Deset najvećih grešaka pri izboru automobila

Nov ili polovan: večita dilema koja muči sve kupce. Sa kupovinom automobila troškovi tek počinju, zbog čega polovnjak često nije najracionalnije rešenje.
Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.rs

Testoviautomobila RS LOGO

Visoke cene automobila u Srbiji nisu jedina prepreka za izbor pravog automobila. Nedostatak informacija i znanja po pravilu vode do pogrešnog modela.

Oslanjanje na “iskustvo” lokalnih majstora koji su u toku sa dešavanjima koliko je i vaša staramajka upućena u prednosti pojedinih računarskih operativnih sistema, obično je prva, ali ne i najmanje tragična greška. Ulaganje životne ušteđevine u automobil koji ne ispunjava ni delić vaših potreba košmarni je scenario zbog koga se treba postarati da izbegnete najčešće zablude kojima obično podležu srpski kupci.

Izbor boje nije tako važan, ali izbor karoserije, motora i opreme jeste. Prilikom kupovine vozila dobro je razmišljati i o daljoj prodaji. Ovo ipak ne treba da bude presudan faktor pri izboru, jer se situacija na tržištu za nekoliko godina može značajno izmeniti.

1) Polovnjak nije uvek racionalnija kupovina od novog automobila.

Kod nas je mnogo platežnih kupaca koji za sumu od 10.000 evra do 15.000 evra radije biraju polovan nego nov automobil, rukovodeći se činjenicom da nov auto već posle prve godine može izgubiti i do 20 odsto od svoje početne cene. Pritom često zaboravljaju da polovan automobil sa preko 100.000 km nije u “cvetu mladosti” i da ga nije jeftino održavati. Dakle, ovaj proračun nije baš tako jednostavan kao što se to na prvi pogled može učiniti. Nemojte zaboraviti ni činjenicu da vas niko ne prisiljava da samo posle godinu dana prodate auto i tako izgubite novac.

peugeot-2008

2) Nov automobil može biti neisplativa investicija.

Veliki broj kupaca zbog straha od kupovine “mačke u džaku”, odnosno polovnjaka, bira nov automobil iako planira da godišnje prelazi manje od 15.000 km. Ukoliko imate običaj da automobil menjate na tri do četiri godine, ova kombinacija sa malom prosečnom godišnjom kilometražom i kupovinom novog automobila je veoma skup hobi ili, narodski rečeno, “bacanje para”. U ovom slučaju, izbor očuvanog polovnjaka starog pet do šest godina sa manje od 100.000 km predstavlja daleko razumnije i isplativije rešenje. Naravno tada su benzinci bolji i realniji izbor.

3) Odredite koliko vam veliki automobil treba.

G.Miodrag Đelmaš ističe da kupci prave velike greške prilikom izbora karoserije i veličine automobila. Kupovina džipa sa kojim nikada nećete sići sa asfalta ili otići barem na zimovanje svakako je skup i pogrešan izbor.

Ukoliko izaberete veći automobil nego što vam je potrebno, kao što je limuzina sa snažnim agregatom, ubrzo ćete shvatiti da vam se nimalo ne dopadaju troškovi održavanja, a o problemima pri parkiranju i u gradskoj vožnji da se i ne govori.

Stoga treba dobro odrediti prioritete, jer brži i skuplji automobil nije uvek i najbolji.

4) Pobednik uporednog testa nije uvek automobil za vas.

U želji da se informiše, kupac često posegne za specijalizovanim magazinima koji objavljuju detaljne uporedne analize modela, sa beskrajnim tabelama i ocenama koje ne moraju uvek biti objektivne.

Bodovanja pojedinih karakteristika automobila često se ne poklapaju sa vašim zahtevima i prioritetima, zbog čega svaku osobinu treba analizirati zasebno. Ukoliko su vam dobra pouzdanost i udobno oslanjanje najvažniji, zanemarite činjenicu što je dotični model možda tek treći ili četvrti po konačnom rejtingu.

Možda niste obratili pažnju, ali novinari u Srbiji uopšte ne navode mane automobila. To odgovara itekako marketingu, ali ne i vama kupcima. Nemojte prilaziti kupovini, izboru automobila navijački, i budite svesni da auto koji ste odabrali ima itekako mnogo mana, iako je auto godine, ili najbolji automobil u klasi. Niste više dete.

Pročitajte kompletan tekst na portalu www.DANAS.RS u rubrici AUTO (Klikni ovde)

Deset najvećih grešaka pri izboru automobila

See more at: http://www.danas.rs/auto.1171.html?news_id=328612&title=Deset%20najve%C4%87ih%20gre%C5%A1aka%20pri%20izboru%20automobila#sthash.ahxr2jNv.dpuf

danas
Volvo