Nova bolja Ford Fiesta!

Ford je za potrebe proizvodnje nove Fieste investirao 293 miliona evra u fabriku u Nemačkoj, u kojoj će se izrađivati po jedan novi automobil na svakih 68 sekundi. Prvi primerci sedme generacije Fordovog potkompaktnog modela sišli su sa proizvodnih traka pogona u Kelnu ovih dana.

Ford naglašava da je nova generacija Fieste veća, bezbednija i štedljivija od prethodnika. Proizvođač se potrudio da značajno unapredi i unutrašnjost vozila, pa je enterijer sada dopadljiviji i znatno moderniji u poređenju sa prethodnikom. Osim poboljšanja na estetskom planu, unapređen je i kvalitet materijala kojima je obložena kabina nove Fieste. Komandna tabla oblikovana je “od nule”. Ventilacioni otvori izgledaju elegantnije i skladnije, baš kao i centralna konzola koja je svedenija, sa manjim brojem i boljim rasporedom dugmića.

Paletu motor sačinjavaju trocilindarski benzinci i dizelaši sa 4 cilindra. Nešto kasnije očekuje se i najsnažnija Fiesta ST sa 1.5 litarskim benzincem koji proizvodi 200 ks. Ovaj automobil ubrzavaće od 0 do 100 km/h za 6,7 s.

Ford se pohvalio i brojnim elektronskim sistemima asistencije, koji treba da poboljšaju bezbednosne karakteristike ovog malog automobila. Fiesta je opremljena tehnologijom za prevenciju sudara sa sistemom za detekciju pešaka na putu, zatim asistencijom prilikom parkiranja, adaptivnim tempomatom, sistemom za otkrivanje drugih vozila u mrtvom uglu i upozorenjem vozača na iste, tehnologijom za održavanje automobila u okvirima vozne trake kojom se kreće i mnogim drugim sistemima.

Volvo