Najbolji auto za početnika – za 3.500 evra

Poštovani g.Aleksandre, jako mi se sviđa način na koji analizirate automobile, nigde ništa slično nisam našao na srpskom vebu.

Nije da nemam kome da se obratim kad je kupovina automobila u pitanju, ali jednostavno jako sam skeptičan da me tuđi saveti ne odvedu u pogrešnom pravcu. Vozači koje poznajem prema automobilima imaju stav kao i većina ljudi u Srbiji prema fudbalskoj reprezentaciji – svi su stručnjaci, svi se razumeju u sve…

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Čini mi se da niko nema širu sliku i da su bez sluha za ono što je meni potrebno. Radije bih se oslonio na vaše iskustvo i znanje. Nadam se da ćete kao pravi profesionalac moći da mi pomognete nakon što vam detaljno objasnim kakav automobil bi zadovoljio moje potrebe.

Vozačku dozvolu imam već 10 godina, imao sam priliku da sedim za volanima različitih automobila, ali nemam bog zna kako definisan ukus. Retko vozim, svakih tri do pet meseci možda. Laik sam kad je reč o automobilima, ali ne baš totalni. Posmatram ih isključivo kao prevozno sredstvo koje će me prebaciti od tačke A do tačke B. Nisam agresivan vozač, ne ložim se na kubikaže, određene marke… Dizajn, pa ako mogu tako da kažem, i udobnost nisu mi prioritet. Hoću da kažem da bih to žrtvovao radi bezbednosti i ekonomičnosti. Supruga je upravo na putu da položi vozački. Manje-više, oboje smo u nekom smislu početnici. Stoga nam treba auto u kojem ćemo se sutradan oboje osećati bezbedno i komotno (u smislu manevrisanja, uparkiravanja itd.)

Auto nam pre svega treba zbog 4 duža putovanja godišnje (do 500 km u jednom pravcu), za kraća sporadična vikend putovanja van Beograda (do 100 km) i vozio bih ga naravno, ukoliko bi mi to bilo isplativo, do posla i nazad (8-10 km u jednom pravcu). Sve u svemu, kad se podvuče crta, ne bismo prelazili više od 10.000 km godišnje.

I ja i supruga smo po prirodi jako skromni, imamo skromna primanja i prema tome potreban nam je takav auto. Bezbedan, pouzdan, mali potrošač, jeftin za održavanje u pogledu servisa, delova, guma registracije itd. Bitno nam je da automobil ima 4 vrata.

Znam da zvuči kao da tražim nešto nemoguće. Svestan sam da za 3.500 evra i ne može bog zna šta da se dobije, ali opet oslanjam se na vašu ekspertizu i da ćete mi pomoći da nađem baš ono što će me zadovoljiti kad je odnos cena-kvalitet u pitanju, odnosno kako ste i sami u jednom tekstu napisali „najmanje loš polovan auto“. Meni i supruzi se oboma sviđaju mali okretni „automobilčići“ – panda, corsa, focus, yaris, clio, hjundai…(tim redosledom), ali ne bismo imali problem ni da nam kažete kako je idealan izbor za nas dačija u žutoj boji 🙂

Cenim vaše znanje i vreme i stoga sam spreman da vam platim 13.000 dinara da mi pronađete auto. Samo vas molim da mi u mejlu pošaljete tačan broj računa na koji novac može da se uplati, da ne bi došlo do zabune. Značilo bi mi ako je ikako moguće da porazgovaramo pre nego što vam uplatim novac. Nadam se da nećete zloupotrebiti moju nestručnost i iskrenost.

Ime i prezime: Vladimir Maričić
Mejl adresa: ##########@yahoo.com
Telefon: 064#########
Kada planirate kupovinu?: U narednih mesec dana
Kakav auto kupujete?: Polovan
Koliko novca želite da potrošite?: Do 3.500 evra
Šta trenutno vozite?: Ništa
Između kojih se automobila dvoumite?: Ništa posebno
Gde ste čuli za ovaj sajt?: Preko Gugla
Koliko kilometara godišnje prelazite?: Do 10.000 kilometara
Da li biste platili da vam pronađem auto?: Da

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi g.Maričiću, hvala vam na zanimljivim pitanjima. Vaš problem je sada moj problem, i računajte da ću vam pronaći solidan auto za malo novca.

FIAT Panda je jedan od automobila koji su za preporuku. Jako je pouzdan, upravljiv, pregledan, jeftin za održavanje. Citroen C3 košta manje nego što vredi, tako da njega treba staviti u uži izbor. Najbolji menjač, najprecizniji ima VW Polo, a osim toga to je i veoma kvalitetno izrađen auto. Ako planirate bebu, ja jako cenim Opel Merivu, to je čudesno praktičan i prostran auto a sa Multijet motorom i pun pogodak. Moramo da definišemo koliko veliki auto vama treba. Svakako da su Polo i Meriva mnogo bezbedniji od malene Pande ili Sandera, odnosno Punta Classic.

Situacija na tržištu se menja, cene variraju. Ponuda takođe. Mislim da je idealan auto za vas Grande Punto, ali i Clio. Kod nas je Grande Punto neobično cenjen, i popularan, pa su mu cene jako često nerealno visoke. Istina da je 1.3 Multijet dobar motor, i da je stekao popularnost u Srbiji jer nema plivajući zamajac (dok isti taj motor u Corsi ima plivajući).

Dileri, manje uvoze benzince, jer se oni manje traže, pa kada ja savetujem one sa tankim džepom, a u tu grupu i vi spadate, da date prednost benzincima, jer su prešli manje, i jer su im kvari jeftiniji, daleko jeftiniji, stavljam sebe u “nepriliku”, kada treba i da vam pronađem takav auto, jer je teže naći dobro očuvan benzinac. Oni jesu prešli manje u proseku, ali kod nas se automobili jako, jako loše održavaju, čak bih rekao bezobrazno loše.

Zna se ona da svaki “ciga” svog konja hvali, a kako mi mnogo volimo romsku kulturu i mentalitet, Srbi su poprimili puno toga od roma, a ponajviše u ophođenju prema automobilu. Znate za ono kad “ciga” kaže da je taman naučio konja da ne jede, a on crče? E tako naši Srbi, menjaju ulje na 30 000 km, i teraju, teraju, reaguju samo kad nešto mnogo lupa i zveči, tada nađu najjeftinijeg majstora (pa neće valjda najskupljeg i najboljeg?) i kupe naravno kineske delove, koji nisu skupi, ali i ne traju puno. Što se kaže koliko para toliko i muzike.

Clio takođe mogu da preporučim. Ako hoćete najmlađi auto za najmanje novca, nije loše da razmislite o rumunskim automobilima. Dacia Sandero nije automobil u koji sam ja zaljubljen i koji mene oduševljava. Iz godine u godinu sve više cenim Dacije, jer se pokazalo da se manje kvare od Renaulta.

Sandero ima jednostavnu elektroniku i elektriku, provereni kompjuter, proverene motore, šteta što i kvalitet ugrađenih materijala nije bolji. Ali ako ste spremni na razne “cvrčke” u FIAT-u kojih po pravilu uvek ima, onda ćete se navići i na istu tu “muziku” kod Dacije, samo što kod nje više škripe sedišta, a manje kokpit. Mada pravilo je da nema pravila, sve zavisi kako je auto vožen i koga je vozio.

Sandero može da se nađe u Srbiji u dobrom stanju, jer je cena održavanja Dacija prihvatljiva, pa zamislite postoje Srbi koji su kupili Sandero i održavali ga recimo u HIT Autu i nakon isteka garancije. Naravno i ti automobili su pod velikim znakom pitanja, jer znate i sami kakvi su naši vozači.

Grande Punto jako teško može da se pronađe za 4.000 evra, ali zato mogu da vam nađem Renault Clio ili Sandero.  Punto Classic takođe nije loš izbor, naprotiv.

OVO JE SAMO UVODNI DEO ODGOVORA. KOMPLETAN ODGOVOR JE POSLAT GOSPODINU.

Broj računa je: 285233504000148510 Sberbank

Pitajte Aleksandra Todorovića

Volvo