji, prvo je uspeh da kupite automobil koji nije ukraden, jer nije prijatno da vam ga oduzmu na Mađarskoj, Bugarskoj ili Grčkoj granici. Kod nas ima jako mnogo ukredanih automobila koji su uredno registrovani, čak i pripadnici MUP-a privatno voze takve automobile i ništa.  Pod dva, imajte na umu da bar 90% vozila u oglasima imaju vraćenu kilometraže za 200,000 ili 300,000 km, jer narod nema para, a dileri mogu da zarade samo ako uvoze vozila sa mnogo većom kilometražom od proseka. Verzije Punta koji su bili venovi jesu jeftiniji, ono imaju teško jače i tvrđe opruge, jer imaju veću nosivost, pa je zato takav automobil nedobniji. U proseku imaju i slabiju zvučnu izolaciju, lošiju opremu, ali ako je cena prijatno niska, a motor i menjač zdravi, zašto ne kupiti takav auto, ako ne možete da kupite nešto bolje? Naravno, ovo pišem samo uslovno, jer nikada nisma preporučivao kupovinu Punta koji je vio van, ali ako je cena mnogo niža, a auto nije havarisan ili ukraden, zašto ga zaobići.

Servisne knjižice polovnjaka u Srbiji su u 90% slučajeva falsifikovane (koštaju samo 30 evra u Italiji), proverite ih obavezno u ovlašćenom servisu, ili u nekoliko ovlašćenih servisa. Nemojte biti lenji, jer u suprotnom bićete 100% prevareni. 

van-fiatFiatov motor 1.2 sa 8 ventila je dugovečniji, pouzdaniji od motora 1.2 16V sa 80 KS, redovno održavanje košta isto, ali je generalna za verziju sa 16 ventila skuplja. Ja ipak preporučujem motor 1.2 16V ako je u dobrom stanju, jer više “konja” znači i kraće, bezbednije preticanja. Prosto, Punto je sa 60 KS “lenj” i spor automobil, ali ako se uglavnom vozite autoputevima to nećete puno primetiti, jer kao od šale održava brzine od oko 130-140 km/h.

Napisao sam vam g.Dražiću malo više od dve rečenice, apsolutno besplatno, ali ako želite pravi, ozbiljan odgovor onda morate da mi dopunite vaše pitanje, i da mi napišete sve vaše dileme koje imate, i da mi navedete sve automobile koji dolaze u ozbir, jer nije dobro da se bazirate samo na jednom modelu.

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Oštetio sam felnu u žešćoj rupi: sad se čuje tup zvuk

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajca

Plivajući zamajac: sve prevare vašeg majstora

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Testoviautomobila-RS-LOGO

Volvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.