OVO JE SMRT ZA VAŠ AUTO: Navika vozača u Srbiji

Dragi moji čitaoci, sećam se kada sam pre više od dve decenije, počeo da nudim mojim čitaocima da im ja nađem i održavam automobil. Žene i neuki kupci su bežali od mene sa auto placa na pomen velikog servisa odmah nakon kupovine. Dame su to shvatale kao veliki “kvar” jer čim auto mora odmah kod majstora po kupovini, zaključivale su da je to jako loš auto, i da nije za kupovinu. Nalickani polovni automobili sa mnogo godina i mnogo kilometara iza sebe nemaju ništa zajedničko sa novim vozilima, iako često izgledaju odlično. Poliranje nije skupo, a nije problem i da se oforba branik ili hauba, to znatno može da unapredi izgled automobila ali ne i stanje motora i kompletnog automobila. Jako je veliki problem što većiana naših vozača ne zna da vozi auto (naravno da to većina doživljava kao veliku uvredu), i da ogroman broj vozača u Srbiji imaju jako loše navike, koje su smrt za motor, menjač i auto. Piše: Aleksandar Todorović.

 

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

Pitajte Aleksandra Todorovića

Uvoz automobila iz EU koji vi odaberete

 

Navika da se automobilom prelaze kratke destinacije – do škole, vrtića, prodavnice, može skupo da košta jer motoru koji tokom vožnje ne dostigne radnu temperaturu prete ozbiljni kvarovi.

Kratka vožnja od stotinak metara ostavlja motor nezagrejanim. To za sobom vuče ozbiljne posledice – vlaga ne stiže da ispari i meša se sa uljem, stvaraju se naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim delovima motora. Opasnosti, kvarovi  i problemi su brojni.

 

Jedna od opasnosti kratke vožnje je i mešanje ulja i goriva.  Problem je što ne dolazi do promena na ulju koje se mogu videti golim okom.

 

Morati znati da se sa vremenom akumulira sve veća količina vode i goriva u karteru ulja. Najgore je što ulje ubrzano gubi viskozitet, ne podmazuje dobro motor,  pa na kraju i dolazi do skupih oštećenja pokretnih delova motora.

 

 

Srbi nakon duže ili brže vožnje, kad parkiraju, ugase odmah motor. To je greška i veliki problem za motor, a još više za turbo punjač. Tokom intenzivne vožnje, turbo i motor se znatno zagrevaju, prenoseći toplotu na ulje i druge vitalne komponente sistema. Ova temperatura može biti izuzetno visoka, posebno u turbu, koji nastavlja da se vrti i kad ugasite motor. Tada turbo ostaje bez preko potrebnog ulja koji ga hladi i podmazuje, i tako nastaju mikro oštećenja na njemu, koja se sa vremenom povećavaju.. Ako odmah ugasite motor, cirkulacija ulja se prekida, a preostala toplota može uzrokovati oštećenja ili prekomerno trošenje delova.

Zato je važno da, nakon što se parkirate, pustite motor da radi na leru par minuta. Tada antifriz i ulje nastavljaju da cirkulišu kroz motor. Tako smanjuju temperaturu motora i ključnih komponenti. Ako tako uvek činite produžavate životni vek  turbo punjaču i motoru. Jako je važno da se smanji temperatura motora na podnošljiv nivo pre gašenja, čime se smanjuje rizik od oštećenja. Kratke relacije, uništavaju kako benzinske tako i dizel motore.

 

 

 

Kako da vam motor automobila duže traje

Kupce automobila u Srbiji najviše zanima kolika je pređena kilometraža, te na osnovu nje sude o stanju motora, što je u uglavnom pogrešno. Želja svakog novopečenog vlasnika automobila jeste da “srce”, odnosno motor njegovog automobila, pređe što veću kilometražu pre generalnog remonta.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik sajtova najboljiauto.comtestoviautomobila.rs

Kupci novih automobila ne znaju da već prvih mesec dana pogrešne razrade motora može znatno smanjiti život agregatu, pa se navike većine srpskih vozača katastrofalno odražavaju po zdravlje motora

 

 

Da li ste sigurni da znate sve o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem? Možda će vam ovaj tekst pomoći da proverite i dopunite svoje znanje.

Kada je hladno, ipak pustite da motor radi nekoliko minuta u leru, iako neki tvrde da to nije potrebno. Nemojte mešati optimalnu radnu temperaturu rashladne tečnosti, i optimalnu temperaturu ulja.

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem rade na principu pretvaranja hemijske energije (goriva) u toplotnu. Najefikasniji motori pretvaraju tek oko 30% toplotne energije u mehanički rad, i to u idealnim uslovima i na potrebnoj radnoj temperaturi.

 

 

Ključ dobrog i dugog radnog veka agregata jeste u efikasnom podmazivanju, koje je najkritičnije u prvim minutima rada motora. Uloga i kvalitet ulja veoma su važni, jer se sa uljem smanjuju trenja i trošenja pokretnih delova motora. Veoma je važno i da u kružni tok ulja pod pritiskom ne dospeju nečistoće, metalne čestice i produkti sagorevanja, koji bi trebalo da ostanu na filteru ulja, a koji uvek treba menjati sa zamenom ulja.

 

Neki naši vozači nepotrebno štede na ovim filterima, menjajući ih tek pri svakoj drugoj zameni ulja, što u mnogome skraćuje vek motora, posebno ukoliko sagorevate gorivo lošeg kvaliteta. Zaprljani filter ulja smanjuje pritisak ulja i povećava opterećenje uljne pumpe. Zbog toga uvek treba birati izuzetno kvalitetna motorna ulja, posebno ako imate motor sa turbo punjačem, koji traži izuzetno efikasno podmazivanje. Motorna ulja su derivati baznih ulja i raznih dodataka – aditiva, koje nije potrebno sipati ukoliko ste odabrali polusintetičko ili sintetičko ulje, budući da su ova ulja visokorafinisana. Sintetička ulja imaju bolja svojstva i zato pružaju mnogo bolje podmazivanje motora, jer predstavljaju kombinaciju laganih i otpornih ugljovodonika, dobijenih hemijskom sintezom.

 

Nov motor traži postepenu razradu

 

Nov agregat traži umereno doziranje gasa u prvih 2.000 km. U prvih mesec dana vožnje ne smete previše opterećivati pokretne delove motora, jer je za njihovu razradu potrebno određeno vreme. Dok novi motor radi, zbog trenja dolazi do brušenja kliznih površina i taloženja metalnih nečistoća u ulju. Zato većina proizvođača automobila u motor sipa takozvano “ulje za razrađivanje”, koje se posle relativno kratkog intervala zamenjuje standardnim uljem, svakako nakon ispiranja motora.

 

U toku razrade motora, obrtaji radilice ne smeju preći polovinu maksimalnih mogućih obrtaja. Ukoliko je crveno polje na obrtomeru na 6.500 o./min., u prvih 2.000 km vožnje nemojte opterećivati motor sa više od 3.300 o./min., posebno ne na duži vremenski period. Ako u periodu razrade agregata konstantno “terate” motor na visoke obrtaje, znatno ćete mu smanjiti životni vek. Naravno, bez obzira na to da li imate nov ili islužen motor, redovno proveravajte nivo ulja u karteru, jer je to od presudne važnosti za dug život vašeg agregata.

 

 

Kvalitet motornog ulja i njegova redovna zamena od primarnog su značaja za dugovečnost motora. Nov motor traži umereno doziranje gasa u prvih 2.000 km.

 

Turbo punjač se vrti i do 250.000 o./min., zbog čega je nakon parkiranja potrebno ostaviti motor da radi još pola minuta na praznom hodu kako ne bi došlo do “toplotnog šoka”, odnosno oštećenja ležajeva i vratila.

 

Agregati sa turbo punjačima su veoma osetljivi na turiranje hladnog agregata, jer je potrebno izvesno vreme da se postigne optimalno podmazivanje. Motorno ulje je kod atmosferskih motora u kontaktu s temperaturama višim od 300°C, a kod agregata sa turbo punjačem – i preko 500°C.

 

Hladan start znatno skraćuje vek agregata

 

Ukoliko često startujete motor zbog kratkih relacija u gradu, obavezno skratite interval zamene ulja. Imajte na umu da samo jedan hladan start troši motor kao 15 sati rada na optimalnoj radnoj temperaturi. Ulja niskog viskoziteta bolje podmazuju motor kod nižih temperatura i omogućuju brže postizanje radne temperature. Sa uljem gradacije 15W – 40 motor se zagreva nakon 25 km, a sa 10W – 40 upola kraće. Izbegavajte vožnju u zimskim uslovima, jer tada motoru treba mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu. Takođe zaobiđite vožnje na kratkim relacijama, jer one najviše skraćuju životni vek agregata. Ukoliko ste primorani da svakodnevno vozite automobil u gradu, gde dominira režim “stani-kreni” vožnje, slobodno skratite interval zamene ulja.

 

Druga krajnost su vlasnici automobila koji retko voze i godišnje prelaze samo koju hiljadu kilometara. Oni zbog toga često smatraju da nije nužno da menjaju ulje svake godine, u čemu veoma greše: sve i da je automobil stajao godinu dana bez ijednog pređenog kilometra, ulje je izgubilo potreban viskozitet i treba ga promeniti.

 

Filter za vazduh je takođe veoma bitan i treba ga menjati čim se zaprlja. Naši vozači mnogo greše jer ga čiste, na primer, komprimovanim vazduhom, čime se nečistoće utiskuju dublje u filter. Zbog toga motor ne može pravilo da “diše”, što se negativno odražava na potrošnju, a još više na vek motora.

 

 

Visoki obrtaji skraćuju život motoru

 

Životni vek motora u velikoj meri zavisi od težine vaše noge na gasu.Tečna vožnja produžava vek motoru, a pored toga trošite i manje goriva. Najvažnije od svega jeste da pratite tok vožnje i vozite prosečnom brzinom, odnosno – da pratite ritam koji nameću drugi vozači. Uvek koristite zalet: mnogo je bolje, odnosno štedljivije, da ubrzate automobil na ravnoj deonici puta pre početka uspona, kako bi vas “pogurala” inercija i da biste izbegli da poterate motor u visoke obrtaje. Veoma je važno da vredno menjate stepene prenosa naviše, najkasnije na “završetku obrtnog momenta”. Kod benzinskih agregata je to oko 4.000 o./min. radilice, a kod dizelaša se maksimalna sila isporučuje na oko 2.000 o./min. Zato već preko  2.500 o./min. odaberite viši stepen prenosa. Imajte na umu da visoki obrtaji naprežu motor i da su nagla ubrzavanja štetna, kao i teranje obrtaja radilice u crveno polje na obrtomeru.

Preporuke dajem samo ako vam ja tražim automobil. Srećnu vam kupovinu želim, u svakom slučaju! Ali vam još više želim da angažujete vrhunske majstore, jer više nije moguće kupovati kola na sreću, danas su automobili MNOGO NEŽNIJI i MNOGO KOMPLIKOVANIJI.

Naravno, uslov je da vam moj majstor održava automobil, ne zato što vi nemate dobrog majstora, već zato što je to moj uslov.

Bojan Tokić: Todorović mi je našao odličan auto!

Poštovani gospodine Todoroviću,

Pre dve nedelje sam kupio Peugeot 308 koji ste mi našli.  Kupovina automobila preko vas je za mene jedno novo i drugačije iskustvo. Čitao sam vas godinama, i kada sam konačno skupio dovoljno novca, definitivno sam rešio da mi vi preporučite i nađete odgovarajući automobil. Muka mi je raznoranih prevaranata, i ne želim da kupim sumnjiv auto. Imao sam prilike konačno da doživim i vidim kako taj proces funkcioniše i hteo sam da sa Vama i čitaocima podelim to iskustvo, jer verujem da se mnogi potencijalni kupci lome da li da vas angažuju ili ne, sumnjičavi su prema internetu, i vole da biraju boju, opremu, i imaju hronični nedostatak poverenja. Svima predlažem da odvoje par meseci, pa i godinu dana, da zaprate objave urednika Todorovića na njegovim facebook stranicama Testovi Automobila Srbija i Najbolji Auto, i da se uvere na koji način piše, deli savete, komunicira sa čitaocima. To je čovek kome je cilj da se prevarantima stane na rep, i novinar koji je meni, ali i mojim prijateljima svojim tekstovima razjasnio mnogo toga. Usluga košta, ali meni je Todorović uštedeo mnogo vremena, natezanja sa prodavcima, majstorima. Posle pet dana nestrpljivog iščekivanja, dobio sam slike, sve specifikacije najboljeg automobila koji je našao za mene. Dobio sam auto u boji koja mi nije omiljena, ali evo vozim taj auto par nedelja, sve funkcioniše besprekorno, ja sam prosto prezadovoljan!

 

Zašto sam nekom drugom prepustio odabir auta, a ne samom sebi?
Kao i svaki prosečan Srbin, volim lep izgled auta, komfor… Još i ako on podiže društveni status, apsolutno onda znam šta bih birao. Ali pošto sam svoj prvi auto imao Renault, odlučio sam se da se još malo zadržim na ovo, brendu jer mi pruža udobnost a i imali su dobre benzince. Barem sam ja dobrog našao. Samo što taj auto sada ima 20 godina. Moj prvi odabir je bio Renault Megane 1.6 benzinac, godišta negde oko 2010, jer mlađi nisam mogao da nađem. Korona i ratovi su poremetili sve, tako da je odabir auta sada mnogo teži nego što je bio.
Nisam uspeo da nađem model koji mi odgovara jer to što sam tražio, brzo se prodalo. Kad sam krenuo da tražim alternativu, vidim da ta podela na benzinac/dizelaš nije uopšte više tako jednostavna. Ovi novi turbo-benzinci su jednako složeni i ništa jeftiniji za popravku od dizelaša. Vozio sam benzinca sa mišlju da su popravke jeftinije a sada pojma nemam šta je jeftinije.
E onda kad ne može kako ja hoću, sad ću iz inata da uzmem za te pare nekog matorog BMW-a ili Audija i obavezno limuzinu sa puno opreme i sebi oči povadim posle šta sam uradio. Naravno postoji velika verovatnoća da je taj auto dušu ispustio i da od tog auta više nikad ne bih napravio POUZDAN AUTO.
U stvari to me je nateralo da razmišljam. Šta ako sad uložim sav ovaj novac u tako neki auto i on se ispostavi kao kompletan promašaj? Pokvari se dok sam ja vlasnik, i sad ne mogu ni da ga prodam za te pare a još i treba da ga popravim. A ja podigao keš kredit. I sad ostajem sa kršem od auta koji jedva mogu da prodam a za pare koje mi ostanu od prodaje mogu samo skuter da kupim. A rata kredita ide još 6 godina.
 6 GODINA KREDITNOG ROPSTVA da bih ja uživao jedva mesec dana u svom superiornom statusu neke kao face u gradu. Neće ovo ići. Ja ne mogu da se odrekem pogodnosti auta. Da stižem od tačke A do tačke B kad god želim i da ne mislim da li ću stići. Ja moram da stignem tamo gde želim. To je potreba i život 21. veka. Kakav god da je auto. Ma i da je najružniji, ipak meni treba da on ide, da se vozi…
Moj izbor je definitivno Aleksandar Todorović

Čovek radi već dugo vremena. Ima bezbroj tekstova na internetu. Ja sam lično za njega čuo pre 7-8 godina. I još tad sam sebi rekao da bih ga mogao angažovati kad skupim para za neki ozbiljniji auto. Evo sad prilike. Ne znam šta više mogu da izgubim. Čovek kaže pouzdanost i bezbednost na prvom mestu! Apsolutno se slažem.

Ono što sve kupce zanima je taj prvi kontakt. Što sad ja njemu da platim a ne znam ni šta ću dobiti? Pa isto je i kad odeš kod doktora prvi put. Danas više ni ne znaš da li je to možda mesar sa one strane koji je samo kupio diplomu. Mislim neko poverenje mora da postoji. Ili imate poverenje ili ga nemate.

Znači ako je neko napisao stotine tekstova o automobilima a ja nijedan u životu, ja ne znam zašto bih ja bio bolji u odabiru auta od čoveka koji se bavi ovim u kontinuitetu? Znači ja sam odlučio da ipak verujem više gospodinu Todoroviću nego sebi. Zato sam uplatio 6000 dinara jer čovek ne zna jesam li ja ozbiljan ili nisam. Njemu pišu desetine ljudi dnevno. On čovek živi od toga. A 50 evra naspram uloženih 7000 evra nije ništa. U prvom mejlu sam gledao da budem što kraći i konkretniji. Vozio sam to i to, želeo bih to i to. Imam budžet toliko. Auto mi treba jer za to i to jer prelazim toliko i toliko godišnje.

Mislim da gospodin Aleksandar Todorović iz tih informacija izvuče jako dobro vaše potrebe i stil života. Mislim da je sjajan u proceni toga šta Vama treba. Samo treba rešiti to sa samim sobom. Ili hoću da mi neko drugi traži auto ili neću. Ne razumem odluku da mu platim 6.000 din ili čak 18.000 dinara a da nisam spreman da prihvatim činjenicu da je taj moj auto iz snova, ta prelepa školjka iz spolja zapravo jedna kršina iznutra koja će me zakopati za dugi niz godina… Znači trenutak kada mi se saopšti ta ružna istina, ja odustajem i odlazim nezadovoljan a samim tim i gospodin Todorović ostaje nezadovoljan jer Vam nije pomogao a niste ni Vi sami sebi pomogli. I potpuno mi je jasno zašto u svim njegovim tekstovima stoji ili imate poverenje i dajte mi odrešene ruke da Vam nađem auto ili nemate poverenje i bolje ne ulazite u ceo ovaj proces jer se neće završiti nikako dobro.

Ja sam popodne uplatio iznos koji se vezuje za moje pitanje i dobio odgovor veoma brzo. Gospodin Todorović je prihvatio da mi pomogne u pronalaženju auta i rekao svoje uslove.

PRVI PAKET: Imam opciju da dobijem savete i da sam tražim auto.

DRUGI PAKET: Imam opciju da njemu prepustim da mi nađe auto. A to znači da ću dobiti u izboru bar tri automobila koja su na tržištu dostupna i ispunjavaju kriterijum pouzdanosti i bezbednosti koji gospodin Todorović drži kao osnovni.

TREĆI PAKET: Imam opciju da doplatim taj drugi paket i da tražim isključivo model koji ja želim. Ova treća opcija za koju se odluči oko 70% ljudi mi je apsurd. To Vam je kao da ja platim čoveku da mi dojavi rezultate utakmice. Na primer platiću čoveku dojavu za utakmicu Francuska – Argentina. Ali kad mi on bude rekao da će Argentina pobediti i da uplatim komotno pare na pobedu Argentine, ja kažem ne. Neću tako. To se meni ne sviđa. Ja volim kad Francuzi pobede. Ja hoću da Vam platim da Vi meni kažete da će Francuska pobediti (iako se to na primer verovatno neće desiti). Znači Vi hoćete da platite stručnjaka da Vam nađe dobar auto koji ste Vi odabrali da ne bude nikad dobar. Eto… Nemam šta da kažem dalje…

Ja sam u sebi prelomio i u roku od tri sata od prve uplate od 6.000 dinara, ja sam gospodinu Todoroviću uplatio ceo iznos koliko košta DRUGI PAKET usluge. Odmah sam odlučio da idem sada do kraja sa ovim. Siguran sam da će mi pronaći auto koji je dobar. Ako je baš toliko ružan, voziću ga kratko pa ću ga prodati. Barem je dovoljno ispravan da se može prodati. Bio sam siguran da ću dobiti poprilično ispravan auto, a za ostatak jednostavno moram verovati čoveku koga sam sam birao. Ja sam njega birao. Znači niko meni nije iznudio pare. Ako sam ja birao onda ću ovo sprovesti do kraja. Znači želim uži izbor najboljih polovnih automobila u Srbiji koji zadovoljavaju neke osnovne kriterijume pouzdanosti u budžetu koji imam. Moja jedina želja je bila komfor. Eto. Ako već ne mogu da biram koji je to model auta, želim da ima komfor, udobnost na kakvu sam navikao.

Peugeot 308

Kao što gospodin Todorović kaže, kod Golfa se plaća ime. Golf 6 je bio nekako moj prvi izbor. I bilo ga je u ponudi ali mi ne pruža svaki Golf tu udobnost i komfor koji sam tražio. Nemaju svi naslon za ruku koji sam ja tražio.  Plus na to sve je skuplji samo zato što je popularniji. A i udobnost francuza je već dugo poznata. Definitivno je preporuka da idemo na francuza. Pežo 308 nisam nikada imao prilike da vozim. Čak nikada nisam vozio ni jedan Pežo osim nekog službenog pikapa na kratko vreme. Ali nikada nisam vozio neki porodični auto marke Pežo. I logično je da ga možda i ne bih birao čak ni među prva tri auta. Opet bih odlutao na stariji raskošniji auto nego na njega. I pogrešio bih.

Upravo sam prešao oko 400 kilometara sa ovim Pežoom 308. Svidela mi se ta utegnuta unutrašnjost. To je sve čvrsto. Ona plastika ne škripi nigde. Sve je uklopljeno kako treba. Jako lep materijal unutrašnosti. Udobna sedišta. Jako pregledan auto. Imam čak i panorama staklo. Odlična je vidljivost iz auta. To mi se jako sviđa. Gospodin Todorović me je pitao za kvačilo, da li je meko. Sedeo sam na parkingu a auto još uvek nije bio skroz ugrejan. Mislio sam da je tvrđe od mog Renoa, međutim pogrešio sam. Izuzetno meko kvačilo. Samo je trebalo malo da se krene u vožnju sa autom i sve je nekako postalo meko i udobno. Nivo izolacije je sjajan. Ja sam često na otvorenom putu imao prilike da čujem udarce guma preko rupa i neravnina. Sad kod 308-ice ne čujem ni da li sam pokupio neku rupu. Zaista dobra izolacija. Među najboljima koje sam imao prilike da vidim, to jest čujem. Jedan opšti utisak je da me je osvojio. Brzo sam se jako navikao na njega. Oprema u autu je sjajna. Dobio sam model sa možda 90% opreme koju taj model pruža. Dobio sam i parking senzore koji mi nisu bili prioritet. A naravno da sam ih želeo. Bio sam spreman da se odreknem tempomata ali sam i to dobio. Jako mi se sviđa retrovizor koji ima antirefleksiju. Jednostavno auto me je kupio komforom i udobnošću.

Definitivno dobar izbor. Izbor kakav ja sam ne bih napravio, a ipak sam se odlučio na njega. A i logično da ne bih, kad ga nikada pre toga nisam vozio. Zato nekad treba slušati savete iskusnijih.

Za kraj

Ovaj način poslovanja gde ja moram da verujem čoveku koga nisam nikada upoznao uživo, i da on posle veruje meni da ću se ja pojaviti kada on kapariše auto koji sam ja pristao da kupim, ne može opstati bez poverenja. I ja se nekad čudim kako je gospodin Todorović uspeo sve ove godine da posluje sa našim mentalitetom ljudi.

Kada sam prvi put uplatio ceo iznos pomislio sam: „Da li to znači da ću sad dobiti šleper sa prikolicom?“ Pošto tražimo najbolji auto, a ono se pojavio izuzetno pouzdan kombi hladnjača i jako pouzdan šleper sa prikolicom. Malo se šalim ali tako čovek danas razmišlja. Naravno da se ne traže vozila koja nisu u segmentu koji tražite. Mislim da je gospodin Todorović jako dobro razumeo moje zahteve. Tražio sam hečbek ili limuzinu. Nisam hteo karavan, niti šleper sa prikolicom i on mi to nikada nije ni nudio. Jednostavno je kroz moje poruke shvatio moj posao, moje potrebe, moje kretanje autom, porodični status koji je jako važan.  Važno je da li imate porodicu ili je planirate. Ta porodica mora biti bezbedna a auto pouzdan što je više moguće.

 

Znači ja sam bio najviše za varijantu hečbeka i to sam odmah i dobio. Sve varijante su bile u tom segmentu. Svaki dinar je bio isplaniran. Znači do te mere smo dobro isplanirali kupovinu da sam potrošio tačno koliko sam planirao, računajući put do Beograda, mali i veliki servis i cenu vozila.

U roku od tri dana sam imao auto za kupovinu. Dalje ne moram da Vam pričam. Sve sam već rekao. Samo mogu da se zahvalim gospodinu Todoroviću na odabiru auta. Mislim da sam ovim odabirom sačuvao novac. Svakako da će polovan auto uvek tražiti neko ulaganje ali sam rizik smanjio na minimum.

Na kraju je zaključak da me je cena ove usluge koštala oko 7% od vrednosti auta, što u poslovnom svetu uopšte nije velik procenat. Da Vi dobijete uslugu konsultacije i na kraju realizacije za manje od 10% cene je po mom mišljenju sasvim korektno, čak i povoljno. Pogledajte samo usluge agencija koje kupuju i prodaju stanove ili sajtovi na internetu preko kojih se vrši prodaja usluga. Sve te ptovizije idu u tim granicama a negde čak i mnogo skluplje. Znam ljude koji su kupovali automobile u vrednosti od 6.000 evra i već prvog meseca imali havarije od 2.000 evra. To je čak 30% štete. Bačene pare, stres… Možda sam ja lud što sam dao pare da bi mi drugi odredio šta ću voziti, ali ja sam svoju misliju ispunio. Ja se pred same praznike vozim bez puno brige od tačke A do tačke B. Dostupan sam svima i mogu da stignem gde god želim a to je ono što sam tražio i to sam i dobio. Znači moja preporuka je stavite sve na papir i recite sebi koji su zaista Vaši kriterijumi i šta Vi zaista želite od tog auta. Da li želite auto u garaži i da ga provozate samo po selu i da koke padaju na kolena ili želite auto da ide i ide i ide dokle god Vam ne dosadi a on ide ide i ide…? Veliki imali servis je odradio Todorovićev mehaničar Vukašin, i sada sam bezbrižan. Nije mi bilo isplativo da jurim nekog majstora, ionako u majstore koje znam nemam dovoljno poverenja, a ovlašćeni servis Peugeota nije za moj džep. 

Hvala gospodine Todoroviću na uspešnoj saradnji i daj Bože još budućih saradnji. Srećni praznici i želim Vam pre svega bezbedno putovanje a na kraju i fantastičnu udobnost.

Srdačan pozdrav

Bojan Tokić

 

 

Najbolje polovne automobile tražim za vas

Uštedite novac, izbegnite loše automobile, iskorististite besplatne preporuke modela ako me angažujete! Kupovina automobila je druga najveća investicija nakon kupovine nekretnine. Šansa da kupite polovan auto sa skrivenim manama, koje će vas kasnije, a vrlo brzo koštatiti više od samog automobila je izvesna. Zašto da rizikujete? Zašto da sami donosite odluku? Da li je mudro da kupujete auto na “oko”? Svesni ste da vaš prijatelj koji vam pomaže oko izbora, kupovine automobila ima znanja koliko i vi? Da li je to dovoljno da uložiti sav svoj novac u neproveren polovni auto? Da li ste svesni da originalna kilometraža nikako ne garantuje da je motor dobar? Preko 20 godina postoji rubrika Pitajte Aleksandra Todorovića, i jednako toliko dugo proveravam automobile na placevima širom Beograda. Obezbeđen vam je servis kod mojih majstora i besplatni pregledi na 4 meseca u prvih godinu dana. Besplatnu pomoć imate oko prodaje automobila koji vam nađem. Trudnice, porodice sa malom decom imaju posebnu prednost! 

Piše: Urednik Aleksandar Todorović

Dušan Sremčević: Aleksandar Todorović je profesionalac!

Pitajte Aleksandra Todorovića

Tražim najbolji polovnjak za vas!

RAČUN: 105000000250737463
AIK Banka Aleksandar Todorović

 

Pronalazim za vas polovne automobile

Kad se bira, gleda polovni automobil čak i kada imate iskusne majstore mnogo toga ostaje pod znakom pitanja….

jedina je šansa da gledate automobile kod dilera koji deceniji ili dve radi korektno
i koji ima zadovoljne kupce

Placevi koji su se otvorili juče, a promenili ime posle godinu, ili dva, da bi potom promenili i lokaciju
su dileri za izbegavanje……

Priredio: Aleksandar Todorović

Nije realno da mogu da procenim svaki auto 100%, jer ne mogu, čak i kad imam tri moja majstora pored sebe, možemo da pregledamo ono što možemo, možemo da provozamo auto.

i možemo da gledamo kola tamo gde nismo imali problema u poslednjih 20 godina

 

Vaše pravo je da kupite loš auto!

 

Ljudi će reći, pa daj nam kaži koji su to dileri…. pa zar ono što sam otkrivao 20 ak godina, treba javno da obznanim….
ipak ne. Jer tih mojih 20 godina je 20 godina rada, provera, i testiranja auto placeva.

Možete samo da birate polovni auto
i naravno da ćete naći nešto što vam odgovora. Ali verovali ili ne, ja vam mogu naći primetno bolji automobil za isti novac, a mogu vam i preporučiti bolju alternativu, model koji više ispunjava vaše potrebe, a da to vi niste znali.

Može da vam održava automobil moj majstor, ali možete da to prepustite majstoru, koji sigurno nema znanje mog majstora, jer se ja razumem u automobile više od vas, verovaili ili ne.

Moji majstori proveravaju dizne, turbine. Prebacimo auto u servis. Pregledamo i trap, dignemo da na dizalicu. Ali ne možemo da procenimo da li će turbina da radi još 50 000 ili 150 000 km, jer to ZAVISI OD VLASNIKA I NAČINA VOŽNJE! Aleksanndar Todorović urednik www.testoviautomobila.rs  i www.najboljiauto.com PS. Osim toga obezbeđujem vam preventivne servisne na 6 meseci kod mojih majstora. Obezbeđujem vam Veliki servis, i garanciju mojih majstora na isti. Kao i svu papirologiju za registraciju. Kad kupite auto, čeka vas posle podne sa urađenim Velikim servisom i tablicama na njemu, ako ste iz Beograda, ako niste sa probnim tablicama. Da li je to dovoljno? PS.za mlađe automobile od 6 godina dobijete i garanciju od na motor od 12 meseci. Od dilera gde vam nađem auto. 

 

ŽELIM DA ,MI PRONAĐETE PROVERENI POLOVNI AUTOMOBIL!

Volvo