Najbolji monovolumen za 9000 evra

Pitanje: Poštovani gospodine Todoroviću, Kao što sam već rekao, vozim Citroen Xara picasso sa 20HDI dizel motorom 66ks i 1970cm zapremine, 2001. godište. Imam ga već 11 godina i vrlo sam zadovoljan performansama, potrošnjom i cenom održavanja. Kupio bih polovan mini van, sličnih osobina, star 4-5 godina i u dilemi sam između Citroen C4 picasso, Renault Sceenic i Opel Meriva.

Jedini uslov je manuelni menjac, a sve ostalo je u opciji. Dakle interesuje me za svaki od ovih marki koji tip i sa kojim motorom je za Vas najprihvatljiviji i definitivno za koji biste se Vi auto odlučili u odnosu na sve marke i modele.

Napominjem da godišnje prelazim oko 15000 km, 50% gradska vožnja, nisam agresivan vozač, imam potrebe za većim prtljažnikom, udobnom vožnjom, racionalnim održavanjem i zadovoljavajućim stepenom sigurnosti. Auto bih platio 8000-9000 eura. Trenutno mi se javila još jedna dilema saznavši da se Opel Meriva više ne proizvodi, pa se pitam da li uopšte o njoj razmišljati. S poštovanjem A.Stojanović P.S. Uplatiću odmah pošto mi porukom potvrdite da ste primili ovaj mejl.

 

 • Ime i prezime: Aleksandar Stojanović
 • Mejl adresa: a####@mts.rs
 • Telefon: 06461######
 • Kada planirate kupovinu?: Marta 2018.
 • Kakav auto kupujete?: polovan
 • Koliko novca želite da potrošite?: 8000-9000
 • Šta trenutno vozite?: Citroen Xara picaso 20HDI
 • Između kojih se automobila dvoumite?: Citroen C4 picasso, Renault Sceenic, Opel Meriva
 • Gde ste čuli za ovaj sajt?: Google
 • Koliko kilometara godišnje prelazite? : Oko 15000
 • Da li biste platili da vam pronađem auto?: Ne

 

Odgovara Aleksandar Todorović:  Uvaženi gospodine Stojanoviću, hvala na zanimljivim pitanjima. Žao mi je što ste odabrali odgovor pismenim putem, jer ja samo usmenim putem mogu da vam dam informacije u kojoj meri se vraća kilometraža, i u kakvom su realno stanju polovni automobili koje se nude u Srbiji a koji vi želite da kupute. Bojim se da ćete proći kao bos po trnju, i da će vaš sledeći auto biti nov auto, jer loš polovan auto će vam toliko živaca i vremena oduzeti da dugo vremena nećete razmišljati o polovnim automobilima. Kod novih automobila je problem što imaju jako visoke cene, auto koji vi želite nov košta oko 20.000 evra, što znači da u prvoj godini gubite 4.000 evra.

Ako kupite loš polovan auto, troškovi za kvarove neće biti sigurno 4.000 evra u prvoj godini, ali ćete vaš auto biti jako često u servisu, a neprijatnosti kada vam auto stane nasred auto puta, mogu da vam pokvare letovanje, ili neko vikend putovanje. Gubićete mnogo vremena na popravke, i proveru automobila, a osim toga, takav auto kasnije nećete moći lako da prodate.

Gotovo je izvesno da ćete kupiti auto sa realnih 500.000 km. To je problem jer se motori projektuju da traju 350.000 km (dizelaši) odnosno 250.000 km (benzinci). Ako se motori dobro održavaju, mogu da pređu i nešto više od toga. Ako je auto kupljen u Srbiji, vožen u Srbiji, računajte da je 100.000 km kao 200.000 km kod automobila iz uvoza.  Kvalitet goriva kod nas i dalje nije dobar, inspecije ne služe ničemu, a Srbi menjaju dizne, kao vozači cipele u normalnim zemljama.

Znajte da su noviji, moderniji automobili mnogo nežniji, i da su znatno skuplji za održavanje. Kako je to moguće? Pa prosto EU je nekom svojom suludom, lažnom ekološkom politikom progurala stroge Euro norme, pa su dizel motori morali da dobiju komplikovaniju elektroniku, DPF filter, osetljivije dizne na loše gorivo, i još mnogo toga, što nema direktne veze sa ekologijim,

Što je automobil kompleksniji, moderniji, to je zahtevniji za održavanje, pa se može desiti da servis u kome sada održavate vaš vremešni Picasso ne bude dorastao problemimama sa mlađim polovnim automobilom.

Najgore je što ako planirate da vozite decu, može da vam se desi udes, koji ćete platiti životom, jer mnogi dileri, a nećete verovati, najviše problema prave oni u koje najmanje sumnjate. Opet to ne mogu da navodim pismenim putem. Ali potrdutite se malo, pa ćete nadam se doći do informacija.

Nisam siguran da razumem zašto ste postavili pitanje: Opel Meriva  se više ne proizvodi, pa se pitam da li uopšte o njoj razmišljati? 

Zašto ste postavili ovo pitanje? I kakve to veze ima kad vi kupujete polovan automobil za 9.000 evra?

Znajte da ako je auto imao čak i manji sudar, da je veoma opasana za vašu porodicu, čak i ako je profesionalno popravljen. Jer je čvrstina karoserije na ključnim mestima narušena. Naravno da nećete moći da otkrijete lako. Ovlašćenim servisima ne možete verovati u potpunosti, a onima drugima još i manje. Potreban vam je realno sudski veštak koji se bavi procenama, da biste imali realnu sliku o vrednosti automobila.

Naravno da vam preporučujem angažovanje vrhunskih majstora, ali kod njih nemojte održavati auto, jer ako nanjuše da ćete kod njih održavati auto, kakav će vam onda oni auto preporučiti? Razmislite, ako vam je potrebno razmišljajte na ovu temu nekoliko nedelja, pa vam možda zaključak dođe sam po sebi.

Upozorenje!: 90% oglašenih automobila ima vraćenu kilometražu

Polovnjak: VW Golf IV

 

Koji je idealan Euro 3 polovnjak?

Testoviautomobila-RS-LOGO

TESTIRALI SMO: Renault Clio IV 1.5 DCI

TESTIRALI SMO: Nissan Juke 1.2 DIG-T

TESTIRALI SMO: novu Toyotu Yaris 1.3

TESTIRALI SMO: Škoda Rapid 1.2

POSTAVITE DRAGI ČITAOCI I VI PITANJE (KLIKNITE OVDE).

Plivajući zamajac: problem na Octaviji 1.9 TDI

Golf III 1.9 SDI mi trese?

Da li kupiti Mondeo 1.8 TDCI sa 143.000 km?

Kakva je ova Honda Civic iz oglasa?

Da li vredi kupiti VW Touran 1.9 TDI iz 2007.god?

Kupujem polovan auto: Cruze Vs Fluence

Kakva je ova Corsa iz oglasa? Da li je Golf IV dobra kupovina?

G.Todoroviću preporučite mi karavan za 4.000€

Plivajući zamajac: sve prevare 

Pitali ste A.Todorovića: Grande Punto 1.2 Vs Clio 3 1.2 16V?

Renault Capture ili Škoda Yeti?

Remont plivajućeg zamajca

PITAJTE ALEKSANDRA TODOROVIĆA

Kupujem polovan automobil: šta da kupim Peugeot 406 ili Lybru?

Polovni automobili: G.Todoroviću uporedite mi Accord 2.0 i Octaviju II 1.9 TDI

Volvo